Muškarci u Srbiji se ubijaju tri puta češće nego žene: Za 11 godina ruku na sebe diglo skoro 10.000 muškaraca

27.11.2021

19:30

0

Prošle godine su u Srbiji samoubistvo izvršili 682 muškarca i 213 žena

Muškarci u Srbiji se ubijaju tri puta češće nego žene: Za 11 godina ruku na sebe diglo skoro 10.000 muškaraca
Ilustracija - Copyright Pixabay

U našoj zemlji prošle godine je 895 osoba izvršilo samoubistvo, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, muškarci tri puta češće dižu ruku na sebe nego žene.

Tako je čak 682 muškarca izvršilo suicid, dok se ubilo 213 žena. Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku postoje podaci o stopi samoubistava od 2009. do 2020. godine. Tokom tog perioda u Srbiji je zabeleženo 13.234 samoubistava.

I ako se uporede ovi podaci, opet ispada da je oko tri puta više muškaraca nego žena diglo ruku na sebe.  Od ukupnog broja samoubica, čak 9.869 su bili muškarci, dok je samoubistvo izvršilo 3.365  žena.

Upravo 2009. godina je imala najvišu stopu samoubistava, kada je ruku na sebe diglo tačno 1.000 muškaraca i 376 žena.

Te godine Srbija je bila 10. zemlja po broju samoubistava na 100.000 stanovnika, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

Smanjuje se broj samoubica

Ohrabrujuća je činjenica da od 2009. godine stopa samoubistava konstantno pada, pa je prethodna godina imala najniži broj slučajeva.

Socijalna psihološkinja Vesna Tomić objasnila je za 24sedam da je teško utvrdili zbog čega muškarci češće dižu ruku na sebe.

- Generalno ne postoji određeni tip ličnosti koje su sklone suicidu. Dakle, nije moguće utvrditi koja je osoba stvarno sklona samoubistvu dok ga, naravno, ne počini ili makar ne pokuša - objasnila je sagovornica.

Ipak, ona je objasnila da postoje određeni uzroci koji mogu biti okidači fatalnog čina.

- Razlozi zbog kojih se muškarci ubijaju su, uglavnom, u vezi sa pojačanom depresijom ili saznanje o neizlečivoj bolesti. Inače, retko koja osoba koja se poveri psihijatru o suicidalnim težnjama na kraju izvrši taj čin. Sa druge strane, većina ljudi koji izvrše samoubistvo to urade bez ikakve najave - rekla je Tomić.

Ona je takođe navela da, uprkos tome što žene ređe izvršavaju samoubistva, češće razmišljaju o njima, a takođe je i potvrdila da su stariji muškarci najskloniji samoubistvu.

U prilog tome idu i podaci Zavoda za statistiku prema kojima je 299 muškaraca starijih od 65 godina prošle 2020. izvršilo samoubistvo, što je više od ukupnog broj žena samoubica.

Grupu koja je najsklonija samoubistvu čine muškarci koji su stariji od 80 godina, a njih 95 se ubilo prošle godine.

Kod nas je razlika veća nego u svetu, a manja nego u Evropi

Globalno gledano, rodni jaz među samoubicama je manji nego u Srbiji, žena ima duplo manje nego muškaraca. Sa druge strane, u Evropi je svaki četvrti samoubica žena.

Mlađe žene su najsklonije pokušajima samoubistava. Najviše samoubistava dešava se noću i ujutru, stanovnici grada su duplo više skloniji od onih iz ruralnih sredina, dok je decembar najkobniji mesec u godini.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike