Izrešetan sa 29 metaka i zapaljen mu automobil: Mafijaško ubistvo na Dušanovcu!

17.01.2022

07:15

0

Nemanja Ivanov i Darko Vesković Prika optuženi za likvidaciju Blaža Đurovića

Izrešetan sa 29 metaka i zapaljen mu automobil: Mafijaško ubistvo na Dušanovcu!
Blažo Đurović - Copyright Privatna arhiva

Suđenje dvojici optuženih za ubistvo Blaža Ðurovića 10. marta 2018. godine na Dušanovcu počeće iznova danas pred Višim sudom u Beogradu. Na optuženičku klupu sešće Nemanja Ivanov i Darko Vesković, zvani Prika, koji se terete za teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu i nedozvoljeno nošenje i držanje oružja.

Iz bezbednosnih razloga ovo suđenje odvija se u specijalnoj sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu. Mada je prethodni proces gotovo doveden do kraja, zbog promene predsedavajučeg sudskog veća, procesno predmet počinje iznova i obojica optuženih ponovo bi trebalo da se izjasne o krivici.

Ivanov je uhapšen u Beogradu dve nedelje posle ubistva, a Vesković u aprilu 2018. godine u Zagrebu, odakle je par meseci kasnije izručen Beogradu. Obojica su od tada u pritvoru i negiraju da su počinili ubistvo Đurovića.

Oni se terete da su iz automatske puške sa 29 hitaca iz automobila ubili Ðurovića, a posle toga zapalili njegov automobil.

Pronađen je, međutim, deo jakne koja nije izgorela u tom požaru - rukav, pa je odbrana tražila da se uradi kombinovano DNK veštačenje kako bi se utvrdilo da li su vatrogasci prilikom gašenja požara protivpožarnim sredstvima mogli da unište nađeni DNK, koji prema dosadašnjim veštačenjima, pripada Veskoviću.

DNK tragovi

Prika i njegova odbrana tvrde da su njegovi DNK tragovi namešteni, a on sam negira krivično delo.

Postupajući tužilac Nenad Stefanović se tom predlogu za kombinovano veštačenje usprotivio, a sud ga je odbio, kao i nekoliko drugih predloga. Veštak Dušan Keckarević je tim povodom napomenuo da ni varikina, kao najjače sredstvo za pranje, ne bi mogla da uništi DNK.

Veštak strahovao za svoju bezbednost

Veštak za DNK Dušan Keckarević, na suđenju optuženima za ubistvo Blaža Đurovića,  Darku Veskoviću i Nemanji Ivanovu, istakao je da je dobio pretnje i da se brine za sopstvenu bezbednost. Sud je odmah uputio dopis Jedinici za zaštitu MUP Srbije, kako bi uradila procenu bezbednosti i pružila zaštitu veštaku.

Ðurović je ubijen ispred kuće rođenog brata u Ulici vojvode Skopljanca broj 22, nakon što je dovezao njega i decu 10. marta 2018. godine na Dušanovcu.

Veštačenje o kome se raspravljalo na nekoliko prethodnih suđenja pokazalo je da su na puški ostali DNK tragovi Ivanova i Veskovića, dok se na delu rukava i rukavici koji su takođe pronađeni u automobilu zapaljenom ubrzo posle ubistva nalazi samo Veskovićev DNK.

Otmica člana "Firme"

Na osnovu ove analize, tužilaštvo je utvrdilo da je u martu 2018. Ivanov vozio automobil kojim su presreli Đurovića ispred kuće, dok je Vesković iz kola pucao u njega.

Optuženi su i pre ovoga imali problema sa zakonom, kao i ubijeni Đurović. Ivanov je osuđivan, pored ostalog, zbog učešća u ubistvu Vladana Veličkovića u Beogradu, kao i zbog otmice. Vesković je uslovno osuđivan, jer je koristio lažni pasoš.

Đuroviću se, sa druge strane, u trenutku ubistva sudilo za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, ali je postupak protiv njega obustavljen pošto je ubijen. Suđenje i dalje traje za ostatak grupe.

Radonjića su, kako tvrdi tužilaštvo, oteli Blažo Đurović, njegov brat Aleksandar i još petorica muškaraca u decembru 2014. godine. Detalje o ovom događaju  policiji je ispričao Radonjić i objasnio da su ga namamili da dođe u kafić u tržnom centru „Kumodraž“ na Voždovcu gde su ga udarali palicama i pištoljem, pa ga vezali i smestili na zadnje sedište automobila kako bi ga odvezli na obalu Dunava. Radonjić je ispričao da je mislio da će tamo da ga ubiju, ali je u vožnji uspeo je da iskoči iz kola i pobegne.

Ubijen i Radonjić

Na osnovu njegovog iskaza tužilaštvo je podiglo optužnicu po kojoj se sudi već gotovo sedam godina. U međuvremenu i Radonjić, kao i optuženi Blažo Đurović ubijeni su u kriminalnim likvidacijama.

Radonjić je upucan na parkingu svoje zgrade u beogradskom naselju Zvezdara u aprilu 2015. godine. Slučaj je policija rešila prošle godine, a uskoro bi trebalo da počne suđenje optuženom za njegovo ubistvo. Radonjić je bio deo kriminalne grupe „Firma“, novosadskog ogranka "zemunskog klana", koji je predvodio Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi, i osuđivan je zbog droge.

Tri godine posle Radonjića ubijen je i Blažo Đurović. Bio je blizak "škaljarskom klanu" koji je godinama u sukobu sa suparničkim "kavačkim klanom", a za njegovo ubistvo u toku je suđenje Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike