"Ja nemam program, Crkva je moj program": Tri dana je Srbija bila nema - godinu dana bez patrijarha Irineja (FOTO)

20.11.2021

07:00

0

Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, a 22. januara 2010. godine, odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve, izabran je za patrijarha

"Ja nemam program, Crkva je moj program": Tri dana je Srbija bila nema - godinu dana bez patrijarha Irineja (FOTO)
Patrijarh Irinej - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Na današnji dan 2020. godine napustio nas je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, njegova svetost patrijarh srpski Irinej (90).

Zdravlje mu je narušio koronavirus, a dodatni rizik su predstavljale njegove godine, kao i pridružene bolesti koje je imao.

On je bio u Vojnoj bolnici na Karaburmi od 4. novembra, nakon pozitivnog nazofaringalnog brisa na koronavirus.

AP photo
 

Posmrtni ostaci patrijarha Irineja su iz Vojnomedicinskog centra na Karaburmi preneti u patrijaršijski dvor 20. novembra oko 17 časova, dok je od dana njegove smrti u Srbiji bila aktuelna trodnevna žalost.

Sutradan, na Aranđelovdan 21. novembra, u 8.30 pripadnici Garde Vojske Srbije su preneli kovčeg sa posmrtnim ostacima patrijarha u Sabornu crkvu, gde je pomen služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje episkopa šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Arsenija i u prisustvu episkopa remezijanskog Stefana.

Potom je služena sveta zaupokojena liturgija, kojoj je prisustvovao još mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, danas 46. patrijarh. 

U popodnevnim časovima kovčeg sa telom patrijarha iznet je iz crkve i vozilom prevezen do Hrama Svetog Save, u koji su ga uneli gardisti.

U Hramu Svetog Save je 22. novembra 2020. godine služena sveta zaupokojena liturgija. Činodejstvovao je predsedavajući Svetim arhijerejskim sinodom mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje mitropolita volokolamskog Ilariona iz Moskovske patrijaršije, mitropolita borispoljskog i brovarskog Antonija iz Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, episkopa šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida, niškog Arsenija, bačkog Irineja, vranjskog Pahomija, raško-prizrenskog Teodosija, timočkog Ilariona, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, moravičkog Antonija, mohačkog Isihija, dioklijskog Metodija, pološko-kumanovskog Joakima, bregalničkog Marka, u prisustvu episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija, episkopa remezijanskog Stefana i umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

Tokom liturgije besedio je episkop bački Irinej.

AP photo
 

Rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. 

Zamonašio ga je u manastiru Rakovica 1959. godine tadašnji patrijarh srpski German, koji ga je rukopoložio u čin jerođakona i jeromonaha, 24. i 27. oktobra 1959. godine.

Bio je profesor Prizrenske bogoslovije 1959 - 1968. godine. Završio je postdiplomske studije u Atini, gde je otišao školske 1962/63. godine. Posle toga je bio postavljen za upravnika Monaške škole u Ostrogu. Ponovo je bio profesor i rektor Bogoslovije u Prizrenu od 1971. do 1974.

Maja 1974. izabran je za episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana. Za episkopa niškog izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora maja 1975. godine. 

Na tron episkopa Eparhije niške ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. juna 1975. godine.

Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, a 22. januara 2010. godine, odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve, izabran je za patrijarha.

U besedi na ustoličenju u Sabornoj crkvi u Beogradu patrijarh Irinej je rekao:

- Kad se patrijarh bira i uvodi u ovaj sveti tron, obično izlaže svoj program. Ja nemam svoj program. Moj program je program Crkve. Danas smo čuli u svetom jevanđelju gde Gospod kaže: "Idite, propovedajte jevanđelje, činite znamenja jevanđelska, bolesne lečite, gubavce oslobađajte gube, slepima vraćajte vid." Dakle, idite i čudotvorite onako kako je Gospod činio, onako kako su to činili sveti apostoli i naši mnogobrojni sveti oci.

Priznanja:

- Povelja Udruženja književnika Srbije koja mu je uručena 25. januara 2012.

- Patrijarh je 9. oktobra 2011. boravio u modričkom naselju Višnjik i tom prilikom služio svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao novoizgrađeni Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice. Tokom svečanosti, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je odlikovao Ordenom Republike Srpske na lenti.

- Njegovu svetost je princ Gruzije Davit Bagration-Muhranski Batonišvili 15. decembra 2011. odlikovao Ordenom reda orla Gruzije i bešavne dolame gospoda Isusa Hrista.

- Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je 13. decembra 2013. godine, na dan slave Kraljevskog doma Karađorđevića, odlikovao njegovu svetost kraljevskim Ordenom Karađorđeve zvezde na velikom krstu, za zasluge učinjene prema Kraljevskom domu, za narodno i opšte dobro.

- Počasni je građanin Zemuna.

- Dana 11. septembra 2015. godine uručen mu je počasni doktorat Akademije Svetog Vladimira u Njujorku.

- Dana 9. oktobra 2016. dobio je Orden Svetog vladike Nikolaja, koji dodeljuje Eparhija šabačka.

- Dobio je 23. maja 2018. nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Moskvi.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike