Glavnog “vojnika” Velje Nevolje traži Hrvatska: Ubio staricu, pa kupio “kuću smrti” u Ritopeku!

01.04.2021

08:14 >> 09:13

0

Vlado Draganić (47), zbog hrvatske poternice, nije smeo da mrdne van Srbije

Glavnog “vojnika” Velje Nevolje traži Hrvatska: Ubio staricu, pa kupio “kuću smrti” u Ritopeku!
Copyright Printscreen/24sedam

Vlado Draganić (47), rodom iz okoline Gospića, koji važi za jednog od “glavnih vojnika” Veljka Belivuka (36), zvanog Velja Nevolja, osumnjičen je za ratni zločin u Hrvatskoj.

Hrvatske vlasti Draganića traže zbog svirepog ubistva starice u selu Podlapača kod Udbine u Lici, tokom rata u Krajini 1991.

– Draganić je osumnjičen da je 1991. učestvovao u ubistvu hrvatske starice u selu Podlapača kod Udbine. To je uradio na svoju ruku, bez naređenja bilo kog iz Vojske Republike Srpske Krajine. Tada je ubijeno ukupno devet civila. On je negirao taj zločin. Posle toga je češki bataljon UNPROFOR-a čuvao tu zonu – kaže dobro upućen izvor.

Taj masakr su osudili i borci Republike Srpske Krajine, koji su bili protiv takvih zlodela nad civilima.

– To ga je etiketiralo kao zločinca i među borcima RSK. Zazirali su od njega. Nije bio na dobrom glasu. Bio je potom na ličkom ratištu. Posle ratišta, tokom “Oluje” je 1995. izbegao u Beograd. Zbog hrvatske poternice nije smeo da mrdne van Srbije. Uspeo je da otvori pečenjaru u Deligradskoj, prekoputa mrtvačnice, koju je držao godinama i dobro od tog zarađivao. Kada je taj kiosk sklonjen, otvorio je kafić kod Vukovog spomenika. Posle je i njega zatvorio. Kažu da se tad bavio zelenašenjem i reketiranjem. Onda je kupio kuću u Ritopeku u naselju Livadice. Tu je živeo sa porodicom, ali ju je pre dve ili tri godine prodao Velji Nevolji za čak 120.000 evra, iako vredi duplo manje, 60.000-70.000. Od tih para kupio je stan u luksuznom kompleksu na Zvezdari – priča sagovornik.

Foto: 24sedam.rs

“Kuću smrti”, međutim, nije uspeo da prepiše na Nevolju. Zato je u policiji rekao da mu je ustupio na korišćenje.

Pročitajte još:

– Tu su namamljene i iskasapljenje sve tri žrtve klana – navijač Partizana Zdravko Radojević, pripadnik “Pink pantera” Milan Ljepoja Mance iz Niša i navijač Crvene zvezde Goran Veličkovic Goksi. Pošto je Draganić bio prekaljen na ratištu, nije mu bilo teško da muči i ubija. Ne zna se kako je upao u Veljinu ekipu i da li je morao da ubija za njega. On se nije mnogo ovajdio, kao što su Nevolja i Marko Miljkovic Mare – dodaje dobro upućen izvor.

Draganić potiče iz dobre i skromne porodice, ali je on rano krenuo stranputicom.

– Roditelji su mu bili fini ljudi. Umrli su davno. Draganić je veoma mlad upao u loše društvo, a na ratište je otišao sa samo 17 godina. Ima maloletnog sina iz prvog braka, a kada se razveo oženio se Ruskinjom, sa kojom ima dve ćerkice. One su doživele šok kada su pripadnici SBPOK upali u stan i uhapsili ga.

Draganić se u dosadašnjem toku postupka branio ćutanjem.

Odbranu će, prema najavi njegovog advokata, izneti kada mu budu predočeni svi dokazi. Važi za visokorangiranog pripadnika klana. Ako se dokaže krivica, preti mu 40 godina robije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike