Pogledajte pobedničku reportažu "U olupini Bigza" za koju je foto-urednik portala 24sedam Goran Sivački dobio nagradu UNS-a (FOTO)

21.12.2021

14:06

0

Pobednička reportaža "U olupini Bigza" za koju je foto-urednik portala 24sedam Goran Sivački dobio nagradu UNS-a

Pogledajte pobedničku reportažu "U olupini Bigza" za koju je foto-urednik portala 24sedam Goran Sivački dobio nagradu UNS-a (FOTO)
24sedam/ Goran Sivački - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Urednik foto-rubrike portala 24sedam Goran Sivački dobio je ovogodišnju nagradu Udruženja novinara Srbije „Laza Kostić“ za reportažu "U olupini Bigza". 

Prenosimo deo reportaže zbog koje je naš urednik dobio ovu prestižnu nagradu:

"Zgrada BIGZ-a, jedan od arhitektonskih simbola Beograda i višedecenijski dom štamparije čiji je amblem u Jugoslaviji bio sinonim za knjigu – u poslednjih petnaestak godina bila je i neformalni centar alternativne kulture, gde su umetnici iz najrazličitijih branši, ali i brojna kulturna i sportska udruženja mogla da iznajme prostor... 

Danas je zgrada zatvorena i spremna za renoviranje, nakon prodaje firmi Marera Real Estate Partners, a njenim praznim hodnicima prošetao je fotograf našeg portala, član SANU, Goran Sivački i zabeležio obrise onog BIGZ-a koji će ostati samo u sećanju mnogih umetnika i kreativnih radnika.

Jedinstveni spomenik moderne arhitekture, koji je proglašen za kulturno dobro, bio je proteklih deceniju i po kuća mnogim kreativcima i sportistima – od slikara, filmadžija i ikonopisaca, preko muzičara, do mačevalaca i penjača.

24sedam/ Goran Sivački
 

Čuvene žurke i noći na tim spratovima su obeležili čitave generacije, pre svega zbog specifične energije koja izlazila iz svake napukle pore na zidovima koji su bili prekriveni grafitima, a još od zlatnog vremena Studentskog kulturnog centra, osamdesetih godina prošlog veka, Beograd nije imao tako uticajnu kreativnu tačku, u kojoj su se preplitala različita umetnička interesovanja.

24sedam/ Goran Sivački
 

Goran Sivački prošetao je ovim mestom možda i poslednji put pre nego dobije neke druge obrise, pre nego što nestanu posteri sa zidova, budu zamenjeni polomljeni prozori, zidovi budu okrečeni…

– Fotografije pred vama svedočanstvo su vremena koje prolazi, nama pred očima. Objektiv aparata uspeo je da uhvati tragove nekadašnje alternativne scene. Šest sati šetnje kroz napuštene hodnike nekadašnjih umetničkih ateljea, fijuk vetra kroz polomljene prozore, i svetlo koje je sada potpuno drugačije nego pre, “poklon” su za svakog fotografa. Uhvatiti trenutak koji svedoči o vremenu kojeg više nema, a tu je, pored nas… – priča Sivački.

24sedam/ Goran Sivački
 

Kaže, dok prolazi hodnicima, naviru sećanja.

– Tu su neki ljudi zujali do skoro, prethodnih 20 godina. Kao da smo juče sedeli na terasi Janko koji je imao foto-studio i ja, osmišljavajući nove projekte dok se pogled pruža preko reke ka Novom Beogradu. Na podu je pozadina za fotografisanje. Koliko je dobrih fotografija tu nastalo. Nekako je ovo mesto davalo inspiraciju umetnicima – prenosi utiske Sivački.

24sedam/ Goran Sivački
 

Dodaje da je sada ovo mesto hladno, napušteno…

– Kada prođete kroz otvor, gde su nekada stajala vrata, a dočeka vas usamljena stolica nasred napuštene kancelarije. Stari, pokvareni frižider koji svedoči da je nekada neko tu provodio puno vremena. Posteri na zidu kao svedočanstvo jednog vremena koje se neće vratiti, a tokom kojeg smo odrastali. Polomljene ploče, srča svuda na podu od razbijenih prozora. Svuda okolo tragovi da je tu nekada bilo veoma živo.

24sedam/ Goran Sivački
 

Tu, levo je bio muzički studio u kojem su snimali neki alternativni klinci puni snova da će biti velike zvezde. Neki su to i postali. Neki su nastavili da sanjaju.

– Svetlo me je očaralo. Ranije je ovaj prostor bio veoma mračan, sada kroz polomljena stakla na prozorskim oknima i otvorima za vrata, kojih više nema, ulaze zraci koji ovom mestu daju posebnu atmosferu. Počinje renoviranje ovog mesta i ovo je verovatno jedna od poslednjih šetnji zgradom da može da se oseti atmosfera vremena kojeg više nema – kaže Sivački.

Dodaje da bi voleo da izložbom fotografija iz ove šetnje napuštenom zgradom Bigz-a napravi omaž mestu koje je poslednjih godina bilo utočište alternativne scene.

– Voleo bih da se u gradu nađe neko novo mesto na kojem će odrastati i stvarati neki novi alternativni klinci – zaključuje Sivački...."

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike