Patrijarh Porfirije: Razumejmo se međusobno, jedni drugima smo potrebni

16.12.2021

15:33

0

Na sastanku su sagledavali kako mogu još više da doprenesu zbližavanju, međusobnom razumevanju i prevazilaženju polarizacija

Patrijarh Porfirije: Razumejmo se međusobno, jedni drugima smo potrebni
porfirije spc - Copyright AP Photo/Risto Božović

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) posetio je danas Upravu za odnose sa crkvama i verskim zajednicama najavljujući nove aktivnosti na održavanju konferencija, napominjući da one ni do sada nisu bile samo teološke rasprave već su namenjene celom društvu.

- Te konferencije su doprinos sveukupnom pokušaju da razumemo jedni druge, da smo jedni drugima potrebni. To je na opšte dobro - rekao je patrijarh Porfirije posle sastanka sa direktorom Uprave za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Vladimirom Roganovićem.

Kako je rekao, na sastanku su sagledavali kako mogu još više da doprenesu zbližavanju, međusobnom razumevanju i prevazilaženju polarizacija, navodeći i da crkve i verske zajednice nisu neki izolovani deo jer su vernici istovremeno građani.

- Moramo biti spremni da prepoznamo svoje nedostatke i propuste, da hoćemo da ih ispravimo, što znači da budemo spremni da tražimo oproštaj i istovremeno da otvorimo svoju dušu i srce da praštamo svima sve - rekao je patrijarh Porfirije.

Na pitanje da li će putovati u Ameriku, jer postoje pitanja koja treba da se reše u vezi sa tamošnjim eparhijama SPC, on je rekao da zbog kovida ne mogu da se organizuju velike manifestacije i susreti pa se to ostavlja za bolja vremena.

Prema njegovim rečima, svuda gde žive vernici SPC i postoje njeni episkopi potrebno je da dođe i patrijarh kao "manifestacija jednistva naše Crkve".

Roganović je rekao da je saradnja sa SPC izuzetno plodna, navodeći da su vrata Uprave koju vodi širom otvorena svim crkvama i veskim zajenicama.

Neposredno pre sastanka, Roganović je proveo patrijaraha Porfirija kroz Palatu Srbiju gde je pažljivo razgledao brojne eksponate i umetnička dela iz vremena socijalstičke Jugoslavije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike