"Zemunci" ubili generala Buhu, a Čeda nameštao ubistvo "Makinoj grupi"? Legija ga raskrinkao!

13.06.2022

07:00

0

Ulemek na sudu kazao da je lično tukao Dragana Ilića Limara, člana "Makine grupe" i da je bio prisutan i Jovanović

"Zemunci" ubili generala Buhu, a Čeda nameštao ubistvo "Makinoj grupi"? Legija ga raskrinkao!
Ubistvo generala policije Boška Buhe - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Političar Čedomir Jovanović bio je uključen u fingiranu istragu ubistva policijskog generala Boška Buhe "Makinoj grupi", a cilj je bio da se zaštite Milorad Ulemek Legija i "zemunski klan", odnosno Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, koji su, prema priznanjima pojedinih pripadnika ovog kuma, i ubili Buhu. 

Ovo je rekao Milorad Ulemek Legija kao svedok na suđenju "Makinoj grupi", a istu tezu, malo u drugačijoj formi, izneo je u svojoj knjizi „Moja borba s mafijom" i Dušan Mihajlović, bivši ministar policije.

Takozvana Makina grupa oslobođena je optužbi, ali je ta presuda poništena. Do novog suđenja nikad nije došlo, jer je prvooptuženi Željko Maksimović Maka sve vreme u bekstvu, kao i Nikola Maljković.

U belešci unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koja je 2009. godine prosleđena načelniku Uprave kriminalističke policije, a u kojoj su navedene operativne informacije o okolnostima ubistva policijskog generala Boška Buhe i koju poseduje 24sedam, kao ubice navedeni su Sretko Kalinić i Mile Luković Kum.

"Neposredno pre ubistva, na splavu "Žabar" sastajali su se Mile Luković i Sretko Kalinić sa političarem Čedomirom Jovanovićem i funkcionerom MUP Milanom Obradovićem", navodi se u belešci.

Ulemek je na sudu kazao da je lično tukao Dragana Ilića Limara, člana "Makine grupe" i da je bio prisutan i Čedomir Jovanović, ne bi li mu iznudio iskaz da je Maka naredio ubistvo generala. To znači da je Jovanović znao ko je počinio ubistvo i kome ga pakuju i da je, time što nije obavestio nadležne, učestvovao u tom zločinu. To je svojevremeno tvrdio i Vojislav Šešelj. 

Crnogorski biznismen

Navode bivšeg komandanata Jedinice za specijalne operacije, osuđenog u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, potvrdio je i Dušan Mihajlović, isti onaj koji je svojevremeno, u vreme svog ministrovanja, za ubistvo policijskog generala optužio upravo  "Makinu grupu".

Printscreen/Mup
Željko Maksimović Maka

Mihajlović je posle tvrdio da su iza svega stajali "zemunci", jer su čuli da je Maka od crnogorskog biznismena dobio 300.000 tadašnjih maraka da ih smakne. Dok su oni s jedne strane pleli mrežu da napakuju Maki Buhino ubistvo, Jovanović je uveravao ministra da crnogorska mafija planira sve da ih ubije - od Đinđića, preko njega lično, do Legije, Duće...

Youtube/Dokumentarne Emisije Balkan
Milorad Ulemek Legija

"Poznati crnogorski biznismen angažuje Maku da za 300.000 maraka likvidira Legiju. Ovaj to saznaje i sa Šiptarom pravi plan. Kalinić ubija generala Buhu, a Šiptar potura policiji zaštićenog svedoka i informaciju da je to uradila Makina grupa. Ostalo se zna. Sećam se da sam u to vreme od Čede Jovanovića dobio informaciju da crnogorska mafija planira likvidaciju Đinđića, njega, mene, Legije i Duće, ne znam koga sve još... Tako poređano, ispada da su „zemunci" nameštanjem ubistva Makinoj grupi spasli ne samo svoje glave već i pola Vlade, uključujući i premijerovu, kad je već crnogorska mafija preko Make htela da ih ubije", napisao je Mihajlović u svojoj knjizi.

Snimao prebijanje Limara

Stevan Protić, advokat Željka Maksimovića Make, svojevremeno je podsetio da je u otkrivanju "Makine grupe" aktivno učestvovao Čedomir Jovanović, dok je Borivoje Borović, advokat Nikole Maljkovića , tvrdio da premijer Đinđić ne bi bio ubijen da se tada otkrilo ko je zaista ubio Buhu.

M.M./ATAImages
Čedomir Jovanović

- Ne samo da je Jovanović prisustvovao kad je Legija tukao Limara ašovom po leđima da prizna da je Makina grupa ubila Buhu već je, po svedočenju jednog policajca, imao kameru kojom je snimio to prebijanje - tvrdio je Borović. 

Vođena je i istraga protiv Milana Obradovića, bivšeg šefa beogradske policije, Milorada Bracanovića, nekadašnjeg zamenika direktora BIA, Slobodana Pažina, bivšeg policijskog inspektora, i Milorada Ulemeka Legije, nekadašnjeg komandanta JSO. Zahtev za sprovođenje istrage teretio ih je za iznuđivanje iskaza od članova "Makine grupe", optuženih za ubistvo policijskog generala Boška Buhe.

Službena tajna

Ovaj postupak je proglašen službenom tajnom. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odustalo je kasnije od krivičnog gonjenja trojice osumnjičenih za torturu i iznudu iskaza od članova kriminalne grupe Željka Maksimovića Make i time je istraga obustavljena.

Bracanović i Obradović negirali su delo za koje su bili osumnjičeni, dok je Pažin tvrdio da nije bilo nikakvih nameštanja dokaza "Makinoj grupi", kao što su ovi tvrdili tokom suđenja.

Za razliku od njih, Legija je, svedočeći u Specijalnom sudu na glavnom pretresu za ubistvo Boška Buhe, izjavio da je nekoliko puta udario Dragana Ilića Limara, jer je bio izrevoltiran, pošto je ovaj prvo priznao, a zatim negirao svoje učešće u atentatu. Ulemek je tada rekaoo da je istragu protiv "Makine grupe" vodio Čedomir Jovanović, koji je i naredio da Ilića posle torture ostave ispred hotela "Jugoslavija" gde je i ubijen Buha 10. juna 2002. godine.

Sastanak na Banjici

Slobodan Pažin je rekao i da je bio prisutan na sastanku u Institutu bezbednosti na Banjici na kom su bili Čedomir Jovanović, Milorad Bracanović, Milan Obradović, a na kojem je prikazan snimak priznanja Dragana Ilića Limara, u kojem je optužio Maku za ubistva Buhe i tri druge likvidacije. Pažin je naveo da je tada prepoznao glas Dušana Spasojevića kao čoveka koji je ispitivao Ilića.

Po naredbi Obradovića, kako je rekao, otišao je u bazu JSO u Barajevu gde je trebalo da ispita Ilića, a prethodnica u kolima su mu bili Legija i Bracanović.

- Tražili su od mene da stavim fantomku prilikom ispitivanja Ilića u tom hangaru, ali sam odbio. Ilić mi je rekao da je Maka ubio Buhu i Radovana Stojčića Badžu i još dve osobe, ali mi je sve bilo sumnjivo pošto je bio pretučen i osim te tvrdnje nije više ništa znao da mi kaže. Rekao sam im da je to glupost i da neću da učestvujem u tome - ispričao je Pažin i dodao da je Legija u prostoriju u kojoj je bio Ilić, ulazio sa fantomkom na glavi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike