Rusi nam šalju "ubicu tenkova": Do kraja godine stiže oružje kakvo nikada nismo imali (VIDEO)

26.11.2021

20:00

0

Srpska vojska bi do kraja godine trebalo da dobije ruski sistem kornet, koji služi za napade na tenkove ali i bunkere

Rusi nam šalju "ubicu tenkova": Do kraja godine stiže oružje kakvo nikada nismo imali (VIDEO)
BeFunky-collage (1) - Copyright Printscreen Youtube Rosoboronexport

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa presednikom Rusije Vladimirom Putinom da je jedna od tema razgovora bila i nastavak vojno-tehničke saradnje.

- Pošto smo mi potpisali vojno-tehničku saradnju, ja sam ga molio da određene stvari stignu u Srbiju i neke ćemo imati pre kraja godine u našoj zemlji. To nisu strateške, ali su važne taktičke stvari. To su korneti za rakete za protivoklopna dejstva i verujem da će to uskoro stići u Srbiju. Biće i drugih većih stvari i to u ne dalekoj budućnosti - rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da se Srbija ne žali kada susedne zemlje dobijaju poklone od haubica, bredlija, kajova helikoptere, kada kupuju avione četiri plus i pete generacije i dodao da moramo da im čestitamo na tome.

- Moramo da budemo dovoljno odgovorni i da ne budemo slabiji i džak za udaranje, a kada to kažem to znači da, uz odgovornost i ozbiljnost koju imamo, moramo da budemo veoma snažni. I mi radimo na tome i to ćemo nastaviti da radimo - rekao je Vučić.

Vojni analitičar Vlade Radulović objasnio je za 24sedam da je ruski kornet sistem, o kome je Vučić govorio, oružje nove generacije.

- To je protivoklopni raketni sistem, koji može da se intergriše na razna vozila, a može da ga opslužuje i posada na zemlji - objašnjava on.

Radulović kaže da kornet može da probije homogeni, čelični oklop debljine 1.200 milimetara a može da dejstvuje i po betonskim utvrđenima debljine oko 3,5 metra.

- U suštini, on je primarno namenjen kako protiv tenkova tako i protiv drugih pešadijskih vozila poput oklopnih transportera. Ali može da se dejstuje po bunkerima - ispričao je on.

Analitičar dodaje da su dometi korneti raketa od 5,5 do osam kilometara.

- Ovo je laserski vođen sistem, za razliku od sistema koje mi imamo i koji su žično vođeni - rekao je Radulović.

Objasnio je da Vojska Srbije nema ništa slično ovom ruskom sistemu.

- U najvećoj meri se oslanjamo na našu "maljutku", kako izvornu tako i modernizovanu "maljutku" 2F, 2T i 2T5. Imamo i neke druge sisteme ali u manjem broju Inače, ovo predstavlja nastavak vojno-tehničke saradnje sa Rusijom - naglasio je Radulović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike