U školama nema ko da predaje: Fale matematičari, informatičari, profesori srpskog jezika...

13.10.2021

08:50

0

Autor: M. P.

Između 10 i 30 odsto radnika trenutno je van sistema zbog pandemije

U školama nema ko da predaje: Fale matematičari, informatičari, profesori srpskog jezika...
Večernja škola - Copyright 24sedam/ J. Vrećo

Zbog pandemije koronavirusa  između 10 i 30 odsto radnika u školama trenutno je van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ovaj podatak nije ih začudio, jer kako kažu, zaposleni u obrazovanju, uz medicinske radnike, sve vreme su na udaru virusa korona.

- Ovom prilikom obaveštavamo javnost da je u školama skoro nemoguće naći stručne zamene - stoji  u saopštenju.

Jedan od razloga za to jeste i zarada zaposlenih, koja je ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku u našoj zemlji, stoji dalje u saopštenju.

- Zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama mladima nije privlačno - ističe se.

Tako, pored kadrova koji već dugo nedostaju: matematičara, informatičara, fizičara, nastavnika stranih jezika, trenutno nema ni dovoljno predavača za maternji jezik, a fale nam i učitelji - poručuju iz USPRS.

Ovo bi, dodaju oni, trebalo da bude jasan signal pred usvajanje budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice.

Unija SPRS se zalaže za odnos zarada u odnosu 1:3, gde bi minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice bile oko 32.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu, dva bi bili administrativni radnici (oko 64.000 dinara), a koeficijent 3 bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama (oko 96.000 dinara), prenosi Telegraf.

- Ukoliko Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, upozoravamo da će nedostatak kadrova trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje - napominju u USPRS.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike