OREOL ZA PAVLA Zašto ga Srpska pravoslavna crkva još nije proglasila svecem?

15.11.2021

19:45

0

Kada bi Srpska pravoslavna crkva napravila anketu sa pitanjem ko bi trebalo da bude njen sledeći svetitelj, jednoglasni odgovor verovatno bi glasio - patrijarh Pavle

OREOL ZA PAVLA Zašto ga Srpska pravoslavna crkva još nije proglasila svecem?
Patrijarh Pavle - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

– Onaj koji je rođen u Kućancima postao je za života najveći beskućnik, idući od nemila do nedraga, da bi se na kraju telesno skućio u manastiru Rakovica, a duhovno u srcu i duši svog naroda i na živim nebesima. Onaj koji će postati duhovni otac celog jednog naroda, ostao je bez oca još u kolevci, kao dečak od dve-tri godine. Onaj koji je predodređen da bude poglavar pravoslavne crkve koja se naziva majkom srpskog naroda, svoju majku nije upamtio.

Ovim rečima je, u svojoj knjizi, protođakon dr Ljubomir Ranković možda najbolje opisao život i postojanje patrijarha Pavla.  

Profimedia
 

Danas se navršava 12 godina od kada nas je napustio jedan od najvoljenijih Srba 20. veka, za kog su neretko govorili da je živi svetac i neko na koga čitav srpski narod može da bude ponosan što je bio njegov patrijarh. U svetu koji je postao obezduhovljen, Pavle je svojim načinom života možda najbolje pokazao da neki ljudi mogu da budu i istinski hrišćani i da imaju odgovornost za život koji im je dat. 

Iako je prošlo više od decenije od kada se upokojio, još nema odgovora na pitanje kada će Pavle biti kanonizovan, što je po svim kriterijumima Crkve jedan od najsvetijih činova. Iz tog razloga redakcija 24sedam, povodom godišnjice smrti blaženopočivšeg patrijarha, pokreće inicijativu Oreol za Pavla”, zbog čega ćemo se narednih dana baviti odgovorima na mnoga pitanja – zašto nekadašnji poglavar SPC još nije kanonizovan, zašto treba da bude kanonizovan, ali i šta o tome misle ugledni akademici, glumci, sportisti, kao i građani Srbije. 

Vratio pravoslavlje u srpski narod

Na sam pomen bilo kog patrijarha u Srbiji, svi često prvo pomisle na Pavla, što najbolje govori o tome da je ostavio dubok trag u srcima mnogih. Neko je ko je svojim primerom i dobrim delima običnim ljudima ukazivao na ljubav prema Bogu, Crkvi i veri, a često se o njemu govori i kao čoveku koji je pravoslavlje vratio u srpski narod.

Za vreme patrijarha Pavla, Srpska pravoslavna crkva gotovo uvek je bila institucija od najvećeg poverenja u srpskom narodu, iako se i dalje osećalo prisustvo nasleđa komunizma.

Šta je potrebno da bi neko postao svetac? 

Da bi neko postao svetac, odnosno bio kanonizovan, potrebno je da budu ispunjeni neki od uslova: da mu mošti nisu istrulile, da se nad njegovim grobom dešavaju čuda - što se najviše odnosi na isceljenja, ili da je ta osoba živela na glasu svetosti i da je iza nje ostalo sećanje da je vodila čestit i pobožan život. 

Ukoliko postoji neki od ova tri uslova, episkop o tome treba da obavesti Sveti arhijerejski sabor, s molbom da se razmotri predlog da ta osoba bude svetac, a o kanonizaciji odlučuje isključivo Sabor. U ovom slučaju taj zahtev trebalo bi da podnese patrijarh Porfirije, s obzirom na to da je on i episkop beogradski i ima nadležnost nad manastirom u Rakovici, gde je sahranjen blaženopočivši Pavle.

24sedam/Goran Sivački
 

Kada je reč o broju godina koje treba da proteknu od smrti osobe za koju bi trebalo da se razmatra kanonizacija, nema pravila. Nekada se to desi posle kratkog vremena od nekoliko godina, a nekada se na to čeka decenijama, ili pak vekovima.

Takođe, od samog predloga do odluke može proći i nekoliko godina, a u nekim slučajevima i mnogo više. Zbog toga se i postavlja pitanje zašto još nije podneta inicijativa za kanonizaciju patrijarha Pavla. 

Narod ga već proglasio svecem, a Crkva?

Pokojnog patrijarha su zbog ličnog svedočenja vere nazivali svecem, a odgovor na pitanje zašto to nije ozvaničeno i u Crkvi pokušali smo da dobijemo u toj insituciji, ali uzaludno. 

Ipak, nezvanično smo saznali da se u poslednje vreme o tome ne govori na zasadenjama Sabora, ali ni u crkvenim krugovima koji bi trebalo da odlučuju o tome, ali da se godinama unazad prikupljaju informacije i primeri isceljenja, kako bi, kada dođe do tog trenutka, dokumentacija bila potpunija.

Na ikonama je već svetac

Da je patrijarh Pavle za srpski narod svetitelj, govore mnoge freske i ikone oslikane njegovim likom s oreolom oko glave, a kada bi Srpska pravoslavna crkva napravila anketu sa pitanjem ko bi trebalo da bude njen sledeći svetitelj, jednoglasni odgovor verovatno bi glasio - patrijarh Pavle. 

 

Pored toga što je patrijarh Pavle živeo na Božjem glasu i što su ga mnogi za života smatrali svecem - što je već dovoljan razlog za predlog o kanonizaciji, mnogobrojni su oni koji svedoče i čudima koja se dešavaju nad njegovim grobom u manastiru Rakovica. Kako smo saznali, za ovih 12 godina ima mnogo primera isceljenja i čuda koja su se dešavala, ali isto tako o tome za sada ne sme da se govori, kako se o tome ne bi spekulisalo. 

Profimedia
 

Protođakon dr Ljubomir Ranković, koji je o životu patrijarha Pavla napisao knjigu, ranije je govorio o njegovoj kanonizaciji i možda istakao najvažniji razlog zašto nekadašnji poglavar SPC treba da bude kanonizovan. 

– Patrijarh Pavle je već pred Bogom i svome narodu svetitelj, a narod je „telo Božje”, narod je Crkva, pa će taj zvanični akt kanonizacije biti puka formalnost. Episkopi će to uraditi ne zato da bi oreolom ukrasili glavu patrijarha Pavla, već zato što je taj oreol najpotrebniji nama – rekao je on. 

Pitanja koja smo poslali Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a na koja nismo dobili odgovor:

  • Da li je bilo reči o kanonizaciji blaženopočivšeg patrijarha Pavla? 
  • Da li patrijarh Porfirije razmatra podnošenje inicijative o kanonizaciji patrijarha Pavla, jer bi on, kao episkop beogradski, trebalo da podnese inicijativu? 
  • Ukoliko se o tome govori, da li se zna kada bi Sabor zasedao povodom inicijative?

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike