Pukovnik policije "overen" sa dva metka u glavu! Likvidiran zbog smaknuća Bojana Petrovića ili istrage Badžinog ubistva?

11.03.2024

14:00

0

Milorad Vlahović ubijen u klasičnoj sačekuši ispred ulaza u Sportski centar Košutnjak, a ubica do danas nije otkriven

Pukovnik policije "overen" sa dva metka u glavu! Likvidiran zbog smaknuća Bojana Petrovića ili istrage Badžinog ubistva?
Milorad Vlahović i mesto zločina - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Pukovnik Milorad Vlahović Vlaja, savetnik u Upravi kriminalističke policije MUP Srbije i bivši načelnik gradske Uprave kriminalističke policije, ubijen je pre 25 godina, hicima iz pištolja ispred ulaza u Sportski centar „Košutnjak“ u Beogradu. I dve i po decenije od brutalnog zločina, ubice i naručioci su i dalje na slobodi, a motivi zločina obavijeni su velom tajne.

Kobne večeri 11. marta 1999. godine ništa nije nagoveštavalo tragediju. Vlahović je, kao i obično, sa prijateljima išao na redovan termin za mali fudbal. Napadači su, kako se pretpostavljalo, duže vreme pratili Vlahovića. Znali su svaki njegov pokret i njegov ritam života.

Sačekali su da dođe ispred Sportskog centra Košutnjak, a zatim su osuli paljbu. Kad se udaljio od neosvetljenog parkinga na kojem je ostavio automobil, na platou ispred ulaznih vrata nepoznati napadač prišao mu je sa leđa. Pogođen je sa šest metaka u ruku, kuk, stomak, grudi i na kraju je overen sa dva hica u glavu. Zločin se dogodio oko 19 sati ispred ulaza u SC Košutnjak u Ulici kneza Višeslava broj 72, a Vlahović je ubijen u klasičnoj "sačekuši".

Prijatelji pukovnika policije. koji su već bili u svlačionici, istrčali su napolje čim su začuli pucnjavu. Vlahović je ležao u lokvi krvi, ali je davao znake života. Njegovi prijatelji odmah su pozvali Hitnu pomoć. Uprkos naporima lekara da ga spasu, on je podlegao povredama na putu ka Urgentnom centru.

Na lice mesta odmah su se sjatile policijske patrole. Blokirali su ceo kraj, pretresali sva vozila, ali napadačima i naručiocima zločina do danas nisu ušli u trag.

Srećko i "Amerika"

U medijima se pominjalo da iza likvidacije Vlahovića stoji kriminalna grupa „Amerika“, međutim, ti navodi nikad nisu zvanično dokazani. Više od dve godine kasnije, u septembru 2001. godine, motiv ubistva Milorada Vlahovića izneo je svedok pod pseudonimom Srećko.

On je navodno ispričao da su general Radovan Stojičić Badža i pukovnik Milorad Vlahović ubijeni kako bi kriminalna ekipa koja je htela da osveti ubistvo Vojislava Raičevića, poznatijeg kao Voja Amerikanac, lakše smakla Bojana Petrovića, navodnog organizatora te likvidacije.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Mesto likvidacije pukovnika Milorada Vlahovića

Na pitanje zašto je osveti Bojanu Petroviću morala da prethodi likvidacija Stojičića i Vlahovića, Srećko je odgovorio da je Petrović bio dobar sa njima i da su ga oni štitili. Srećko je u službenoj belešci sačinjenoj 14. septembra 2001. godine u Upravi kriminalističke policije rekao i sledeće: "Bojan je mogao da radi šta hoće sa drogom. Imao je štit kod Vlaje i Badže."

Srećko je tokom iskaza u policiji ispričao i pregršt detalja koji su se odnosili na funkcionisanje i organizaciju kriminalne družine kojoj je, kako je rekao, i sam pripadao, tvrdeći da su oni odgovorni i za ubistva više kriminalaca. Po sopstvenom priznanju, on je bio logistička podrška ubicama policijskog pukovnika Vlahovića i Bojana Petrovića.

Džudo reprezentivac

Bez obzira što je ovaj iskaz privukao pažnju i policajaca i javnosti, naknadno se o detaljima koje je izneo tajanstveni svedok ništa više nije moglo saznati. Niti su se pojavile informacije da li ih je policija proveravala. Ubistva o kojima je govorio zvanično su i dalje nerešena, a motiv i povod da svedok pod pseudonimom Srećko policiji predoči svoju verziju navedenih događaja ostali su nepoznati. I sam Srećko kasnije je ubijen.

Milorad Vlahović se paralelno s policijskom karijerom bavio i sportom i bio državni reprezentativac u džudou. Zbog toga što se ovim sportom bavio i Badža, sa kojim je Vlahović bio blizak prijatelj, kao i činjenice da su paralelno napredovali u karijeri, u policiji su ih interno nazivali džudo klanom. Vlahović je tokom karijere od Gradske skupštine Beograda dva puta nagrađivan kao najbolji inspektor.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Veruje se da je ovde ubica čekao u zasedi

Kad je u aprilu 1997. godine Stojičić ubijen, počelo je i "čišćenje" u beogradskoj policiji. Nepuna dva meseca kasnije, Vlahović je sa mesta načelnika Uprave kriminalističke policije premešten na funkciju pomoćnika načelnika UKP u ministarstvu. Uprkos formalnom avanzovanju u službi, bilo je jasno da je Vlahović iz operativnog posla sklonjen u zavetrinu.

Na Vlahovićevoj sahrani okupilo se oko dve hiljade ljudi. Niko iz republičkog MUP-a, gde je do smrti bio zaposlen, nije govorio na sahrani. Govor je održan samo ispred gradskog SUP-a. Komemoracija je organizovana, ali nije održana. Dan pre nego što je Vlahović ubijen njegova supruga, policijska inspektorka u OUP Čukarica, otpuštena je sa posla.

Besprekorna biografija

Milorad Vlahović Vlaja rođen je 1955. godine u Medveđi. Završio je defektološki fakultet. Njegova policijska karijera počela je 1973. godine, kao policajaca u Odeljenju unutrašnjih poslova Stari grad. Kasnije je postao inspektor u imovinskim deliktima, da bi ubrzo postao šef odseka u OUP Stari Grad za suzbijanje kriminaliteta. Jedno vreme boravio je na Kosmetu. Prvo je imenovan za zamenika, a ubrzo i za načelnika Uprave kriminalističke policije Beograda, ali je smenjen dve godine pre nego što je ubijen.

Do momenta ubistva  obavljao je dužnost savetnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Iza njega je ostalo dvoje maloletne dece, a sahranjen je na Novom groblju 13. marta.

Nepuna četiri meseca kasnije, 8. jula 1999. godine, ubijen je i načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova opštine Savski venac, policijski pukovnik Dragan Simić. I njega je napadač čekao u zasedi i usmrtio hicima ispaljenim iz automatskog oružja. Simić je ubijen oko 7.30 ispred svoje zgrade, u neposrednoj blizini Kalenić pijace, dok je pokušavao da uđe u automobil i odveze se na posao. Prethodno se pozdravio sa dvojicom policijskih inspektora koji su došli da odvezu na posao njegovu suprugu, u to vreme šeficu Odseka za suzbijanje prevara i falsifikata beogradske policije.

Inspektore Milorada Vlahovića i Dragana Simića povezivala je važna okolnost - obojica su radila na istrazi ubistva Radovana Stojičića Badže.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike