AŽC se oglasio o samoubistvu Kike: Proceniti odgovornost Bake Praseta

10.12.2021

10:38

0

Svaka druga devojka srednjoškolskog uzrasta doživela neki vid seksualnog komentarisanja online

AŽC se oglasio o samoubistvu Kike: Proceniti odgovornost Bake Praseta
baka prase kika - Copyright Printscreen/YouTube

Autonomni ženski centar zatražio je od institucija da procene odgovornost Bogdana Ilića poznatog kao Baka Prase koji je, kako tvrde u saopštenju, svoje pratioce na društvenim mrežama podsticao na govor mržnje prema dvadesetjednogodišnjoj influenserki Kristini Kiki Đukić, koja je izvršila samoubistvo.

- Tražimo od institucija da procene odgovornost Bogdana Ilića (Bake Praseta) koji je govorom mržnje usmerenim prema Kristini kao ženi podsticao na isti i svoje armije pratilaca, većinom maloletnih. Istovremeno, podsećamo sve obrazovne i zdravstvene institucije, centre za socijalni rad, policiju, tužilaštvo i medije da se na digitalno nasilje mora reagovati i da ono mora biti sankcionisano. Odgovornost je svih nas da ne dozvolimo da se više nijedna devojčica ili devojka ne oseća onako kako se Kika osećala - piše u saopštenju centra.

Oni su podsetili da je svaka druga devojka srednjoškolskog uzrasta doživela neki vid seksualnog komentarisanja online, kao i da je najčešći osećaj koji digitalno nasilje budi kod mladih devojaka osećaj straha i bespomoćnosti.

- U ovom slučaju svi smo zakazali – kao pojedinci, kao društvo, kao institucije. Nasilje koje je ova mlada žena preživljavala odvijalo se javno, svima pred očima, a ipak nismo uradili dovoljno da ga zaustavimo i da Kristini pružimo mogućnost zaceljenja. Ne možemo da znamo da li je digitalno nasilje neposredno uticalo na ovakvu njenu odluku, ali smo sigurne da je značajno uticalo na njeno psiho-fizičko zdravlje - piše u saopštenju. 

Dodali su da ostaje da se pruži podršku drugim mladim devojkama, mnogima koje su pratile i volele Kiku i mnogima koje su jednako izložene kao i ona. 

- Neophodno je da im jačamo samopoštovanje, da ih podsećamo da vrede i da zaslužuju život bez nasilja - zaključuje se u ovoj organizaciji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike