Marka Miljkovića neće braniti konsiljere nego advokat iz kol centra? Branioca po službenoj dužnosti platiće mu država!

27.05.2022

06:45

0

Belivukovom najbližem saradniku mogao bi zapasti branilac koji se nikada pre nije pojavio u Specijalnom sudu

Marka Miljkovića neće braniti konsiljere nego advokat iz kol centra? Branioca po službenoj dužnosti platiće mu država!
Ilustracija - Copyright E-Stock 24sedam/Katarina Mihajlović Pixabay

Ako se u narendih nekoliko dana ne odluči ko će da ga zastupa pred beogradskim Specijalnim sudom, Marko Miljković, jedan od vođa zloglasnog Belivukovog klana, mogao dobiti advokata iz kol centra, iz koga se nasumično biraju branioci po službenoj dužnosti.

Miljkovića i Veljka Belivuka, kao i veći deo pripadnika njihovog klana zastupala je kancelarija advokata Dejana Lazarevića koji je, međutim, prošlog meseca uhapšen zbog sumnje da je deo organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, pa su predmet preuzeli njegovi saradnici.

Do sada je bilo više pokušaja da se u ovom predmetu održi pripremno ročište, a u utorak je ponovo odloženo jer je Miljković otkazao punomoć jednom od Lazarevićevih advokata i sada se čeka da li će izabrati nekog drugog da ga brani, ili će sud biti prinuđen da mu obezbedi advokata.

Ako do toga dođe, Belivukovog bliskog saradnika, koji se sa ostalim članovima klana tereti za sedam svirepih ubistava, mogao bi zastupati branilac po službenoj dužnosti koji se nikada pre nije ni pojavio u Specijalnom sudu.

U tom slučaju, Miljković će dobiti besplatnog branioca koga, umesto njega, plaća država, i to u iznosu od 50 posto od utvrđene advokatske tarife.

Od pre tri godine, pri advokatskoj komori Srbije proradio je jedinstveni telefonski softver odnosno kol centar iz koga se biraju branioci po službenoj dužnosti, po azbučnom redu sa liste i bez mogućnosti „nameštanja”.

Ukoliko se advokat ne javlja na telefon, softver bira sledećeg sa liste, a na njoj su svi branioci koji smatraju da mogu da pruže delotvornu pravnu zaštitu osumnjičenima za krivična dela, kako klasičnog tako i organizovanog kriminala. U Beogradu je na toj listi više od 2.000 advokata.

SOFTVEROM PROTIV POLICIJE I TUŽILAŠTVA

Ovaj telefosnki softver je uveden da bi se sprečilo da policija i tužilaštvo angažuju advokate „preko veze”.

 Softver beleži svaki poziv i evidentira da li se pozvani advokat javio i da li je odbio da bude branilac po službenoj dužnosti u konkretnom slučaju.

Kakav je kvalitet odbrane kad te pred sudom zastupa branilac po službenoj dužnosti i kad tu uslugu plaća država, pitali smo predsednika advokatske komore Beograda Momu Bulatovića.

On pre svega smatra da nije u redu to što je doneta takva odluka da se braniocima po službenoj dužnosti plaća 50 posto honorara od utvrđene advokatske tarife.

To je diskriminacija jer je sudski postupak isti i za advokata koga angažuje sam klijent i za branioca po službenoj dužnosti. Po meni, advokatska tarifa trebalo bi da bude ista i za jedne i za druge, kaže Bulatović.

Iako su zakonom, kao i kodeksom, utvrđena prava i obaveze advokata, Bulatović je objasnio u čemu je suštinska razlika kad umesto klijenta branioca plaća država.

ISPOD SVAKOG KRITERIJUMA

Na žalost, povedeni činjenicom da će njihova usluga, bez obzira kakvog je kvaliteta, biti fakturisana i isplaćena, često se dešava da je branilac po službenoj dužnosti u sudski postupak uključen samo pro forme, a njegova odbrana klijnta je potpuno neefikasna i nedelotvorna, kaže predsednik beogradskih advokata, ističući da je, ipak, suštinski problem u kriterijumu za imenovanje branilaca po službenoj dužnosti.

- Desi se da neko bude upisan u registar advokata pre pet meseci, i da se prijavi na spisak branilaca po službenoj dužnosti pet dana pre nego ga kol centar pozove da, na primer, zastupa nekoga pred Višim sudom u Beogradu za neko ozbiljno krivično delo. Takav branilac nema ni znanja ni iskustva i ne može pružiti adekvatnu odbranu, smatra Bulatović.

NEKO ĆE VEĆ DA PLATI

 S druge strane, advokat Veljko Delibšić, kaže da je jedina razlika između advokata koga angažuje sam klijent i branioca po službenoj dužnosti, u tome ko za istu uslugu plaća.

Delibašić kaže da je mnogo puta u svojoj karijeri bio branilac po službenoj dužnosti i da je u takvim predmetima imao uspeha kao i kad su ga klijenti samostalno angažovali.

-Kvalitet moje odbrane uvek je isti, i kad me plaća klijenti i kad me plaća država, dodaje on.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike