Postajemo helikopterska velesila: Srbija nabavlja 30 letećih tvrđava! (VIDEO)

13.12.2021

19:05

0

Radi se o nekoliko različitih tipova helikoptera od kojih neke već imamo, kaže analitičar Vlade Radulović

Postajemo helikopterska velesila: Srbija nabavlja 30 letećih tvrđava! (VIDEO)
Tan2021-12-12_124225719_3 - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će Srbija nabaviti još oko 30 helikoptera u 2022. i 2023. godini, te da će naša zemlja biti helikopterska velesila u regionu.

- Veliki broj helikoptera je u ovoj i prethodnih godini nabavljen i očekujem velike nabavke helikoptera u sledećoj i 2023. godini. Očekujemo još ukupno 18 plus 12 helikoptera - istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija sprema ogromna ulaganja u Vojsku i naglasio da je za dugoročni mir i stabilnost najvažnije to da naša armija bude toliko jaka da nikome ne padne na pamet da nas napadne.

On je istakao da će biti nabavljeno 11 helikoptera H-145, zatim četiri MI-35, tri MI-17, plus 11 ili 12 remontovanih MI-35, koje polovne kupujemo od jedne članice EU.

- Tako da ćemo biti, ako to smem da kažem, helikopterska velesila u ovom regionu. Takođe, doneta je odluka da država u narednih pet godina naruči opremu, naoružanje, vozila i ubojita sredstva, municiju, mine i rakete od domaće namenske industrije u vrednosti od 1,25 milijardi evra. To će biti dodatni podsticaj za razvoj namenske industrije i ogroman napredak za Vojsku Srbije - naglasio je Vučić.

Tanjug/Dimitrije Nikolić
 

Reporteri 24sedam kontaktirali su vojnog analitičara Vladu Radulovića, koji je objasnio da Srbija na ovaj način jača borbenu komponentu, kada su u pitanju helikopteri.

- Radi se o nekoliko različitih tipova helikoptera, suštinski sve ono što i sada imamo, ali u jednom manjem broju. Kako smo čuli, ići će se opet sa pričom o helikopterima MI-35 sa Kipra. To su desatno-jurišni helikopteri, dakle jačamo tu borbenu komponentu kada su u pitanju helikopteri. Sa druge strane, pojačaćemo, odnosno ići ćemo do jedne eskadrile srednjih transportnih helikoptera MI-17 - kaže Radulović.

On ističe i da ćemo pojačati komponentu helikoptera "Erbas" H-145.

- Oni su, pre svega za borbene namere, ali pošto su višenamenski, videćemo da li će jedan broj njih biti odvojeni za misije spasavanja - zaključio je Radulović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike