Nove mere daju rezultate, ali ugostitelji su i dalje u problemu: Nevakcinisani radnici strahuju od otkaza!

13.11.2021

07:00

0

To što nisam vakcinisana trenutno ne utiče direktno na moj posao, ali me uslovljava da se konstantno prilagođavam, kaže zaposlena u jednom kafiću

Nove mere daju rezultate, ali ugostitelji su i dalje u problemu: Nevakcinisani radnici strahuju od otkaza!
kafic kovid propusnica - Copyright Pixabay

Od 8. novembra u Srbiji su pooštrene mere u cilju suzbijanja koronavirusa, te je produženo vreme upotrebe i kontrole kovid propusnica. Mladi su posebno nezadovoljni donetim merama, jer sedenje u kafićima i restoranima podrazumeva da imaju validan digitalni sertfikat, a u nezavidnom položaju su i ugostitelji i zaposleni u lokalima, posebno oni koji nisu vakcinisani. 

Umesto od 22 sata, za boravak u ugostiteljskim objektima i kladionicama potrebno je da posedujete validan sertifikat od 20 sati. Ova mera već se pokazala kao pozitivna, s obzirom na to da nadležni istuču novi rast vakcinacije u Srbiji, ali pomenuta privredna grana i dalje ima brojne probleme.

Kazne

Pravna lica su u opasnosti da dožive najveći udar po džepu, pa tako ako neko od njih prekrši ovu meru, moraće da plati 300.000 dinara. Preduzetnike će neposedovanje kovid propusnice koštati 150.000 dinara, dok će odgovorno lice u objektu morati da plati 50.000 dinara. Kovid redar koji ne bude obavljao svoj posao platiće 30.000 dinara, a gost koji ne bude posedovao kovid sertifikat moraće da plati kaznu od 5.000 dinara.

Ugostitelji su imali velikih problema od početka pandemije - skraćenja radnog vremena, ali i zatvaranje, a ova nova mera takođe direktno utiče na prihod kafića i restorana.

Naime, ugostiteljskim objektima je omogućeno da rade neograničeno, odnosno, ukoliko imaju potrebe - 24 sata, ali je nakon 20 časova potrebna kovid propusnica za boravak u njima, a od vlasnika se traži da obave kontrolu gostiju koji se nalaze u zatvorenom delu lokala. Zbog toga je ograničen i broj posetilaca.

Ono što, pak, mnoge buni je šta je sa zaposlenima koji iz ličnih ubeđenja ili zdravstvenih razloga nisu vakcinisani - da li ima poslodavac pravo da im traži kovid propusnicu, ili se pak posao organizuje tako da u lokalima ne borave nakon 20 sati? U jednom porodičnom beogradskom kafiću to rešavaju tako što nevakcinisani zaposleni rade samo smene do 20 sati.

- Smatram da vakcina još uvek nije dovoljno ispitana i testirana, kao i da još uvek nisu poznate posledice koje će se odraziti - odlučno kaže konobarica, inače jedina nevakcinisana među zaposlenima u tom objektu. Za 24sedam ističe da i ne planira da promeni svoju odluku. 

Komplikacije oko podele smena

Pixabay
 

 

U njenom slučaju nije bilo nikakvih neprijatnosti na poslu, ni od kolega, ni od vlasnika. Odluka je ispoštovana, a jedina komplikacija je podela smena, s obzirom na to da im nedostaje jedan radnik u rotaciji večernjih smena.

- Trenutno nemam nikakvih problema na poslu, niti osećam pritisak od gazde. Jedina poteškoća koja trenutno postoji jeste prilagođavanje kolega prilikom raspodele smena u toku nedelje, jer radim u ugostiteljskom objektu i s obzirom na trenutno ograničenje, da se bez kovid propusnice ne sme biti u objektu nakon 20 časova, ograničena sam na rad u prvoj smeni, bez mogućnosti rada u drugoj smeni – navela je ona.

Ovo nam je potvrdila i menadžerka kafića, kao neko ko je zadužen za regulisanje sertifikata u objektu.

Antigenski test

Doneta uredba predviđa da je i radnicima, poput gostiju, potrebna kovid propusnica. Ukoliko se nisu vakcinisali ili nisu preležali virus, mogu se testirati jednom u dva dana, ali ta opcija i nije tako isplativa. Antigenski test koji košta 3.500 dinara važi samo 48 sata

- Kao i do sada, praksa u našem lokalu je da se zaposleni dogovaraju o rasporedu smena, tako da u skladu sa novim merama, nevakcinisani zaposleni su u prilici da rade prve smene i, samim tim, to ne utiče na sam posao naših zaposlenih – istakla je ona, te pojasnila kakve su sada nove obaveze zaposlenih u objektu:

- Naši zaposleni su u obavezi da provere svaku osobu koja se zatekne u kafiću od 20 časova i da skeniraju njihove kovid propusnice, kao i da provere one koji od 20 sati žele da uđu u lokal. Ukoliko neko nema propusnicu, bude obavešten o uslovima sedenja u lokalu u skladu sa merama.

Inače, ovaj lokal ne deli sudbinu mnogih u kojima je došlo do pada posete, jer se veliki broj stalnih gostiju nakon 20 sati odlučuje da piće popije u bašti kafića. Zaposleni kažu da bilo kakvog pritiska inspekcije nije bilo, a nije im ni poznato da mogu da od svojih zaposlenih zahtevaju obaveznu vakcinaciju, "budući da ne postoji pravni osnov da se to traži u bilo kom ugostiteljskom objektu."

"Strahujem za posao"

Pixabay
 

 

Ipak, mlada konobarica strahuje za svoj posao.

- To što nisam vakcinisana trenutno ne utiče direktno na moj posao, ali indirektno me uslovljava da se konstantno prilagođavam u zavisnosti od ograničenja koja su doneta. U zavisnosti od tih ograničenja i od toga kako se ona budu menjala, lično strahujem da mogu ostati bez posla – rekla nam je ova devojka.

Pitali smo Sekretarijat za inspekcijske poslove koliko je nevakcinisanih među ugostiteljima, kao i da li je možda bilo problema ili nedoumica kada je reč o zaposlenima koji nisu iz objektivnih ili subjektivnih razloga vakcinisani, ali odgovor nismo još uvek dobili. 

Advokati, međutim, ističu da vakcinacija protiv Kovida 19 aktom poslodavca ne može biti propisana kao uslov za zasnivanje radnog odnosa koji podrazumeva rad u  objektima, niti postojećim zaposlenima može biti otkazan ugovor o radu po navedenom osnovu.

Preciziraju da se to posebno odnosi na lica koja obavljaju rad u takvim objektima u periodu do 20.00 časova

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike