Svi incidenti Čedomira Jovanovića: Od tuča i razbijanja lokala do sumnjivog poslovanja i veza sa Zemunskim klanom

24.07.2021

18:30 >> 18:53

0

Autor: 24sedam

Lider LDP-a je u svojoj političkoj karijeri zabeležio brojne incidente

Svi incidenti Čedomira Jovanovića: Od tuča i razbijanja lokala do sumnjivog poslovanja i veza sa Zemunskim klanom
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Lider LDP-a Čedomir Jovanović juče je bio akter tuče u jednoj beogradskoj garaži. Prema pisanju medija, on je udario V. S. u garaži na Novom Beogradu.

Jovanović je dao iskaz u policiji u kojem je demantovao da je tokom svađe oko parking mesta pretukao V.S. dodajući da insistira da se izvrši uvid u sistem video nadzora i da se o svemu obavesti nadležno tužilaštvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Lider LDP-a je opisao događaj ispred garaže zgrade u kojoj stanuju i on i V.S, navodeći da je stajao u kolima ispred garaže i da nikome nije blokirao put. V.S. se potom, kako je naveo Jovanović, u svom vozilu pojavio iza njegovog automobila i svirao mu bez razloga, nakon čega mu je u više navrata opsovao majku.

Jovanović dodaje da je potom izašao iz automobila i zatražio od V.S. da ga ostavi na miru, ali da je on nastavio da ga psuje i da je počeo da pretura po svojoj torbici “simulirajući da će iz nje izvaditi neko oružje”.

Lider LDP-a dodaje da je tada odgurnuo V.S. u predelu ramena i da se ovaj zateturao unazad, nakon čega je otišao.

Razbijanje izloga

Ovo je još jedan u nizu incidenata u kojima je učestvovao Jovanović.

Pre nešto manje od dva meseca u kiosku brze hrane Pončo na Novom Beogradu došlo je do incidenta kada je lider LDP-a, posle svađe sa radnicima, razbio izlog.

Incident se odigrao oko 22.00 časa, a kako su beogradski mediji preneli, Jovanović je izlog razbio kamenom.

Očevici koji su sedeli u kafiću pored ispričali su da je on tu svaki dan u alkoholisanom stanju, da pravi probleme, da je i ranije, kao i to veče, maltretirao ljude i bio inicijator svađe. Jovanović je, po iskazima svedoka, i tog puta bio pijan i najpre je šutirao privatni automobil koji je tu bio slučajno parkiran, a po dolasku policije i službeno vozilo MUP-a.

24sedam

Lider LDP-a je dan posle incidenta kazao da je bacio stolicu na staklo, ali sve zato što je napadnut od strane navijača i poručio da se “nikome neće sklanjati sa puta”.

Na pitanje da li je prvi put meta napada navijačkih grupa, Jovanović je izjavio da se to i ranije dešavalo.

24sedam

– Ovde me redovno čekaju kao i sinoć. Evo to je taj demolirani lokal. Da li sam ja bacio stolicu u ovo staklo, jesam, zato što oni samo taj jezik razumeju i nijedan drugi – kazao je lider LDP.

Reket

Jovanović je u julu 2020. godine na Novom Beogradu pretukao vlasnika Klinike za fizikalnu terapiju “Fizio centar”. Incident se dogodio oko 17 časova u ulici Milutina Milankovića broj 1.

Lider LDP-a se dovezao crnim džipom u pratnji još jednog muškarca, izašao iz vozila i vlasniku klinike reketom za tenis zadao više udaraca u predelu glave i tela.

Da stvar bude bizarnija, Jovanović je dan pre pušten kući sa Infektivne klinike nakon što se izborio sa koronavirusom i teškom upalom pluća, a mediji su nešto ranije pisali i da je zbog toga, navodno, bio u veoma lošem zdravstvenom stanju.

Dan posle napada reketom, lider LDP-a je napao i advokata vlasnika Klinike za fizikalnu terapiju “Fizio centar”, Dejana Dubajića. Dubajić je ispričao da ga je Jovanović udario „otvorenom šakom“, skinuo mu dva para naočara, jedne polomio i da mu je oduzeo komplet slušalica.

Lider LDP-a je kasnije izjavio da je „priznao krivicu” za incident sa vlasnikom “Fizio centra”. On je medijima posle saslušanja u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu rekao “da je tačno da ga je napao”, kako bi “zaštitio svoju porodicu”.

Jovanović je dodao da je bio isprovociran kao i da je napadnuti “prešao neke granice koje su za njega bile nedodirljive”.

Tuča u Mađarskoj

Lider LDP-a bio je akter incidenta u Mađarskoj kada je došlo do sukoba između njega i navijača Crvene zvezde.

Vaterpolisti Crvene zvezde su u aprilu 2013. godine gostovali u Segedinu, gde je trebalo da odigraju meč protiv domaćeg Segeda, a navijači crveno-belih su se okupili kako bi podržali svoj tim u borbi za plasman na završni turnir Lige šampiona.

Pre meča, pristalice crveno-belih su se okupile na jednom splavu u Segedinu, gde je ubrzo došao i Jovanović u pratnji supruge Jelene i dvoje prijatelja.

Stefan Tomasevic/ATAImages.

Posle kraće rasprave sa navijačima, koji su mu poručili da nije dobrodošao, došlo je i do fizičkog obračuna tokom kog je Jovanović zadobio više povreda.

Jovanović je inače u to vreme preko firme „Fidelinka“ bio jedan od sponzora vaterpolo kluba Crvena zvezda.

Kako je Jovanovićeva supruga Jelena kasnije ispričala, lidera LDP-a su i prethodne noći navijači Zvezde isprovocirali, potom ga je jedan i gađao stolicom, a kada se policija pojavila na licu mesta, Jovanović je navodno izrevoltiran njihovim nedostatkom očekivane reakcije, počeo da šutira automobile.

Nezakonito poslovanje

Inače, pored fizičkih obračuna za Čedomira Jovanovića se vežu i neke druge afere.

pročitajte još:

Tako se na primer, firmi “Agroposlovi”, čiji su suvlasnici bili Čedomir Jovanović i njegova supruga, pripisuje nezakonito poslovanje preko povezanih lica i firmi, finansijski krah više preuzetih preduzeća, kao i neisplaćivanje zarada i druga kršenja prava radnika. Jovanović je u početku demantovao navode o povezanosti sa “Agroposlovima” tvrdeći da su u pitanju poslovne aktivnosti njegove supruge s kojima nema ništa, da bi se kasnije ispostavilo da je po raznim osnovama suvlasnik sa najmanje 45% udela u toj kompaniji. Kasnije, u zvaničnom saopštenju LDP-a 19. februara 2014. godine, u okviru predizborne kampanje Jovanović je demantovao sam sebe, navodeći svoje poslovno angažovanje u “Fidelinki” kao primer uspešnog vođenja privrede.

Zemunski klan i “prljave ruke”

Pored toga, Jovanovića odavno “prati glas” da je bio blizak pripadnicima Zemunskog klana, sa kojima se navodno družio i posećivao ih u zatvoru. Na kasnije prozivke da je umešan u događaje koji izlaze iz okvira zakonitog, izgovorio je rečenicu “Prljave su mi ruke, ali mi je savest čista”, koju su posle često koristili njegovi kritičari i politički protivnici. Lider LDP-a je naknadno pokušao da objasni ovu izjavu povezujući je sa Sartrom i njegovom dramom „Prljave ruke“.

Ivica Veselinov/ATAImages.

– Kada sam rekao da mi je savest čista, a da su mi ruke prljave, kao dramaturg sam citirao Sartra, iako sam znao da niko ne zna šta govorim. U svakom slučaju, meni ruke nisu prljave od lopovluka kao drugima, već zato što sam lično pokušavao da rešim bolne i neprijatne naslage vremena, u jednoj od najprljavijih zemalja u poslednjim decenijama – rekao je on

“Čedina zebra”

Možda najkomičnija afera koja se dovodi u vezu sa Čedomirom Jovanovićem je pešački prelaz u Beogradu ispred Skupštine Srbije, koji je hitno postavljen samo dvadeset metara od već postojećeg pešačkog prelaza, nakon što je televizija B92 snimila Jovanovića kako na neobeleženom mestu prelazi ulicu i izjavljuje da bi mu bilo lakše kada bi na tom mestu postojao pešački prelaz.

On je naknadno objasnio da su pešački prelaz samoinicijativno postavili nadležni u policiji i da on lično nikada nije dao nalog za to. Ipak, taj pešački prelaz je u Beogradu ostao poznat kao “Čedina zebra”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike