Hrizostom: Duhovna pouka Irineja da čuvamo jedinstvo Srba

29.12.2020

12:01 >> 12:10

0

Autor: A. B.

U Hramu Svetog Save održan je četrdesetodnevni pomen pokojnom patrijarhu

Hrizostom: Duhovna pouka Irineja da čuvamo jedinstvo Srba
Tanjug/Sava Radovanović

Mitropolit dabrobosanski i čuvar upražnjenog patrijarškog trona Hrizostom kazao je, u besedi na četrdesetodnevnom pomenu pokojnom patrijarhu Irineju, u Hramu Svetog Save, da je najvažnije što pamtimo kod Irineja mudro upravljanje Svetosavskom crkvom u teško vreme ispunjeno mnogim iskušenjima.

– Duhovna pouka i poruka pokojnog patrijarha jeste da čuvamo jedinstvo Srba kroz našu crkvu, jezik, pismo i kulturu. Naše Kosovo i Metohiju u jedinstvu sa Srbijom, a Republiku Srpsku nikad da ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost onima koji bi da joj naude -, rekao je Hrizostom obraćajući se na kraju Svete saborne liturgije na 40. dan upokojenja patrijarha Irineja.

Hrizostom je dodao da je od danas, počivši patrijarh u “carstvu Božjem svih prethodnih patrijarha srpskih i Srba svetitelja do Svetog Save”.

Pročitajte još

Irinej je, prema rečima Hrizostoma, nastojao da sačuva crkvu u jedinstvu, svetosti i sabornosti.

– Zahvaljujemo mu za sve što je učinio za slavu Božju i sreću srpskog naroda. Veliki trud je učinio za završetak Hrama Svetog Save. Za vreme svog 10-godišnjeg služenja, neumorno je žurio da stigne svuda, bez odmaranja je putovao na daleke destinacije, u Australiju, Ameriku, Kanadu da bude sa svojim srpskim narodom – istakao je, između ostalog, Hrizostom.

Nakon Svete liturgije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, služen je četrdesetodnevni parastos pokojnom patrijarhu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti