Porodilja iz Kragujevca silno želela drugo dete: Ćerki već dala ime, a nije dočekala da joj se obraduje

14.12.2021

16:27

0

A. M. je ostavila iza sebe još jednu ćerku koja ima godinu i po dana

Porodilja iz Kragujevca silno želela drugo dete: Ćerki već dala ime, a nije dočekala da joj se obraduje
Ilustracija - Copyright Pixabay

Porodilja A. M. (42) iz Kragujevca je preminula 11. decembra, šest dana nakon porođaja. Nije se izborila sa koronavirusom, a njen poznanik sada otkriva da je imala samo jednu dodatnu bolest, vrlo čestu za trudnice.

Kako ističe, porodilja je jako želela da ponovo posatne mama i ćerki je unapred dala ime.

- Radovala se prinovi, jedva čekala da drugi put postane majka, ćerki je unapred dala ime. Na žalost, neće joj se radovati, beba i njena starija sestra odrastaće bez majke- priča poznanik A.M., porodilje koja je od posledica korona virusa preminula u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac.

Prema saopštenju direktora ove ustanove dr Slobodana Milosavljevića, A.M. je u bolnicu primljena 3. decembra, a dva dana kasnije se porodila prevremeno, u 34. nedelji trudnoće. Kao kovid pozitivna vođena je od 29. novembra.

- Beba je odmah po rođenju stavljena u inkubator gde je bila nekoliko dana. Sada je stabilno- istakao je dr Milosavljević.

Kako je naveo, porodilja nije bila vakcinisana protiv korona virusa. Ovo potvrđuje i njen komšija i poznanik iz kragujevačkog naselja Pivara, uz objašnjenje da su svi ukućani A.M. bili imunizovani, ali da ona zbog trudnoće nije htela da se vakciniše.

Kako navodi, pre odlaska u bolnicu A. M. je dobila koronu, lakši oblik bolesti, i ništa nije naslućivalo tragediji.

- Znala je da nosi ćerku i u dogovoru sa ukućanima unapred joj je dala ime – Lola. Beba je na porođaju dobila desetku. U bolnicu je, koliko sam čuo, otišla ranije radi praćenja njenog zdravstvenog stanja, a svi su govorili da ono nije teško- ističe sagovornik.

Kako kaže, odjednom posle porođaja, A. M. se naglo pogoršalo stanje. Niko nije verovao da je dospela na respirator jer nije imala nikakvih propratih bolesti koje bi mogle da joj ugroze život.

- Čak i tada, uzdajući se u njeno dobro zdravlje, svi smo se nadali da će prevazići komplikacije izazvane korona virusom. Ipak, nije bilo tako. Ovo je velika tragedija ne samo za njenu porodicu, nego i za Kragujevac, celu Srbiju. Ako uteha postoji to je da je njena prevremeno rođena beba zdrava - naglašava komšija.

Pored tek rođene devojčice A. M. je ostavila iza sebe još jednu ćerku koja ima godinu i po dana. A. M. je radila u jednoj trgovinskoj kući u Kragujevcu i važila za uzornu ženu iz domaćinske i čestite porodice.

Dr Slobodan Milosavljević je objasnio da je A. M. u trudnoći dobila gestacijski dijabetes što je bio njen jedini komordibitet. Odmah po prijemu bila je pregledana od strane ginekologa, odmah je prevedena u kovid deo Urgentnog centra za adekvatniji monitoring i praćenje.

- Inicijalno, pacijentkinja je lečena kiseonikom, nije bila stabilna, ali 5. decembra dolazi do porogšanja kliničke slike, posebno radiološke sa sindromom “belih pluća” kod kovida-  istakao je lekar.

Kako je zaključio, zbog ovakvog stanja ginekolog je zahtevao hitan carski rez posle kog je pacijentkinja intubirana. Na respiratoru je bila do subote kada je i pored pokušaja reanimacije preminula.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike