Prijatelj Arkanovih kumova Bombone i Mande izrešetan sa 30 metaka iz "škorpiona" kroz prozor dnevne sobe: U kući bile i tri ćerkice!

24.04.2022

18:45

1

Najbolji prijatelj Luke Mirkovića bio Miodrag Miša Nikšić, a družio se i sa Vasom Pavićevićem, kum mu bio Milenko Mandić

Prijatelj Arkanovih kumova Bombone i Mande izrešetan sa 30 metaka iz "škorpiona" kroz prozor dnevne sobe: U kući bile i tri ćerkice!
Luka Mirković i kuća u kojoj se dogodio zločin - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Beogradski biznismen Luka Mirković ubijen je pre 21 godinu u svojoj kući na Kružnom putu broj 78 u voždovačkom naselju Medaković 3. Nepoznati napadač ispalio je u Mirkovića tridesetak metaka iz automatskog pištolja "škorpion", kalibra 7,65 milimetara, dok je sedeo u dnevnoj sobi. Ova likvidacija nikada nije rasvetljena i ubica nikad nije uhapšen.

Ubistvo se dogodilo 24. aprila 2001. godine uveče, petnaestak minuta pre ponoći, dok je Mirković gledao televizijski program u dnevnoj sobi. Kroz zatvoreni prozor odjeknuli su rafali iz dvorišta i pogodili ga u glavu i grudi, posle čega je napadač pešice pobegao u nepoznatom pravcu. Za to vreme u kući su bile i Mirkovićeve tri maloletne ćerke.

Napadač je, kako je utvrđeno tokom policijskog uviđaja, ušao u dvorište, prišao kući i kroz zatvoren prozor iz automatskog pištolja 'škorpion' ispalio tridestak metaka u Mirkovića. Hici su Luku pogodili u glavu i grudi, a ubica je odmah potom pobegao.

Luka Mirković bio je suvlasnik poznatog beogradskog butika "Dark" i još nekoliko trgovinskih objekata. Njegovi poznanici tvrde da se posle iznenadne smrti supruge, dve godine ranije, isključivo posvetio odgajanju ćerki.

Mirković je i ranije bio meta oružanih napada, ili učesnik u obračunima. Oni koji su ga dobro poznavali tvrde da je Mirković više puta bio je na meti napadača, a nekoliko godina pre nego što je ubijen teško je ranjen kad je podmetnuta eksplozivna naprava pod njegov automobil, a okolnosti te eksplozije nikad nisu do kraja rasvetljene.

Preuzeo FK Zvezdara

Svojevremeno je, kako se priča, učestvovao u mnogim nelegalnim poslovima, a bio je vrlo blizak sa moćnim kriminalcima kojima su pripisivane i trgovine narkoticima. U prilog tome da je za kratko vreme stekao ogroman novac, neki navode kuću sa bazenom u naselju Medaković u kojoj je živeo, a čija vrednost se procenjivala stotinama hiljada nemačkih maraka.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Mirkovićev najbolji prijatelj bio je Miodrag Miša Nikšić, vlasnik Fudbalskog kluba Zvezdara i lanca kockarnica, koji je ubijen 11. jula 1995. godine ispred kafića 'Mig'. Žene Mirkovića i Nikšića bile su rođene sestre. Posle ubistva Miše Nikšića, kako tvrde upućeni, nastavio je njegove poslove u FK Zvezdara, ali i u objektima za igre na sreću.

Život nije mazio Luku Mirkovića. Njegova supruga Ljiljana pala je 1999. godine ispred kuće i preminula usled moždane kapi. Od tada se povukao i posvetio vaspitanju svoje tri ćerkice. Pokušavao je da vodi miran život uprkos tome što je bio okružen smrću. Posle supruge, Luka je ostao i bez oca, ali i nekoliko prijatelja.

Jedan od tih prijatelja bio je i bokser Vaso Pavićević, poznati Crnogorac koji je vodio u to vreme najjači klan iz Bara i koji je svima ostao zapamćen po čuvenoj "Versaće" jakni, koju je imao u filmu "Vidimo se u čitulji".

Teško pokretan posle eksplozije

Vaso je smatran i nekrunisanim kraljem crnogorskog podzemlja, a ubijen je u noći između 24. i 25. aprila 1996. godine na putu Podgorica - Petrovac. Legendarni Baranin ubijen je u sačekuši, zajedno sa Jovom Vujičićem. Pronađeni su u parkiranom "opel kadetu", izrešetani kišom metaka (pominjalo se između 60 i 100 nađenih čaura). Pucano je u glavu obojici, jer se znalo da nose pancire.

Kum Luke Mirkovića bio je i Milenko Mandić Manda, koji je ubijen zajedno sa svojim drugim kumom Željkom Ražnatovićem Arkanom i Draganom Garićem u hotelu "Interkontinental" 15. januara 2000. godine. Prema kazivanju nekih ljudi sa Zvezdare, Mirković je bio blizak i sa drugim ubijenim Arkanovim kumom Milanom Đorđevićem, poznatijim kao Bombona. On je ubijen 11. marta iste godine kad i Mirković. Đorđević je izrešetan desetak metara od svoje kuće u Ulici Nikole Sovilja broj 7 u Beogradu.

Posle eksplozije u kojoj je teško povređen bio je teško pokretan, a oni koji su ga viđali kažu da se kretao uz pomoć štaka. Zbog toga se, kako su pričali, u vreme pre likvidacije povukao iz svih ranijih "kombinacija" i poslova i pokušavao da vodi miran život.

Komentarišući ubistvo oni su govorili da, upravo zbog trežine povreda koje je zadobio, gotovo nije bio u stanju da se brani, pa njegovo smaknuće opisivali su kao brutalnu likvidaciju zbog ranije neraščišćenih računa.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike