Rođen je u Srbiji, ali svet je njegov dom: Nenad iz Niša putuje već 14 godina, obišao preko 2.000 gradova (FOTO)

21.11.2021

07:30

0

Autor: Maja Kostić

Nenad Stojanović iz Niša je svetski putnik, a neverovatno je koliko malo novca troši na putovanja

Rođen je u Srbiji, ali svet je njegov dom: Nenad iz Niša putuje već 14 godina, obišao preko 2.000 gradova (FOTO)
viber_image_2021-11-06_10-28-07-385 - Copyright Printscreen Facebook Nenad Stojanović

Nenad Stojanović iz Niša već  14 godina putuje, do sada je bio u 90 zemalja i posetio je oko 2.150 gradova gradova na pet kontinenata.

Na nekim mestima se zadrži duže, kroz neka samo prođe, a da bi finansirao svoja putovanja radi različite poslove.

- Radio sam dva puta u Kini kao profesor engleskog jezika, u Letoniji kao menadžer hotela, u Indoneziji u turističkoj agenciji. Od poslednjeg posla u Kini finasirao sam putovanje po američkom kontinentu i još dva putovanja po Evropi i Aziji - rekao je Nenad.

Printscreen Facebook Nenad Stojanović
 

Nakon poslednjeg posla koji je radio u Kini putovao je tri godine, a za to vreme boravio je osam meseci u Aziji, osam meseci u Evropi i dvadeset meseci u Americi. Nakon Amerike Nenad je krenuo u istraživanje istočne Afrike i trenutno se nalazi tamo.

- Nakon što  sam posetio Egipat, obišao sam i Sudan, Etiopiju, Keniju i Ugandu. Sledeća destinacija je Tanzanija, a posle toga videću gde će me put odvesti - kazao je Nenad.

- Trenutno se nalazim u Africi, oduševljen sam ovim mestom, ali svaki deo sveta ima nešto od čega vam zastane dah. Ne mogu da vam kažem do kada ću da putujem, nemam neki poseban plan, mislim da još mnogo toga trebam da vidim - rekao je Nenad.

Printscreen Facebook Nenad Stojanović
 

On u proseku troši 10 evra dnevno, i kako kaže više od toga mu nije potrebno jer prevoz i smeštaj ne plaća.

- Smeštaj skoro uvek imam preko "kaučsurfinga" gde imam 1.163 preporuka od ljudi, prevoz uglavnom stopom, mada sam u tri zemlje kupovao motore - rekao je Nenad.

Kada ne uspe da nađe smeštaj na ovaj način, često se dešava, da u razgovoru sa ljudima koje sreće na ulici dobije smeštaj kod njih.

Printscreen Facebook Nenad Stojanović
 

- Kad im ispričam moju priču mnogi se ponude da me ugoste u njihovom domu. Tako sam upoznao dosta divnih ljudi, divnih porodica koje su nesebično podelile samnom sve što imaju - kaže Nenad.

On se na ovaj put odlučio pre 14 godina kada je preko "kaučsurfinga" ugostio mnoge strance koji su želeli da posete Niš.

- Dolazili su kod mene mnogi, i voleo sam da prikažem moj grad na najlepši mogući način. Sada se i drugi trude da pokažu svoje gradove i sela na najlepši način - kazao je Nenad.

Printscreen Facebook Nenad Stojanović
 

On dodaje da je obišao Filipine motorom oko 8.000 hiljada kilometara, Meksiko isto motorom, oko 7.500 kilometar, a da je i u Indoneziji sam putovao isključivo motorom.

Na putovanju koje traje toliko dugo događaji se smenjuju jako brzo. On kaže da je to već način života koji je izabrao, da li će se nekada opredeliti za neki grad ili kontinent na kome će da boravi malo duže, još uvek ne zna.

- Jednom sam čak ustopirao jedrilicu od Haitija do Jamajke i od La Paza u Meksiku do Mazatlana preko mora Kortez. To je bio izuzetno zanimljiv dan - kaže Nenad.

Printscreen Facebook Nenad Stojanović
 

Nekada se dešava da ne uspe da vidi baš sve što je naumio, pa ja tako tragajući za jezerom  ispod vulkana El Altar proveo čitav dan u blatu do kolena i nije uspeo da stigne do jezera.

- Ponekada ne stignete do destinacije, ali zapamtite putovanje. To jedno od putovanja koje ću dugo pamtiti - kazao je Nenad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike