One su se obračunale sa mafijom: Osudile su Legiju, Zvekija, Jotku, Zarubicu! Jedna od njih sudiće Belivuku za najkrvoločnija ubistva

23.02.2022

19:45

0

Žene sudije u Srbiji sude za najteža krivična dela iz organizovanog kriminala

One su se obračunale sa mafijom: Osudile su Legiju, Zvekija, Jotku, Zarubicu! Jedna od njih sudiće Belivuku za najkrvoločnija ubistva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Udruživanje u organizovane kriminalne grupe i zločinačke organizacije, što podrazumeva ubistva, otmice, trgovinu drogom i oružjem, pranje para i uterivanje reketa i straha, tipično su muški “poslovi”, sa kojima se u Srbiji obračunavaju žene.

Kao predsednice veća, žene sudije su u Specijalnom sudu za organizovani kriminal u Beogradu u poslednjih deceniju i po vodile sudske postupke za najteža krivična dela, uključujući i ubistvo premijera Zorana Đinđića, i izrekle stotine godina robije do juče nedodirljvim mafijašima i gospodarima života i smrti u Srbiji.

Najzvučnije ime među njima je sudija Nata Mesarović, koja je bila predsednik veća u takozvanom procesu veka – osudila je optužene za ubistvo predsednika srpske vlade na maksimalne kazne zatvora od 40 godina, među njima i komandni vrh Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legiju, Zvezdana Jovanovića i Dušana Maričića Gumara, kao i visokopozicionirane pripadnike “zemunskog klana”.

Ostalo je zabeleženo da je prilikom izricanja presude izjavila: ”Sada ćemo pročitati presudu koju smo dobili.”

Presuda za ubistvo premijera Srbije i danas je predmet mnogih polemika u javnosti, pre svega da li je doneta pod političkim pritiskom i uticajem određenih centara moći.

Mesarovićeva je na funkciju v. d. predsednika Vrhovnog suda postavljena marta 2009. godine, a već od narednog meseca postala je i predsednica Visokog saveta sudstva sa zadatkom da sprovede reformu srpskog pravosuđa, što je i uradila, tako što je ukinula 800 sudijskih funkcija u zemlji.

Ova reforma ocenjena je kao skandalozna, a dolaskom nove vlasti Nata Mesarović je razrešena sa svih funkcija I penzionisana.

Printscreen/Youtube/ Al Jazeera Balkans
Sudija Nata Mesarović

Advokatska komora Beograda 2015. godine odbila je zahtev Nate Mesarović da pređe u advokate, jer je ocenjeno da je nedostojna za obavljanje advokatske prakse.

Veće sudije Radmile Dragičević Dičić osudilo je 2005. godine u Posebnom odeljenju Višeg suda za organizovani kriminal doktora farmaceutslkih nauka Milana Zarubicu, takozvanog kralja sintetičkih droga, i njegovu kriminalnu grupu koju je činilo 15 članova. Zarubica je bio osuđen na 11 godina zatvora u Specijalnom sudu, jer je rukovodio grupom koja je od 2000. do 2003. godine na teritoriji Beograda i Sremske Mitrovice proizvodila amfetamin.

Doskočila doktoru Zarubici

Dr Milan Zarubica je presudom za organizovanje proizvodnje sintetičke droge, kada je uhapšen 2003, osuđen na zatvorsku kaznu, ali i na zaplenu imovine. Odlučeno je da mu se oduzmu objekti i oprema preduzeća "Lenal farma", 320.000 dolara i 89.000 evra koji su pronađeni kod njega, dva i po miliona švajcarskih franaka sa računa u Švajcarskoj, kao i da na račun državnog budžeta uplati deset miliona američkih dolara na ime nezakonito stečene imovine. On je kasnije ponovo hapšen i osuđivan.

Printscreen/YouTube/NOVA S
Sudija Radmila Dragičević Dičić

Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo je ranije pravosnažnu presudu kojom su Darko Šarić i njegova grupa osuđeni za šverc skoro šest tona kokaina. Sud je vratio Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje predmet u kojem je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora. Većem koje je donelo odluku o ukidanju presude predsedavala je sudija Radmila Dragičević Dičić. Ona je kasnije objasnila da odluka o ukidanju presude Šariću svakako nije njena lična odluka i da nije bila motivisana bilo kakvim ličnim pobudama, već da je odluku donelo petočlano veće.

Maja i Zorana vs Jotka

Dve žene sudile su Zoranu Jotiću Jotki i "kruševačkoj grupi". Veće Maje Kovačević Tomić, tadašnjeg sudije Specijalnog suda, a danas advokata, osudilo je na 12 godina zatvora Jotića, a člana njegovog kriminalnog ganga Zorana Petrovića Petu, kasnije ubijenog, na 11 godina robije. Ukupno su Jotić i pripadnici "kruševačke grupe" osuđeni na zatvorske kazne od 37 godina. Do 2018. godine Jotić je bio u zatvoru pošto je osuđen za reketiranje, ali i zato što je potplatio sudiju Vrhovnog suda.

Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy
Sudija Maja Kovačević Tomić

Ponovo je uhapšen u avgustu 2019. godine. Tužilaštvo je tvrdilo da je on organizovao kriminalnu grupu koja je 2018. ubila kruševačkog kriminalca Dejana Stankovića Ždrokinca i da je ubistvo počinio član grupe Stefan Radulac. Radulac je optužen i da je samo mesec dana pre nego što je likvidirao Stankovića ubio i njegovog sina Vojina, ali se to ubistvo na teret stavlja samo njemu, a ne i ostatku Jotkine grupe.

Jotić je, piše u optužnici, nagovorio Radulca da ubije Dejana Stankovića tako što ga je ubedio da će ovaj ubiti njega kao osvetu za sina Vojina. Jotka je, kako je utvrdilo tužilaštvo, želeo Stankovićevo ubistvo jer je verovao da je 2015. godine ubio njegovog prijatelja i saradnika Gorana Petrovića Petu. Želeo je da osveti Petino ubistvo, a u tome su mu pomogla i Petrovićeva deca Iva i Vuk, piše u optužnici.

Dejan Stanković likvidiran je u junu 2018. godine ispred hotela „Golf“ u Kruševcu. Nakon ubistva, kako je utvrdilo tužilaštvo, Radulac je pobegao u Bosnu i Hercegovinu i tamo se sakrio, u čemu su mu pomogli članovi Jotićeve grupe. Policija ga je otkrila pošto ga je na tajnoj lokaciji posetila optužena Iva Petrović, sa kojom je bio u romantičnoj vezi. Inače, grupa je optužena i za pranje novca.

Suđenje je počelo u junu 2020. godine, a većem koje čine sudije Mirjana Ilić i Dejan Terzić predsedava sudija Zorana Trajković. Ona je, da podsetimo, na bolovanju, i trebalo je da predsedava većem za sudski proces protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njiihove kriminalne grupe. Zbog toga je predmet dodeljen veću sudije Vinke Beraha Nikićević.

"Klanica" iz Ritopeka posle ratnih zločina

Vinki Beraha nedavno je dodeljen zadatak da sudi kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koja se tereti za više ubistava izvršenih na najgrozomorniji mogući način, kao i otmice i silovanja.

Javnosti je postala poznata nakon što je osudila Milana Lukića i druge članove paramilitarne formacije „Osvetnici” za otmice, mučenje i ubistva muslimana iz sela Sjeverin kod Priboja.

Sudila je i slučaju „Tuzlanska kolona“ i osudila Iliju Jurišića, bivšeg policajca BiH koji je preneo naređenje o granatiranju kolone vojnika JNA koja se povlačila iz Tuzle, a osudila je i četvoricu srpskih policajaca zbog ubistva albanskih civila u mestu Suva Reka na Kosovu. Beraha Nikićević je i članica veća na suđenju za ratne zločine u Ovčari u Hrvatskoj koje je okončano posle 14 godina, kao i na suđenju „gnjilanskoj grupi“ za zločine nad civilima na Kosovu i Metohiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike