Vukotića razotkrili transkripti sa Skaja: Planirao ubistvo Zvicera i Kašćelana! Kontrola optužnice protiv vođe "škaljaraca"

12.06.2022

18:45

0

Na najnovijoj optužnici Specijalnog crnogorskog tužilaštva su i Jovan Mrvaljević i odbegli Vladan Mijušković

Vukotića razotkrili transkripti sa Skaja: Planirao ubistvo Zvicera i Kašćelana! Kontrola optužnice protiv vođe "škaljaraca"
radoje zvicer slobodan kaščelan jovan vukotić - Copyright 24sedam/Profimedia

Kontrola optužnice protiv odbeglog vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića, kog Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore tereti da je zajedno sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije pripadnika i čelnika rivalskog "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera, zakazana je za danas u podgoričkom Višem sudu.

Za ova ubistva Vukotić je navodno bio spreman da plati četiri miliona evra.

Jovan Vukotić/Printscreen/YouTube
 

Pored Vukotića, na najnovijoj optužnici Specijalnog crnogorskog tužilaštva su i pripadnici grupe, Nikšićanin Jovan Mrvaljević i Vladan Mijušković, koji se nalazi u bekstvu.

Veći deo članova ove grupe uhapšen je ranije, a prema podacima koje je tada prikupilo SDT, Janko Vukadinović je označen za vođu I optužen da je organizovao pokušaj ubistva Kašćelana, ali i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, inače optuženih da su vodili najmonstruozniji klan u Srbiji.

Posle provere dokaza tužilaštva, Viši sud je utvrdio da pripadnici Vukadinovićeve grupe, optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić, nisu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično delo pravosnažno obustavljen postupak.

Tužilaštvo ga progoni?

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore obustavilo je krivični postupak i protiv Jovana Vukotića da je planirao likvidaciju Belivuka i Miljkovića. U obrazloženju odluke navodi se da se istraga protiv Vukotića zbog krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju putem pomaganja obustavlja, jer nema dokaza, odnosno osnovane sumnje. Advokat Vukotića je ranije izjavio da tužilaštvo progoni njegovog klijenta.

Cijanid u hrani vođe "škaljaraca"

Marku Drakuli, Marjanu Dimitrijevskom i Nemanji Milutinoviću, optuženima da su u decembru 2020. godine pokušali da ubiju vođu "škaljarskog klana" Jovana Vukotića, sudi se u Višem sudu u Beogradu. Oni se terete da su, predstavljajući se kao policajci, pokušali da stave cijanid u hranu koju je Vukotiću donosila nevenčana supruga, dok je bio u pritvoru u Beogradu.

U međuvremenu, strane partnerske službe dostavile su crnogorskim istražiteljima nove dokaze - transkripte razgovora sa Skaj aplikacije koji su razotkrili  i druge u ovoj kriminalnoj organizaciji i to: Vukotića, Maškovića, Mrvaljevića, ali i donedavnog policijskog funkcionera Dalibora Medojevića, koji je uhapšen početkom marta od kada se nalazi u pritvoru.

Printscreen/Pink
 

Prema optiužnici čija bi kontrola trebalo da se obavi, Vukotić je kao šef ove organizacije određivao koje osobe bi trebalo ubiti, davao upustva i naredbe o vremenu, mestu i načinu likvidacija, obezbeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i ekspolozivne naprave, zapravo sve što je trebalo da bude korišćeno u pripremama ubistava.

Jedan od primarnih zadataka Mrvaljevića je bio da prati kretanje članova rivalskog klana, dok se Mijušković obavezao da preuzima i prevozi eksplozivne naprave velike razorne moći, kojima je bilo planirano da budu likvidirane mete iz protivničkog klana.

Specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Crne Gore, da podsetimo, sprečili su ubistvo jednog od navodnih vođa "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana. Kašćelan je trebalo da bude likvidiran 22. januara prošle godine, dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Sprečen napad na semaforu

Prema informacijama iz istrage, Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici, dok je bio u automobilu. Tog dana bilo je zakazano suđenje u podgoričkom Višem sudu gde je Kašćelan trebalo da odgovara za pranje novca, ali je odloženo.

Slobodan Kašćelan Printscreen /Youtube
 

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je prethodno na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana "prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela", ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije. Tada nije saopšteno ime mete.

Akcijom policije, kako je rekao, pronađena je eksplozivna naprava velike razorne moći - ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smešteno oko 3,2 kg plastičnog eksploziva.

U akciji policije uhapšeni su D. I., M. M. i H. T. koji su bili osumnjičeni da su krili eksploziv, koji nisu uspeli da iskoriste u pokušaju likvidacije 22. januara, pa su nameravali da ga prebace do Bara, gde je trebalo da usmrte člana kriminalne grupe bliske "kavčanima". Tada je saopšteno da tužilaštvo veruje da je ovu kriminalnu grupu iz Spuža organizovao Janko Vukadinović.

Prema rečima tužioca, pripadnici iste kriminalne organizacija nameravali da likvidiraju i Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a plan je bio da u njih pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi aerodroma u Tivtu.

Grupa koju je predvodio ubijeni Alan Kožar iz Bara plaćena je pola miliona evra za likvidaciju vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera. To je trebalo da bude odmazda za ubistva vođa "škaljarskog klana" Kotoranina Igora Dedovića i Podgoričanina Stevana Stamatovića. Oni su ubijeni 19. januara 2020. godine u restoranu u centru Atine, dok su bili sa familijama.

Hapšenje u Odesi

"Škaljarci” koji su sarađivali sa Kožarovom barskom kriminalnom grupom na sastanku izvan naseljenog mesta, utanačili cenu i predali novac za odstrel.

Krajem maja zapucali su na njega dok je bio sa suprugom i teško ga ranili. Za to vreme u Odesi uhapšeni su Baranin Stefan (Mandić) Đukić, Podgoričanin Emil Tuzović i Nišlije Petar Jovanović i Milan Branković zbog pokušaja ubistva Zvicera.

Foto: Youtube/Ukrajinska policija
 

Crnogorska i ukrajinska policija je potom došla do detalja iz podzemlja. S obzirom na to da su Đukić i Tuzović bliski barskoj grupi koju je predvodio Kožar, istražitelji su počeli da sklapaju mozaik. Ova grupa stigla je u Ukrajinu početkom maja, kupila vozilo koje je korišćeno u napadu, automatsko oružje i pratila porodicu Zvicer.

Zvicera su čekali u blizini njegove kuće. Posle ispaljivanja pet hitaca na žrtvu, dvojica počinilaca ušli su u automobil i napustili mesto zločina. Kasnije su otišli i zapalili automobil kako bi uništili dokaze. Zvicer je preživeo ranjavanje i to zahvaljujuću supruzi Tamari koja je zapucala na napadače.

Obe grupe iz Kotora poznate su po zastrašivanju, iznudama, zelenaštvu, ali im je primarni posao šverc kokaina iz Južne Amerike.

Crnogorski istražitelji nemaju informaciju o Zviceru, jer je on zvanično slobodan čovek za kim nije raspisana poternica. Svojevremeno je objavljeno da je on Crnu Goru napustio avionom vlade te države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike