Rusi šalju oružje koje će stvoriti štit nad Srbijom: Da smo ga imali ranije NATO nas nikada ne bi napao!

04.12.2021

07:30

0

Zajedno sa drugim modernim radarima i PVO sistemima, Srbija će napokon imati mirno nebo

Rusi šalju oružje koje će stvoriti štit nad Srbijom: Da smo ga imali ranije NATO nas nikada ne bi napao!
pancir - Copyright Printscreen Youtube Sila sa istoka

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će Srbija kupiti nove ruske raketno-topovske PVO sisteme "Pancir".

Vulin je kupovinu najavio nakon razgovora sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom.

- Dobili smo Kornete (protivtenkovske raketne sisteme). Dobili smo tenkove, oklopne transportere i kupujemo nove Pancire", izjavio je Vulin tokom razgovora sa Šojguom.

Autor "Vojnopolitičke osmatračnice" Andrej Mlakar kaže za 24sedam da se radi o sistemu koji bi trebalo da bude dopuna kineskog PVO srednjeg dometa FK-3, koji bi uskoro trebalo da stigne u Srbiju.

- Ova priča je nastavak nabavke PVO sistema "Pancir", s tim što Srbija dobija najnoviju SN verziju. Ona je uspostavljena za gađanje niskoletećih i visokoletećih ciljeva. Najverovatnije su u pitanju tri baterije koje će služiti koje će služiti da čuvaju kineski PVO sistem FK-3, koji očekujemo u skorije vreme. Ovu verziju "Pancira" imaju i ruske oružane snage a domet joj je 80 kilometara po daljini i 15 kilometara po visini - objasnio je Mlakar.

Dodaje da će ovom nabavkom napokon biti ispunjen plan još iz Jugoslavije, kada je planirana kupovina ovog sistema.

- "Pancir" se koristi i za uništavanje dronova "samoubica". Njegova nabavka znači da će Srbija po prvi put imati kompletno zatvoren raketni "kišobran" na svojoj teritoriji. Tu treba dodati i rusku "Krasuhu" koja je sistem za elektronski rat. Imaćemo na manjim visinama "pašaraf" sa "mistralima" kao i "igle". Dakle, Srbija dobija kompletno naoružanje protiv-vazdušnu odbranu - objasnio je on.

Kao ilustraciju, Mlakar objašnjava da smo za vreme NATO bombardovanja 1999. godine imali 12 raketnih diviziona koji su mogli da brane samo četiri grada.

- Branili smo širi centar Beograd u krugo od 45 kilometara od centra grada, Kraljevo, Prištinu i Novi Sad. Ostalo je bilo nepokriveno. Sa sistemom FK-3 i uvezivanjem savremenih radara, dobićemo neprobojni raketni kišobran nad Srbijom. To znači da u okolini od 250 do 300 kilometara svaki avion će biti oboren. I zato je tolika nervoza u Zagrebu i Sarajevu jer faktički ono što Srbija nije imala 1999. godine dobija sada. Da smo imali 1999. godine ovakav sistem, NATO nas nikada ne bi napao! - objašnjava Mlakar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike