Bura zbog izjave bivšeg specijalnog tužioca: Evo kako je pravdao fotografiju policajca sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem!

05.05.2022

11:58

0

Prema informacijama iz bezbednosnog sektora EUROPOL je SDT-u još u julu prošle godine dostavio dokaze o umešanosti crnogorskih javnih i tajnih agenata u organizovani kriminal

Bura zbog izjave bivšeg specijalnog tužioca: Evo kako je pravdao fotografiju policajca sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem!
libertas - Copyright Foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Milivoje Katnić, bivši glavni specijalni tužilac Crne Gore rekao je da je on kontrolisao materijal dobijen iz EUROPOL-a o vezi crnogorskih policajaca sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, ali i Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, i da je on odlučio da "nema razloga za pokretanje krivičnog postupka".

Prema njegovim rečima, zaključuje se da je policajac Petar Lazović bio na tajnom zadatku kada se fotografisao i dopisaivao sa pripadnicima kriminalnog klana i sa njima razmenjivao informacije i oružje?!

- Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, a ne Saša Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu. Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obaveštavao pretpostavljene, što je doprinelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih dela - rekao je Katnić.

Dodao je i da se "nikada ne hapse vlastiti agenti".

- Makar nisu do sada - naveo je Katnić, a prenose Vijesti.

Poput Petra Lazovića, i njegov otac Zoran, doskorašnji pomoćnik direktora Uprave policije, navodno je službeno pre desetak godina bio na svadbi tada optuživanog narko-bosa iz Rožaja Safeta Kalića.

Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) čiji je Zoran Lazović tada bio agent, pravdala se da je on slu­žbe­no bio na svadbi, jer su ta­mo bi­li broj­ni pri­pad­ni­ci kri­mi­nal­nog mi­ljea iz re­gi­o­na.

Petar Lazović, prema saznanjima “Vijesti”, nije bio u jedinici za prikrivene islednike. Uprava policije zbog pravnih regulativa godinama - od 2018. do početka 2022. nije mogla da u radu koristi resurse organizacione jedinice za prikrivene islednike i saradnike, kao ni mogućnosti za simuliranu kupovinu predmeta ili lica i simulirano davanje i primanje mita, pružanje simuliranih poslovnih usluga ili sklapanje simuliranih pravnih poslova...

Zoran Lazović i Duško Golubović su krajem aprila 2015. napustili ANB. Zvanični razlog bilo je podmlađivanje kadra zbog priprema za članstvo u NATO, a u stvari je tada služba na zahtev budućih NATO saveznika očišćena od kompromitovanih kadrova, kroz takozvanu reformu obaveštajnog sektora.

Oni su se vratili u javnu policiju 2019. godine. Golubović je tada zaposlen u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio Lazović koji je bio i pomoćnik šefa Uprave policije.

Godinu dana imali podatke o vezi između policajaca i kriminalaca

Prema informacijama iz bezbednosnog sektora EUROPOL je SDT-u još u julu prošle godine dostavio dokaze o umešanosti crnogorskih javnih i tajnih agenata u organizovani kriminal. Uz to, dostavljene su im i jasne smernice kako da pronađu dokaze za krivična dela, kako bi potkrepili dokumentaciju izuzetu sa kriptovane Skaj aplikacije, navode Vijesti.

- Tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović selektovali su dokumentaciju i prvo procesuirali manje značajne predmete, u kojima se ne pominju državni službenici. Ostali su stavljeni u fioke - kazao je sagovornik Vijesti.

Iz SDT-a, kojim odnedavno rukovodi Vladimir Novović, juče je saopšteno da je specijalni tužilac Čađenović krajem januara ocenio da u predmetu formiranom protiv Petra Lazovića nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja.

- U SDT-u povodom podatka koji su u prethodnom periodu dostavljeni od EUROPOL-a formirani spisi predmeta u kojima je nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji specijalni tužilac S. Č. donio odluku 20. 1. 2022. godine, da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nakon medijskih objava koji su objavljeni na portalu ‘Libertas Press’, glavni specijalni tužilac je naložio da se formira novi predmet i da se preduzmu sve neophodne radnje i mere radi utvrđivanja da li ima krivičnog dela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva - piše u saopštenju tog tužilaštva.

Ta odluka doneta je svega četiri dana pre izglasavanja novog Tužilačkog saveta. Iz Uprave policije su za Vijesti rekli da nisu u posedu materijala koji je objavljen u medijima, a koji se odnosi na Lazovića i Milovića.

Ko su Komita, Kardinal i Tigar

SDT, koje se juče zvanično oglasio povodom predmeta “Lazović”, oćutalo je pitanje da li je utvrđeno da li su nekadašnji visoki policijski funkcioneri na kriptovanoj SKY aplikaciji koristili nadimke Komita, Kardinal i Tigar.

Prema saznanjima “Vijesti” iz bezbednosnog sektora EUROPOL je u julu, a potom i u oktobru prošle godine dostavio dokaze o umešanosti crnogorskih policajaca i tajnih agenata u kriminal.

”Vijesti” su u avgustu 2021. godine objavile tu informaciju, precizirajući da je crnogorskim istražiteljima dostavljeno više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmjenjivali putem kriptovane skaj aplikacije.

- Činjenica je da kriptovanu Sky aplikaciju nisu koristili samo kriminalci, već i pojedini nekadašnji visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih koristio je nadimak Kardinal, a drugi Komita. I njihove poruke se češljaju, kao i njihove veze sa vrhom organizovane kriminalne grupe ‘Kavači”, rekao je u avgustu prošle godine sagovornik “Vijesti”.

Na pitanja o vezi Petra Lazovića sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana, Uprava policije ne odgovara od maja 2021. godine.

Prema nepotvrđenim saznanjima Petar Lazović nije u Crnoj Gori. Iz UP, međutim, nezvanično kažu da državu nije napustio preko zvaničnih graničnih prelaza.

Sagovornik iz UP tvrdi da nema evidencija ni o prelasku granice za njegovog “partnera” iz klana - policajca Ljuba Milovića, koji prema podacima EUROPOL-a koje je objavio portal Libertas press, samo na jednom računu ima oko 48 miliona evra stečenih kriminalom.

Taj portal objavio je da su Milović i Lazović članovi kavačkog klana uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, šverc oružja u ime tog klana, ali i šverc cigareta za kavčane...

Pozivajući se na dokumenta Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL), objavili su da obaveštajni podaci ukazuju da je jedan od šefova kavačke mafijaške organizacije - Radoje Zvicer, imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića.

"Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je reč o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana", piše u tekstu.

Nema informacije da li je Zoran Lazović saslušan. On je imao policijsko obezbeđenje.

Na jednoj fotografiji i specijalni tužilac?

U dokumentaciji koju je dostavio EUROPOL, a čije delove je objavio Libertas press, i fotografija je koju je Petar Lazović 3. decembra preko kriptovane SKY aplikacije poslao šefu kavačkog klana Radoju Zviceru - na njoj su, u kancelariji SDT-a, specijalni tužilac Saša Čađenović i policajac Milorad Žižić.

EUROPOL objašnjava da je Petar Lazović, tog dana, nakon sastanka u tužilaštvu i predložene akcije, obavijestio Zvicera o osumnjičenima za koje je planirano da budu uhapšeni sledećeg jutra i poslao fotografiju kolege i tužioca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike