"Sačekuša" za Mirka Hajčara: Likvidacija sestrića vladike Irineja Bulovića i dalje nije rasvetljena

01.07.2022

06:25

0

Policija u Subotici privodila čak 13 osoba i protiv svih obustavljena istraga

"Sačekuša" za Mirka Hajčara: Likvidacija sestrića vladike Irineja Bulovića i dalje nije rasvetljena
Mirko Milićević Hajčar na motoru - Copyright Printscreen/Facebook

Mirko Milićević, zvani Hajčar, ubijen je pre šest godina ispred svoje kuće u subotičkom naselju Novi grad. Na Milićevića, inače sestrića episkopa bačkog Irineja Bulovića, dok je vozio motor u blizini kuće pucala je jedna ili više osoba, a pogođen je sa pet metaka. Policija je hapsila i za ovaj zločin sumnjičila čak 13 osoba, ali protiv svih je, zbog toga što nema dokaza, istraga obustavljena i od tada do danas, po svemu sudeći, tapka u mestu.

Loša istraga ubistva Milićevića, kao i hapšenje i puštanje osoba, doveli su i do smena u Policijskoj upravi u Subotici i to za manje od mesec dana od zločina. Dotadašnji načelnik Borivoj Mucalj smenjen je sa te dužnosti, a na njegovo mesto postavljen je Milorad Šušnjić, dotadašnji šef grupe za razbojništva, iznude i otmice Policijske uprave u Novom Sadu.

Smenjen je bio i načelnik odeljenja kriminalističke policije u Subotici Vojin Kojić, a umesto njega je postavljen Goran Radonjić, koji je do tada bio šef grupe za opšti kriminal u PU Novi Sad.

Milorad Šušnjić kasnije je imenovan za načelnika PU u Novom Sadu. Protiv njega se, inače, vodi postupak u Specijalnom sudu u Beogradu, kao trećeoptuženom u postupku protiv bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović. On se tereti za zloupotrebu položaja, odnosno da je bez dozvole suda, a po nalogu Hrkalovićeve, stavio "na mere" Darka Eleza. Šušnjić je sve to negirao u svojoj odbrani pred sudom.

Pre ubistva, tog 1. jula 2016. godine, Milićević je bio u jednom od kafića u gradu. Motorom je krenuo kući i nadomak kućnog praga u njega je pucano.

Poslovi na ivici zakona

Pucnji su veoma uznemirili žitelje ulice u kojoj je Milićević ubijen. Izašli su odmah na ulicu i zvali policiju. Tvrdili su, posle zločina, da se Milićević bavio mnogim poslovima na ivici zakona. Svi su ga znali i uvek se javljao čak i onima koje je znao samo iz viđenja. Rekli su da je oženjen i da ima dete.

- Pre izvesnog vremena neko od komšija je prijavio dvoje ljudi u blizini njegove kuće i policija je uhapsila dvojicu muškaraca s kantom benzina. Očigledno je neko poduže nameravao da ubije Mirka - ispričao je novinarima jedan Subotičanin koji je zahtevao da ostane anoniman.

Printscreen/Facebook
 

Nadimak Hajčar Milićević je dobio, jer je još devedesetih godina prošlog veka predvodio navijačku grupu "Hajčara", mladića koji nisu prezali ni od čega i bavili se navodno uterivanjem dugova i iznudama zbog čega su ih se mnogi Subotičani plašili.

Među uhapšenima za njegovu likvidaciju svojevremeno su se našli i Vojislav Šarćević i Alen Kurina u čijem stanu je Šarčević uhapšen. Protiv obojice je Više tužilaštvo u Subotici obustavilo istragu. kao i protiv Stefana Vilotijevića, koji je takođe bio hapšen.

Navijači i glasačke kutije

Milićević je bio poznat subotički preduzetnik, koji se bavio nekretninama, a među žiteljima Subotice pričalo se i da je pozajmljivao novac na kamatu.

Devet godina pre nego što je likvidiran Milićević je postao većinski vlasnik „Suboticafilma“ i počeo je uređenje bioskopa „Zvezda“, ali je namena objekta kasnije preimenovana.

Ubijeni Milićević se spominjao kao neko ko je sa svojom grupom „Hajčari“ obavljao razne prljave poslove za tadašnju Socijalističku partiju Srbije.

Meštani Subotice sećaju se i prepričavaju izborni dan 24. septembra 2000. godine, kada su iz nekoliko izbornih mesta navijači iznosili glasačke kutije, a potom ih vraćali sa izmenjenim glasačkim listićima. Ti navijači navodno su bili upravo "Hajčari".

Spekulisalo se da je Mirko Milićević ubijen u znak odmazde za ubistvo Filipa Vilotijevića Kićuna koji je 2015. godine izrešetan u sačekuši na Paliću. U trenutku smrti bio je u vozilu upravo sa Kurinom, a Stefan Vilotijević je rođeni brat ubijenog Filipa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike