Dr Janković: Bliži se dan kada će sve škole preći na onlajn nastavu

23.11.2020

10:37

0

Autor: M.V.

Imunolog i član Kriznog štaba poručio je da je sada najveća briga zaražavanje zdravstvenih radnika i povećan rizik prenošenja viusa u školama

Dr Janković: Bliži se dan kada će sve škole preći na onlajn nastavu
Copyright RTS prtscr

Epidemiološka situacija je ozbiljna i važno je da se učini sve što je u našoj moći da se ograniči porast broja zaraženih, poručio je imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković.

On je istakao da je najveća briga “zaražavanje zdravstvenih radnika i kako obezbediti dovoljan broj lekara i medicinskih sestara u bolnicama”, kako ne bismo došli u situaciju da nema ko da pomogne pacijentima.

Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

– Najvažnije je da sačuvamo zdravene radnike od zaražavanja, jer možemo docći u situaciju da čak i to što imamo bolnice ne može da nam pomogne ako ne bude bilo ljudi koji će tamo raditi – rekao je Janković za TV Pink i dodao da novim paketom mera, koje stupaju na snagu sutra, pokušavaju da stabilizuju situaciju.

Prvi rezultati mera, kako je poručio, mogu se očekivati sedam do deset dana, i dalje je najvažnije nošenje maski, distanca i ne okupljati se.

Pročitajte još: Ružić najavio raniji zimski raspust: Školarci se odmaraju mesec dana, pokriće se svi praznici

– Ako bude potrebno mi ćemo se zalagati i za dodatno pooštravanje mera, ali je u ovom trenutku mnogo važnije da se one sprovedu. Da smo one mere sprovodili rigoroznije možda bi kriva za nijansu bila drugačija. Nema zamene za izbegavanje kontakata – rekao je dr Janković.

Povećao se rizik u školama

On se osvrnuo i na situaciju u školama i rekao da se sada procenjuje koliko je virus ušao u školske kolektive i da je rizik prenošenja u samoj školi postao veći nego u samoj zajednici.

Profimedia

– Odeljenja prelaze na onlajn nastavu kada se za to steknu uslovi. Kada će nastupiti trenutak kada će celo školstvo da pređe na onlajn nastavu to sada ne mogu da kažem, sigurno da se približava – rekao je dr Janković.

Pročitajte još: Dr Kon: Ima mnogo više zaraženih nego otkrivenih slučajeva, taj broj može da se pomnoži sa deset

On je naglasio da je stav Kriznog štaba da se što duže moguće drže niže razrede u školi, jer mlađa deca ne mogu sama da ostaju kod kuće.

– Obdaništa će raditi dok god bude moguće. To ostaje na razmatranje iz dana u dan – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike