Šta nam to Putin opet šalje? Srbija nabavlja još ruskog oružja (FOTO/VIDEO)

11.10.2021

18:00

0

Vojska Srbije i policija nabaviće još modernog oružja iz Rusije

Šta nam to Putin opet šalje? Srbija nabavlja još ruskog oružja (FOTO/VIDEO)
Copyright Mi-35M, Foto: Profimedia

Srpska vojska mogla bi uskoro dobiti novo oružje iz Rusije, a najverovatnije se radi o sistemu Pancir za borbu protiv dronova kao i sistemu Krasuha. 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će vojska i policija Srbije dobiti najnoviju opremu i naoružanje iz Rusije, u skladu sa postojećim sporazumima i ugovorima.

- O tome ne možemo govoriti dok se ne dogodi. Ali, apsolutno je sigurno da će vojska i policija policija kupovati najsavremenije tehnologije, između ostalog i one koje proizvodi Ruska Federacija -  rekao je Vulin za RIA novosti.

Međutim, postavlja se pitanje koje bi to novo oružje moglo da stigne iz Rusije.

Autor "Vojnopolitičke osmatračnice" Andrej Mlakar kaže za 24 sedam da Srbija i Rusija imaju odličnu saradnju poslednjih godina i da je naša zemlja nabavila većinu naoružanja iz Rusije.

- Tu mislim pre svega na PVO sistem Pancir-S1E, zatim helikoptere Mi-35M, transportne Mi-17 i donaciju 30 modernizovanih i remontovanih tenkova V-72MS i izviđačkih vozila BRDM-2M - kaže on.

24sedam/Goran Sivački
 

Dodaje da bi Srbija mogla da u budućem aranžmanu sa Rusijom kupi još sistema "Pancir" ali i neka nova oružja.

- Pre svega Srbija će najverovatnije nabaviti još tri baterije sistema Pancir-S1MS specijalizovanih za rat sa dronovima. 
Zatim tu je sistem za elektonsku borbu Krasuha. U opciji je takođe i u narednim decenijama nabavka novog višenamenskog lovca a neki tvrde da bi to bio MiG-35 - kaže Mlakar.

On dodaje da bi u obzir mogla doći i nabavka novih simulatora za obuku, zatim setova za aktivnu zaštitu tenkova ili reaktivni oklop za modernizaciju tenkova M-84.

- Takođe, transportni helikopteri Mi-17, kao i borbene helikoptere Mi-35, kojih bi trebalo jedno 10 ili 11 da bi se se kompletirala protivoklopna eskadrila. A tu su protivoklopna sredstva, pre svega "Kornet" za koji smo izrazili interesovanje za kupovinu - objasnio je Mlakar.

Inače, Srbija je do sada od Rusije kupila nekoliko novih jurišno-desantnih helikoptera Mi-35M i transportnih helikoptera Mi-17. Takođe, Moskva je Beogradu poklonila avione MiG-29, 30 tenkova T-72S i 30 borbenih oklopnih vozila BRDM-2. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R. Marković

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike