Sa letom smo završili: Jutra će biti sve hladnija

30.08.2021

11:48 >> 11:55

0

Autor: P. Š.

U narednih 10 do 15 dana nema izgleda o ozbiljnim padavinama

Sa letom smo završili: Jutra će biti sve hladnija
Copyright Milos Tesic/ATAImages

Klimatolog sa Instituta za meteorologiju, profesor Vladimir Đurđević, najavio je da ćemo i u septembru imati nekoliko nedelja toplijeg vremena nego što je prosečno u septembru, dok će sledeće nedelje biti opet toplo, ali ne kao u julu.

Prvo smo imali nekoliko toplotnih talasa kada su temperature u kontinuitetu bile više od 35 stepeni. Onda, u roku od dvadesetak časova, je sa 37, temperatura pala na 17 stepeni. I sada imamo neko novembarsko vreme krajem avgusta.

Pročitajte još:

Klimatolog Đurđević ističe za RTS da su klimatske promene donele da imamo duplo više toplotnih talasa, a trenutno zahlađenje je normalno za ovo doba godine i temperature nisu bile značajno ispod proseka.

– Klimatske promene ne utiču samo na zagrevanje, već i na to kako vazduh cirkuliše na severnoj hemisferi – kaže Đurđević.

Najavio je da ćemo i u septembru imati nekoliko nedelja toplijeg vremena nego što je prosečno za taj mesec, kao i da će sledeće nedelje biti opet toplo, ali ne kao u julu.

– Jul mesec ove godine je treći najtopliji ikada od kada se meri temperatura u Srbiji, avgust je takođe među najtoplijima. Posle sredine juna sve je bilo iznad proseka, bilo je veoma sušno, što je posebno zabrinulo proizvođače kukuruza – istakao je klimatolog.

U Srbiji se danas očekuje pretežno suvo uz postepeno razvedravanje u većini krajeva i porast dnevne temperature u odnosu na nedelju.

Meterolog Nedeljko Todorović najavio je kakvo nas vreme očekuje narednih dana.

– Jutra postaju sve hladnija i hladnija, pogotovo kada su vedra jutra. U Vojvodini je bilo desetak stepeni, neka jesenja temperatura. Sa letom smo završili, ali nismo ušli u pravu jesen – kazao je Todorović za TV Prva.

Dodao je da smo “završili sa toplim delom leta”.

– Prvih dana septembra imaćemo ne vrućinu, već prijatno umereno toplo vreme, u većini dana sunčano. Posle 7, 8. septembra sledi dalji porast temperature, maksimalne temperature oko 27 do 30 stepeni. I pored tih visokih temperatura, jutra će biti sveža, počinje magla da se javlja u jutarnjim satima. Korak po korak, vežbamo za ulazak u jesen – dodao je on.

Pročitajte još:

Što se tiče kiše, rekao je da u narednih 10 do 15 dana nema izgleda o ozbiljnim padavinama

– Za pravu obnovu zemljišta potrebno je još kiše. Biće manjih padavina, tek možemo veće da očekujemo krajem septembra, početkom oktobra – rekao je Todorović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike