"Dobar dan, hoću da se predam": Ušetaju u policijsku stanicu i traže da ih uhapse. Đura nije jedini!

02.06.2022

06:00

0

Sami se predali i Filip Korać, Danijel Janoš, Dalibor Bogdanović Boća, Igor Vrević, Aleksandar Nikolić, Miloš Mišljen i drugi

"Dobar dan, hoću da se predam": Ušetaju u policijsku stanicu i traže da ih uhapse. Đura nije jedini!
predaja profimedia-0529010742 bn copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Uobičajeno je da svako ko počini zločin beži od policije, ali mnogi ostanu iznenađeni kad neko ušeta u stanicu policije u nameri da se preda. Đura Nikolić (23) osumnjičen za ubistvo Vuka Jolovića (30) u beogradskom naselju Jakovo, opština Surčin, posle dva dana skrivanja, sam je došao u stanicu policije u Surčinu i predao se. On nije jedini koji se odlučio na takav korak. 

Đura Nikolić, da podsetimo, osumnjičen je da je u nedelju 29. maja, oko 19.30 sati, ispred svoje kuće u Ulici braće Žigić u Jakovu, hicima iz "kalašinjikova" teško ranio Vuka Jolovića (30), koji je samo par sati kasnije preminuo u Urgentnom centru. Nikolić je uhapšen u utorak, posle dva dana skrivanja, kad je oko podneva sam došao u policijsku stanicu u Surčinu i predao se.

Vuk Jolović, Printscreen/Facebook/V.J.
 

Jolovića su pogodila tri hica u stomak, a njegov brat Miloš M. smestio ga je u automobil i prevezao do Doma zdravlja u Surčinu, odakle je prebačen u Urgentni centar, gde je preminuo. Posle zločina, Đura je seo u svoj "golf 4" i pobegao.

Očevici zločina odmah su ispričali da je Jolović, zajedno sa bratom i prijateljem došao kod Nikolića kako bi mu uzeo automobil "golf 4" na ime navodnog duga. Posvađali su se, a Jolović je ušao u kuću i uzeo automatsku pušku "kalašnjikov" i zapucao u Jolovića. Očevici i komšije ispričali su i da je Jolović navodno nekoliko dana ranije pretukao Nikolića i njegovog oca.

Prema rečima porodice Vuka Jolovića, Đura i on su se ranije sukobili zbog toga što je Nikolić, navodno, maltretirao jednog dečka koji nema roditelje, a kojeg je Vuk pokušao da zaštiti. Jolović je juče sahranjen, a pravi motiv zločina utvrdiće dalja istraga.

Sam došao u zatvor

Filip Korać, najbliži saradnik Luke Bojovića, svojevoljno je u utorak 26. aprila došao u zagrebački zatvor Remetinec, zahtevajući da ga hrvatski pravosudni organi uhapse.

Legija šokirao čuvare ispred svoje kuće

Bio je 2. maj 2004. godine, oko devet sati uveče, kad je čuvarima ispred kuće na Ceraku prišao čovek, bradat, s kosom do pola leđa. Delovalo je da je pripit. Predstavio se:

– Ja sam Milorad Ulemek Legija, hoću da se predam.

U prvi mah pomislili su da je neka šala, ali već sledećeg trenutka, svesni da je pred njima bivši komandant Jedinice za specijalne operacije i najtraženiji begunac zbog ubistva tadašnjeg premijera Srbije, razbežali su se i pozvali komandanta beogradskog odreda žandarmerije, a ovaj svog pretpostavljenog, Gorana Radosavljevića Gurija.

Legija im je ispričao da se nakon 14 meseci bekstva predao da svoju porodicu ne bi doveo u opasnost.

"Dobar dan, ja sam Filip Korać, došao sam da se javim jer je za mnom raspisana poternica", rekao je, prema pisanju Jutarnjeg lista, odbegli Korać kada se pojavio na prijavnici zatvora, a njegovu predaju najavio im je dan ranije njegov advokat Gordan Preglej.

Filip Korać/Foto: MUP
 

Za Koraćem je bila raspisana poternica zbog falsifikovanja putnw isprave. Protiv njega je u međuvremenu podignuta i potvrđena oštužnica. Korać je imao falsifikovan pasoš pod imenom Slobodan Koralija.

Poznavaoci prilika u podzmelju smatraju da Korać nije tek tako odlučio da se preda zbog minornog krivičnog dela. Budući da ga je suparnički "kavački klan" poslednjih godina progonio kao ranjenu zver, on je svakog trenutka morao da razmišlja nekoliko koraka unapred da bi ostao živ.

Boća se krio šest meseci

- Znajući koliko je oprezan i da je, uprkos poterama kriminalaca za njim po celom regionu, uspeo da ostane živ, vrlo je indikativno što se sam došetao do zagrebačkog istražnog zatvora da se preda. Izvesnije je da je saznao šta je moguće da će se u narednom periodu odigravati u podzemlju, i moguće je da mu u tom smislu boravak iza rešetaka potreban kao alibi - smatra jedan od sagovornia iz bezbednosnih struktura.

Preglej je naveo da mu se "gospodin Korać javio i kazao kako je saznao da se protiv njega u Hrvatskoj vodi postupak za krivično delo falsifikovanje isprava". Odlučio je, kaže, da reši tu situaciju, pa se predao i odmah je sproveden u pritvor. U Srbiji se protiv njega ne vodi nijedan krivični postupak i neće biti izručen Srbiji.

Profimedia/Uroš Stefanović/Screenshot/YouTube/ CreativeMMA/
 

Daniel Janoš (42) iz Novog Sada, predao se u 15. septembra prošle godine uveče novosadskoj policiji, posle dve nedelje skrivanja. On je bio osumnjičen za pokušaj ubistva Gorana Kovačevića Goranca i ubistva njegovog telohranitelja, MMA borca Uroša Stefanovića (27) iz Novog Sada. Za isto delo tereti se i bivši policajac Dalibor Bogdanović Boća za kojim je svojevremeno bila raspisana poternica.

Bogdanović se 9. marta takođe sam predao policiji u Novom Sadu posle šestomesečnog skrivanja. On je osumnjičen da je nalogodavac napada u kom je ubijen Stefanović, a ranjen Kovačević, u septembru prošle godine.

Sklonjen iz policije

Boća je ušetao u novosadsku policijsku stanicu bez advokata i predao se. Bogdanović je i ranije bio privođen, a sklonjen je iz policije zbog svojih veza sa kriminalnim svetom. 

Protiv Janoša i Bogdanovića u međuvremenu je podignuta optužnica i obojici je nedavno počelo suđenje u Višem sudu u Novom Sadu.

Printscreen/YouTube
 

Osumnjičeni za učestvovanje u ubistvu Beograđanina, Borivoja Simovića 25. juna 2020. godine na Senjaku, Igor Vrević, Aleksandar Nikolić i Miloš Mišljen sami su se predali. Sva trojica zajedno su došla u policiju, u pratnji advokata, 25 dana posle ubistva. Oni su se posle predaje na saslušanju u Višem tužilaštvu branili ćutanjem.

Medijima se prenela nepotvrđena verzija događaja, da je Simović nastradao kad je pokušao da pomiri dve zavađene frakcije navijača Crvene zvezde. Podsetimo, Simović je ubijen oko 22.30 na Senjaku. Mladić je pogođen jednim hicem u leđa, privatnim automobilom prebačen je u Urgentni centar, ali su lekari nažalost mogli samo da konstatuju smrt.

Sva trojica su odranije poznata policiji, a suđenje za ubistvo Simovića i još nije okončano u Višem sudu u Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike