Jedan je drugom predao tron, a povezivalo ih je mnogo više od toga: Po čemu su slični patrijarh Irinej i patrijarh Pavle

20.11.2021

09:00

0

Poglavar SPC Irinej govorio je da je upoznao patrijarha Pavla znatno pre nego što je postao patrijarh

Jedan je drugom predao tron, a povezivalo ih je mnogo više od toga: Po čemu su slični patrijarh Irinej i patrijarh Pavle
Irinej Pavle - Copyright Profimedia AP photo

Patrijarh srpski Irinej uvek je bio ponosan na odnos sa patrijarhom Pavlom koga je nasledio na tronu Srpske pravoslavne crkve, kao 45. poglavar.

Za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, izabran je 22. januara 2010. godine, na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve. 

Ustoličen je 23. januara te godine u beogradskoj Sabornoj crkvi, a 3. oktobra iste godine i u Pećkoj patrijaršiji.

AP photo
 

Poglavar SPC Irinej govorio je da je upoznao patrijarha Pavla znatno pre nego što je postao patrijarh.

- Karakteristično za njega je to da je nastavio način i stil života koji je uzeo kao monah. Živeo je jednostavnim i prostim životom, nikada nije tražio da bude služen, bio je skroman u svemu, u ponašanju, u kontaktu sa ljudima, u odeći i hrani... Njegove reči su bile saglasne sa životom koji je vodio. To je ono što sam naučio od njega – govorio je patrijarh Irinej o blaženopočivšem Pavlu.

O Irineju je jednom prilikom, 2010. godine, pričao otac Vlajko, koji je izneo interesantnu činjenicu koja je povezivala 44. i 45. patrijarha:

- Skroman je, redovno se moli i odlično poznaje Sveto pismo i nacionalnu istoriju. Svi njegovi govori se baziraju na Svetom pismu, žitijama svetih i liturgijama svetih. Maksimalno je štedljiv, a najviše prema sebi. Ume da tri dana jede suvi hleb samo da se ne baci. I još jedna simbolika brojeva povezuje patrijarha Pavla i vladiku Irineja: koliko je Pavle bio na Kosovu, toliko je i Irinej proveo u Nišu.

Irinej je bio čovek koji se retko ljutio, što su potvrđivali njegovi nekadašnji učenici, poput protojereja Miroljuba Stojanovića:

– Bio sam njegov učenik od 1962. godine u Prizrenskoj bogosloviji i kasnije 10 godina njegov đakon u Sabornoj crkvi u Nišu. Bio je svojim životom oličenje patrijarha Pavla. Skroman čovek, bez posebnih rituala. Vrlo retko se ljutio. Poznavao sam ga 38 godina i nisam ga nijednom video ljutog. Najbolniji trenutak u njegovom životu bio je kada je izbio požar u Sabornom hramu u Nišu. Mislim da je te noći i osedeo. Obilazio je oko crkve koja je gorela, a ništa nije mogao da učini. To je bio veliki udar za njega.

Patrijarh Pavle i patrijarh Irinej i horski su bili poprilično povezani, a to je otkrio reditelj Dragoslav Bokan.

On je podsetio i na to koje su instrumente voleli da sviraju.

– Patrijarh Irinej je svirao harmoniku, isto kao njegov otac. Otac Tadej je svirao harmoniku. Patrijarh Pavle je svirao gitaru, a Amfilohije je svirao gusle. Vladika Nikolaj je svirao frulu. Uz to su Irinej i Pavle jako lepo pevali, zamislite tu duhovnu melodiju – rekao je Bokan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike