Episkopu bačkom ukazana velika čast: Irinej Bulović odlikovan vrednim mađarskim ordenom (VIDEO)

28.09.2021

14:52

0

Autor: I. P.

Uloga Irineja Bulovića u istorijskom pomirenju mađarskog i srpskog naroda i njegov rad na promociji međuverskog dijaloga značajno su doprineli jačanju poverenja i razvoju odnosa između dva naroda

Episkopu bačkom ukazana velika čast: Irinej Bulović odlikovan vrednim mađarskim ordenom (VIDEO)
Copyright Printscreen / Youtube /TV Hram

Episkop novosadski, bački, somborski i segedinski Irinej (Mirko) Bulović odlikovan je danas na svecanosti u Patrijaršiji, kojoj je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirijej, Srednjim krstom mađarskog ordena zasluge.

Episkopu je u ime predsednika Mađarske Janoša Adera orden uručio zamenik premijera Žolt Šemjen, a dodeli su, pored delegacije mađarske prisustvovali i predstavnici mađarske nacionalne manjine u Srbiji kao i najviši crkveni velikodostojnici.

- Uloga Irineja Bulovića u istorijskom pomirenju mađarskog i srpskog naroda i njegov rad na promociji međuverskog dijaloga značajno su doprineli jačanju poverenja i razvoju odnosa između dva naroda, poručio je mađarski ambasador Atila Pinter navodeći zasluge vladike Irineja Bulovića za ovo visoko odlikovanje.

On je poručio da je posle procesa pomirenja došlo vreme da obe zemlje zaborave rane iz prošlosti i gledaju u budućnost.

- Veoma ste me obradovali ovim gestom koji ničim posebnim ne zaslužujem, rekao je episkop Irinej, koji je naveo neke od blistavih istorijskih momenata između Srbije i Mađarske, ali i svoje bliske i lične kontakte sa mađarskom zajednicom koje su bile deo njegovog odrastanja, ali su se održale sve do danas.

 

 

- To što ste Vi i gospodin predsednik Mađarske istakli kao neku moju zaslugu, u stvari je samo moj pokušaj da postupam po našoj hrišćanskoj veri i savesti, poručio je episkop Irinej.

Zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjen razgovarao je danas u Beogradu i sa patrijarhom srpskim Porfirijem, saopšteno je iz ambasade Mađarske u Beogradu.

Nakon sastanka, Šemjen odlikovao episkopa Bulovića Srednjim krstom mađarskog ordena za zasluge.

Ambasador Pinter naveo je da su velike zasluge episkopa Irineja za poboljšanje položaja Mađara u Srbiji i za podržavanje procesa istorijskog pomirenja, i da je njegova uloga u uspostavljanju dijaloga između različitih verskih konfesija izuzetno značajna.

Ovaj događaj je dobar pokazatelj da je proces pomirenja između dva naroda bio od koristi obema stranama i da su odnosi dostigli izuzetno visok nivo. Mađarska i Srbija su se izborile sa svojom prošlošću i sada zajedno grade svoju budućnost, navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike