Frenki Simatović stiže u Srbiju: Pušten na privremenu slobodu

31.08.2023

11:39

0

Simatović je zajedno sa bivšim rukovodiocem Državne službe bezbednosti Jovicom Stanišićem uhapšen 2003. kada je i podignuta optužnica

Frenki Simatović stiže u Srbiju: Pušten na privremenu slobodu
Copyright Profimedia

Bivši čelnik Državne službe bezbednosti Franko Simatović, koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pušten je na privremenu slobodu i stiže u Srbiju.

On u zatvorskim uslovima ne može da prima terapiju koja mu je neophodna, pišu "Večernje novosti."

Simatović je zajedno sa bivšim rukovodiocem Državne službe bezbednosti Jovicom Stanišićem uhapšen 2003. kada je i podignuta optužnica.

Profimedia
 

 

Nakon prvog suđenja 2013. godine obojica su oslobođeni, ali se tužilaštvo žalilo. Presuda je ukinuta 2015. godine i postupak je vraćen na početak. Drugo suđenje je počelo 2017.  pa su u junu 2021. godine proglašeni krivim za zločine u Bosanskom Šamcu i osuđeni na po 12 godina zatvora. 

Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Sud je u junu 2021. godine izrekao drugu prvostepenu presudu, koja im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Profimedia
 

 

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća, znali da su učesnici u UZP-u delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja - ubistva. 

Taj slučaj predstavlja poslednji predmet MKSJ-a. Istovremeno, to je najduži sudski proces u istoriji ovog suda. Trajao je pune dve decenije.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike