Fenomen u Srbiji! Jutros toplije na Kopaoniku nego u Beogradu

28.10.2021

08:18

0

Autor: J. S. J.

Prema vremenskoj prognozi za naredne dane, jutarnja temperatura na Kopaoniku čak će biti za jedan stepen viša

Fenomen u Srbiji! Jutros toplije na Kopaoniku nego u Beogradu
Copyright Stefan Tomasevic/ATAImages

Dok je jutarnja temperatura na teritoriji skoro cele Srbije ovoga jutra "u minusu", na planini Kopaonik ona je čak šest stepeni. Zanimljivo je i to što je, za razliku od mnogih gradova koji su osvanuli s maglom i sumaglicom, jutro na planini bilo vedro i sunčano.

Za ovakvu pojavu postoji i meteorološko objašnjenje. Naime, Srbiju je danas zadesio fenomen temperaturne inverzije, na koju ukazuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), te je usled ove pojave temperatura u brdsko-planinskim predelima jutros bila viša u odnosu na kotline i nizije, piše "Blic".

printscreen/RHMZ
 

 

Prema vremenskoj prognozi za naredne dane, jutarnja temperatura na Kopaoniku čak će biti za jedan stepen viša.

Kako stručnjaci objašnjavaju, suočili smo se sa temperaturnom inverzijom, pojavom koja je suprotna od očekivane - umesto da temperatura pada kako se penjemo naviše, ona zapravo raste.

Temperaturna inverzija - kako dolazi do toga?

 

Ovaj fenomen, kad je na planinama toplije nego u nizijama, zove se temperaturna inverzija. Dok u normalnim uslovima temperatura opada s porastom nadmorske visine, kod ovog fenomena se dešava suprotno.

Temperaturna inverzija se najčešće dešava tokom hladnih, stabilnih zimskih dana, kad se velika količina hladnog vazduha spusti u doline, dok su planinski predeli na suncu. U takvim uslovima temperatura raste u skladu sa nadmorskom visinom, pa tako nizije mogu biti u dubokom minusu, dok na planinima može biti i 10 stepeni više.

Kada je tlo u toku noći hladnije od vazduha, atmosfera predaje toplotu podlozi, usled čega se hlade prvo slojevi vazduha neposredno uz podlogu, a zatim i viši slojevi. Samim tim, ti slojevi bliži tlu postaju znatno hladniji u odnosu na malo više slojeve iznad, pa se taj topao vazduh iznad nađe "u sendviču", jer je i ispod i iznad njega hladan vazduh.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike