Jedna se ugušila u sopstvenoj krvi, druga tučena, podvođena i silovana: Paklena sudbina nevesta prodatih u Smederevskoj Palanci!

25.03.2022

07:00

1

Kristina N. iz Beograda dovedena na palanačku periferiju, a devojku iz Niša prodali Aleksinčani

Jedna se ugušila u sopstvenoj krvi, druga tučena, podvođena i silovana: Paklena sudbina nevesta prodatih u Smederevskoj Palanci!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Probajte da zamislite da ste roba, da imate cenu, da vas nude i prodaju nekom koga ne volite, da sa takvom osobom spavate i budite se i da zajedno provedete ostatak života. Strašno zvuči, zar ne? To nije ono najgore što se dogodilo dvema devojkama koje su, jedna za 800, a druga za 200 evra, prodate u Smederevskoj Palanci i prisilno udate. Obe su tučene, silovane i zlostavljane. Jedna je svirepo ubijena, a druga je uspela da pobegne, ali je pre i posle toga preživela pakao. 

U samoj Smederevskoj Palanci kažu da ovo nisu usamljeni slučajevi i da se to dešava uglavnom među romskom populacijom. 

- Da bi kupili buduće snahe, obično idu na jug Srbije ili na Kosovo. Tamo gledaju da prođu što jeftinije. Devojke niko ništa ne pita, a kad se kupoprodaja obavi, moraju da krenu kod mladoženje ovde i udaju se za njega. Tu su prepuštene na milost i nemilost tom mužu i njegovoj porodici - priča za 24sedam jedan od žitelja Smederevske Palanke.

Pamti se, prema rečima našeg sagovornika, slučaj od pre tri godine koji se nije dogodio među Romima. Jedna Ukrajinka obrela se u kući jednog meštanina koji se njom oženio. Kasnije se saznalo da je ona kupljena i dovedena u njegovu kuću. Uspela je posle nekog vremena da ode iz prinudnog braka i od čoveka koga nije volela.

To, nažalost, nije uspelo devojkama iz naše priče. Jedna se zvala Kristina N. i imala je manje od 16 godina kad je iz Beograda dovedena na palanačku periferiju, a druga je imala manje od 20 godina kad je prodata u Smederevskoj Palanci.

Svakodnevne batine

Maloletna Kristina N. umrla je ugušivši se sopstvenom krvlju usled posledica višemesečnog batinanja, zbog čega su uhapšeni roditelji njenog supruga (16). Zvanično nisu poznati detalji torture kroz koju je Kristina prolazila.

Profimedia/Pixabay
 

- Ono što, za sada, mogu da potvrdim jeste uzrok smrti iz obdukcionog zapisnika koji je stigao u tužilaštvo. U njemu stoji da je smrt nasilna usled gušenja želudačnim sadržajem kome je prethodilo stanje šoka i gubitak svesti nakon nasilno nanetih povreda na velikoj površini tela - preneo je tužilac nalaz obducenata. 

Nasilje u porodici sa zadesnom smrću

Zbog smrti Kristine N., nevenčani supružnici osumnjičeni su za krivično delo nasilje u porodici sa zadesnom smrću, za koje je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora. Da li će Tužilaštvo ostati pri kvalifikaciji policije, ili će ići na teže krivično delo, znaće se kad bude okončana istraga i podignuta optužnica. Policija se nije oglašavala o ovom slučaju.

Policija je 30. decembra prošle godine pozvana jer je maloletnica, navodno, pala s merdevina i nastradala u dvorištu kuće u Kolubarskoj ulici. Ispostavilo se, međutim, da je umrla od nasilnih povreda za koje se sumnjiče svekar i svekrva, A. A. (33) i E. R. (34), koji su u pritvoru. 

Prema nezvaničnim informacijama, Kristina je prošlog leta kupljena za 800 evra u Beogradu. Čim je stigla u kuću maloletnog mladoženje navodno ju je silovao deda koji je kupio i doveo za svog unuka. Za to nema dokaza, pa on nije u pritvoru. Prepuštena je potom na nemilost svekru i svekrvi koji su je svakodnevno tukli i zlostavljali, a na kraju i usmrtili. 

Devojka je imala mnogobrojne povrede po čitavom telu. Ona je upala u stanje šoka jer je bila sasvim iscrpljena i od posledica batinanja je potpuno iskrvarila, upravo zbog toga počela je da povraća i ugušila se.

Mladoženja kod hranitelja

Mladoženja Š. R. i sedmoro druge dece A. A. i E. R. smešteni su u hraniteljske porodice, a A. A. je izrečena mera zabrane prilaska sinu, odnosno nevenčanom suprugu žrtve. Deda je otišao u selo gde ima kuću. 

Aleksinčanima Zoranu B. (32), njegovoj sestri Danici B. (24), supruzi Egzoni T. (24) i njihovom rođaku Oliveru M. (24), Viši sud u Nišu odredio je pritvor od 30 dana, jer su pet meseci seksualno eksploatisali dvadesetogodišnju devojku.

24sedam/M.K.
 

Dvojica muškaraca kao i Dejan. P. iz okoline Merošine, koji je u bekstvu, osumnjičeni su za trgovinu ljudima, dok se ženama, osim ovog, na teret stavlja i krivično delo silovanja. Njihova žrtva bila je Nišlijka koja je namamljena u Aleksinac, silovana i primoravana na prostituciju širom Srbije, a zatim i prodata radi prinudnog braka u jednom selu kod Smederevske Palanke.

Devojka je neprestano tučena, ponižavana i podvođena desetinama muškaraca uz pretnju da će biti ubijena.

Prva je sa devojkom stupila u kontakt, i to preko Fejsbuka, osumnjičena Danica, i ponudila joj da bude dadilja njenoj deci, iako to nikako ne bi mogla da plaća, s obzirom na to da žive u veoma lošim materijalnim prilikama.

U aprilu prošle godine dvadesetogodišnjakinja je stigla u njihovu kuću u Aleksinac, gde je Danica odmah počela da je tera da spava sa njenim bratom Zoranom. Ona se tome usprotivila, ali su je oni pretukli, pa je bila prinuđena na seksualne odnose sa njihovim rođakom Oliverom, kaže izvor iz istrage.

Žene silovale štapom

Posle nekoliko dana, prema rečima sagovornika, počeli su da joj dovode mušterije u svoju kuću, preteći da će je ubiti ako ne udovolji njihovim zahtevima.

Profimedia
 

Vodili su je sa sobom po čitavoj Srbiji, jer se bave otkupom sekundarnih sirovina, a Nišlijka je bila prisiljena da u njihovom kombiju prima mušterije. Jednom prilikom su se našli u okolini Merošine, gde je Zoran preko svog prijatelja Dejana P. takođe devojci našao muškarce koji su plaćali za seks sa njom. Uzimali su manje sume, od hiljadu do dve hiljade dinara. Danica i Egzona su jednom prilikom, kako tvrde upućeni u slučaj, nekim štapom silovale devojku, pa se one terete i za ovo krivično delo.

Zoran je stupio u kontakt sa čovekom iz Smederevske Palanke koji je tražio snahu, pa su mu je prodali za 200 evra. Taj muškarac se ubrzo javio Aleksinčanima i tražio da uzmu devojku, a pare mu vrate, jer navodno nije htela da spava sa njegovim sinom. Oni su otišli po nju i nastavili da je teraju da se prostituiše. Krajem avgusta prošle godine iskoristila je trenutak njihove nepažnje i pobegla.

Na saslušanju pred istražnim organima, osumnjičeni nisu negirali da se devojka prostituisala, što nisu ni mogli, s obzirom na veliki broj svedoka, ali su krivicu prebacivali jedno na drugo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike