Đerlek: Pojačavamo inspekcije na terenu i kampanju za vakcinaciju

07.10.2021

08:12

0

Autor: P. Š.

Ukazao je da je 54 odsto građana primilo vakcinu i da ta brojka polako raste

Đerlek: Pojačavamo inspekcije na terenu i kampanju za vakcinaciju
Copyright Printscren/Youtube/Pink

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da se trenutno ne razmišlja o uvođenju novih zdravstvenih ustanova u kovid sistem i najavio žustriju i agilniju kampanju vakcinacije u medijima. Naglasio je i da će se povećati broj inspekcijskih nadzora.

Ðerlek je za RTS rekao da je u bolnicama i dalje 90 odsto nevakcinisanih i istakao da u kovid bolnici u Batajnici 95,6 odsto pacijenata nije vakcinisano.

Ukazao je da je 54 odsto građana primilo vakcinu i da ta brojka polako raste.

- Nije to neka brojka kojom smo mi zadovoljni, ali ono što ćemo uraditi je malo žustrija i agilnija kampanja u medijima, suprostavićemo gugl doktorima, naše najbolje stručnjake iz oblasti virusologije, imunologije, epidemiologije želimo da objasnimo ljudima koliki je značaj vakcinacije - naveo je Ðerlek.

Naglasio je da će žustrije krenuti na teren i razgovarati oči u oči sa ljudima, jer se, kako je naveo, pokazalo da ima efekta kada tako objasnite ljudima da treba da se vakcinišu.

Ðerlek je istakao da je delta soj korona virusa došao mesec dana ranije nego što je bilo očekivano, ali nas nije iznenadio.

- Imamo već iskustva i mi smo se organizaciono i spremili za to i znali smo otprilike da će u drugoj polovini septembra i početkom oktobra delta soj pokazati najveću svoju snagu - rekao je Ðerlek.

Ističe da je važno da smo spremni i da imamo dovoljno kapaciteta u kovid sistemu.

On je dodao da je za ovaj četvrti talas bila strategija da se prvo popunjavaju tri kovid bolnice i da su one maksimalno popunjene.

- One primaju samo onoliko koliko mogu i da otpuste i pokazalo se da je to pun pogodak za zdravstveni sistem, jer smo ga znatno rasteretili, tu smo zbrinuli oko 2.000 pacijenata koji boluju od kovida - rekao je Ðerlek.

Što se tiče ostalih kliničko-bolničkih centara, kaže Ðerlek, oni su 90 odsto popunjenih kapaciteta, a širom Srbije opšte bolnice su oko 80 odsto popunjene.

Ðerlek je dodao da, gde god je bila jaka kampanja lokalnih samouprava, tu su dobri rezultati kada je reč o broju vakcinisanih.

- Uglavnom sam Novi Pazar i Tutin pominjao da su na začelju i uvek su bili na začelju tabele, ali sad imam jedan dobar primer iz Novog Pazara - poboljšali smo znatno vakcinaciju. U junu su imali 800 vakcinisanih, u avgustu 1.100, a u septembru 3.600 - naveo je Ðerlek.

Govoreći o tome kako je do toga došlo, kaže da se pre svega uključila lokalna samouprava u kampanju, kao i verske zajednice i da su građani shvatili da nema šale sa kovidom 19 i tako je napravljen veliki pomak.

Do sada je vakcinisano 23 odsto mladih od 18 do 30 godina, ali Ðerlek napominje da će raditi i na povećanju stope vakcinacije i u toj uzrastnoj grupi.

- Otvaraju se dva nova punkta u Beogradu u Galeriji jedan punkt, a od ponedeljka i u Ušću na zahtev velikog broja građana i tu će preduzetnici ponovo dati podsticajne stimulacije da poboljšamo vakcinaciju - dodao je Ðerlek.

Ističe da je Medicinski fakultet dobar primer, ali da će razgovarati i sa drugim fakultetima i održati tribine srednjoškolcima o značaju vacinacije.

Govoreći o poštovanju mera, kaže da je mnogo manje poštovanje mera nego u trećem talasu i to se drastično odrazilo na porast obolelih.

Ističe da je pooštrena kontrola mera i da je od 27. septembra do 3. oktobra napravljeno 13.500 inspekcijskih nadzora, što je 20 odsto više nego prethodne nedelje.

- Mi ćemo povećavati broj inspekcijskih nadzora. Epidemijske mere mogu dati efekat samo ako budu dobro kontrolisane odnosno sprovedene u praksi i na delu uz naravno vakcinaciju, vakcinaciju, vakcinaciju - poručio je Ðerlek.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike