Direktor UKC Kragujevac o smrti porodilje: U trudnoći je dobila dijabetes, a onda i sindrom "belih pluća"

14.12.2021

13:30

0

"Beba je stavljena u inkubator i stabilno je"

Direktor UKC Kragujevac o smrti porodilje: U trudnoći je dobila dijabetes, a onda i sindrom "belih pluća"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Porodilja iz Kragujevca preminula je od posledica virusa kovid-19 u kragujevačkom Univezitetskom kliničkom centru, potvrdio je danas v.d. direktor te ustanove dr Slobodan Milisavljević.

Kako je rekao, porodilja stara 42 godine, koja je od 29. novembra bila pozitivna na korona virus, primljena je u bolnicu 3. decembra u lošem stanju, nakon čega je prevremeno porođena u 34. nedelji trudnoće.

Beba je stavljena u inkubator i stabilno je, dok je majka nažalost, šest dana nakon porođaja, preminula.

- Odmah po prijemu bila je pregledana od strane ginekologa, odmah je prevedena u kovid deo Urgentnog centra za adekvatniji monitoring i praćenje. Inicijalno, pacijentkinja je lečena kiseonikom, bila je stabilna, ali 5. decembra dolazi do pogoršanja kliničke slike, posebno radiološke slike sa sindromom "belih pluća" kod kovida - objašnjava dr Milisavljević.

On kaže da je nakon toga ginekolog savetovao hitan carski rez.

- Rođeno je žensko novorođenče koje je nekoliko dana bilo u inkubatoru, a danas se nalazi na odeljenju neonatologije u dobrom opštem stanju - ističe direktor UKC.

Dr Milisavljević dalje pojašnjava da je nakon carskog reza pacijentkinja je intubirana i sve vreme na veštačkoj ventilaciji, te da su joj svi pokazatelji bili sve gori.

- Nažalost, 11. decembra i pored reanimacije dolazi do smrtnog ishoda - kaže on i dodaje da je dobila gestacijski dijabet u trudnoći što je bio jedini komorbiditet.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike