Kako je Legija šokirao sve? Predao se pre tačno 18 godina: Izleteo iz kuće, predstavio se i viknuo - "Šta ste se us*ali kao pi*ke?!"

02.05.2022

17:49

0

Legija je verovatno "pukao" jer je odjednom postao ograničen u kretanju, a prethodno je svuda vrata otvarao nogom, čak i u Vladi

Kako je Legija šokirao sve? Predao se pre tačno 18 godina: Izleteo iz kuće, predstavio se i viknuo - "Šta ste se us*ali kao pi*ke?!"
Copyright Profimedia

Milorad Ulemek Legija je šokirao i Srbiju i svet kada se 2. maja 2004. godine posle 14 meseci u bekstvu, predao organima reda. Od tog "istorijskog" dana prošlo je 18 godina. Najtraženiji srpski begunac se od tada nalazi iza rešetaka strogo čuvanog zatvora. Ipak, i nakon toliko vremena misteriozni su detalji njegove predaje, ali i detalji samog skrivanja. Toliko toga vezanog za slučaj Ulemeka je i danas pod velom tajne..

Za medije je o toj temi svojevremeno u više navrata govorio bivši načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP), Mile Novaković. Upravo on je 2003. godine, nakon ubistva premijera Zorana Ðinđića, imao važnu ulogu u policijskoj akciji "Sablja".

Novaković je sitakao da je i danas nepoznato gde se Legija skrivao misterioznih 14 meseci, ko su mu bili jataci, kada je ponovo došao u kuću u Filmskom gradu, ali i mnoge druge stvari.

- Legija je, bez insistiranja da priča o tome, samo rekao da se sve vreme krio u kući, u tajnoj prostoriji, u koju je ulazio kroz plakar. Jedino je sigurno da je na dan predaje, 2. maja 2004. godine u popodnevnim časovima, izašao iz svoje kuće na ulicu i predstavio se obezbeđenju Žandarmerije- naveo je svojevremeno Novaković.

Prema njegovim rečima, tog dana, Legijina supruga Aleksandra je otišla s decom u posetu rođacima u Vukovar, gde je rođena, da bi iskoristila prvomajske praznike.

- Kad ona nije bila u kući, Legiju je opsluživao njen brat od strica. Živeo je s njima. Zašto se Legija predao? Najverovatniji razlog je što više nije mogao da izdrži. Pukao je - smatra Novaković.

Profimedia
 

Prema njegovim rečima, on veruje da je Legija "pukao" jer je odjednom postao ograničen u kretanju, a prethodno je svuda vrata otvarao nogom, čak i, kako je rekao, u Vladi.

Osvrćući se ponovo na dan Miloradovog hapšenja, Novaković ističe:

- Kažu da je bio pripit, možda i naduvan. Bradat, s dugačkom kosom, kada se pojavio ispred kuće, uplašio je žandarme. U strahu koji ih je blokirao, povukli su se nekoliko metara. Izvukli su pištolje i držali ga na nišanu. Aleksandrin rođak nije uspeo da ga zadrži. Panično je zvao Aleksandru: "Izašao je ispred zgrade, hoće da se preda". Ostavila je decu, sela u džip i pojurila nazad, tražeći da razgovara s njim, da pokuša da ga ubedi. Odbijao je razgovor. Od žandarma je zatražio da zovu komandanta Žandarmerije Gurija, kaže im: "Šta ste se us*ali kao pi*ke?".

Profimedia
 

Potom je razgovor sa Legijom trajao do zore. Kako je naveo Novaković, iza zatvorenih vrata pao je veliki, neočekivani dogovor: "Sve ću da vam ispričam o Ðinđiću, Čedi, Bebi, drogi, heroinu".

- Oni nisu znali - ili nisu hteli, verovatno ni ministar pravde - da je bila zakonska obaveza da Legiju predaju potražiocu i, u najkraćem roku, odvezu u CZ. Sa takvim licem, bez dozvole nadležnog organa koji je raspisao potragu, niko nije smeo da razgovara - navodi Novaković propust inavodi da to nije jedini kobnog dana..

- Ovo je bio jedinstven primer u policijskoj praksi da je uhapšen begunac broj jedan u istoriji našeg pravosuđa, a da se zabrani da uviđajna ekipa ode u kuću, nađe to navodno skrovište, foto-dokumentuje, potvrdi celu njegovu priču... Pitanje je šta bi se tu sve našlo... Tu bi se sigurno utvrdilo i koliko je boravio u kući. Međutim, odgovor iz vrha MUP je bio - "ma, to sada nije važno“. Niko nije razgovarao ni sa Aleksandrom, ni s rođakom koji ga je čuvao - tvrdi Mile Novaković zaključujući da ovakve omaške nisu smele da se dogode.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike