Europol otkriva - "Zli poručnik" sa 48 miliona evra na tajnom računu: Isplivala prepiska sa Zvicerom, dva policajca su u stvari "kavčani"

03.05.2022

19:39

1

Autor: J.B.O.

Službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi su kriminalnog klana Kavač

Europol otkriva - "Zli poručnik" sa 48 miliona evra na tajnom računu: Isplivala prepiska sa Zvicerom, dva policajca su u stvari "kavčani"
belivuk zvicer - Copyright 24sedam/Tanjug/Rade Prelić/MUP

Podgorički portal Libertas, koji je otkrio "aferu Medenica, objavio je večeras detalje iz dokumenta Europola u kojem se navodi da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog kriminalnog klana.

- Službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi su kriminalnog klana Kavač. Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije - ključni su zaključci navedeni u dokumentu Europola u koji je, kako se navodi, portal imao uvid.

Reč je o dokumentu sa transkriptima komunikacija Lazovića i Milovića sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, a koji su crnogorsko tužilaštvo i policija dobili od Europola u julu prošle godine.

Do danas, ukazuju, nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, iz te dve državne institucije pozvali na odgovornost, piše Libertas.

- Trebalo bi istražiti i umešanost policajca Enisa Bakovića, a u vezi sa obaveštenjem Interpola i uloge Tamare Zvicer (supruga Radoja Zvicera). Treba, takođe, identifikovati i ostale spomenute službenike policije zvane ''Tigar, Aco, Slobodan i Ranko'', jer su svi oni imali specifičnu ulogu kada je reč o zaštiti pripadnika klana Kavač i otkrivanju osetljivih operativnih podataka - navodi se.

"Tigar" je, kažu, osoba koja je od Zvicera primila, kao poklon, ilegalno oružje, a bio je i korisnik blindiranih automobila koje su, najverovatnije, kupili pripadnici klana Kavač, takođe, na poklon - preporuka je Europola crnogorskom tužilaštvu i policiji.

- Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku Uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vreme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović poseduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona evra zarađenih upravo švercom kokaina - piše u dokumentu Europola, prenosi Libertas.

Foto: Youtube/Ukrajinska policija
 

U dokumentu se, dodaju, navodi i da je, navodno, “Ljubo Milović u to vreme morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalističkog odseka Dejanom Kneževićem”.

- Obaveštajne službe, takođe, ukazuju da su Petar Lazović i posebno Ljubo Milović, možda u bliskoj vezi sa sadašnjim direktorom policije Zoranom Brđaninom i sadašnjim šefom kriminalističke policije Dejanom Kneževićem. Nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umešani u bilo kakve kriminalne aktivnosti. Obaveštajni podaci ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića. Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je reč o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana - piše u dokumentu Europola.

Petar Lazović i Ljubo Milović, navodi Europol u svom nalazu, “koristeći svoje pozicije, pružaju zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, daju osetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“.

U dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior” i “Komandos”. Europol je utvrdio da je on preko te aplikacije razmenio 14.065 poruka.

AP Photo/Marienko Andrew/Efrem Lukatsky Profimedia detective-info.com.ua
 

Ljubo Milović, piše u istom dokumentu, koristio je nadimak “Zli poručnik“ i “Oficir“ i imao je nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmenio skoro 100 hiljada poruka.

- Petar Lazović i Ljubo Milović imali su intenzivnu direktnu komunikaciju preko SKY-a sa Radojem Zvicerom koji je imao nadimak ''Born''. Petar Lazović je drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa Mićkom Žižićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Na Lazovićeve zahteve Žižić je uvek dostavljao osetljive i poverljive podatke i saznanja. U većini slučajeva Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem prosleđivao direktno Radoju Zviceru koristeći SKY aplikaciju. Petar Lazović je, drugim vidovima komunikacije, bio i u kontaktu sa Draganom Radonjićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik - navodi se u dokumentu Europola i dodaje:

- Otac Petra Lazovića, Zoran, bio je pretpostavljeni Radonjiću. Petar Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem i Radonjićem prosleđivao direktno Radoju Zviceru koristeći SKY.

U istom dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u više navrata, razmenjivao oružje sa Radojem Zvicerom, piše Libertas.

Europol navodi i da je, navodno, “Petar Lazović bio u svakodnevnom kontaktu sa Zvicerom i obaveštavao ga o svemu što je dogovoreno u policiji, na sastancima sa tužiocem, o planiranom akcionom danu, gde je raspoređen IMSI hvatač, koju vrstu vozila koristi policijska nadzorna jedinica itd - prenele su podgoričke Vijesti.

MUP/Antonio Ahel/ATA Images
 

Zoran Lazović bio je, do 1. marta 2021. godine kada je smenjen, šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije. Njegov sin, Petar, zaposlen je u Agenciji za nacionalnu bezbednost, ali je radio u Sektoru kriminalističke policije i šef mu je bio Milorad Žižić. Enis Baković je bio pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije i smenjen je istog dana kada i Lazović.

Veljko Belivuk i Marko Miljković uhapšeni su u februaru 2021. godine zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koju srpsko tužilaštvo tereti za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. U međuvremenu su optuženi za još dva ubistva.

Tužilaštvo Srbije sumnjiči njih dvojicu i njihovu kriminalnu organizaciju da su žrtve prevarom namamljivali, mučili i ubili u beogradskom naselju Ritopek. Njihova tela su, prema optužnici, komadali, potom snimali i fotografije slali suparničkom klanu, a onda mleli u mesarskom mlinu i bacali u Dunav.

Radoje Zvicer, koji se smatra jednim od osnivana i vođa kavačkog klana, za koji se vezuju trgovina narkoticima, ubistva i brojna druga krivična dela, nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru prošle godine, nalazi se u bekstvu. Poternice za njim raspisale su i Crna Gora i Srbija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike