Kočović izneo nove prognoze: Evo kada se završava četvrti talas, a kada počinje peti

06.10.2021

12:35

0

Autor: P. Š.

On je naveo i da se vakcinacija jako sporo odvija kod nas, te da ima mnogo onih koji su primili samo prvu dozu vakcine

Kočović izneo nove prognoze: Evo kada se završava četvrti talas, a kada počinje peti
Copyright Printscreen / Youtube

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović analizirao je trenutnu situaciju u kojoj se Srbija nalazi kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

- Mi smo drugi najzaraženiji na svetu. Doduše, taj broj je mali kada se gleda broj zaraženih na 1.000 stanovnika. Kada pogledamo Evropu vidimo da je Srbija pored Crne Gore i Baltičkog regiona, a kada vidimo kartu celog sveta vidimo da je Srbija druga. Baltičke zemlje su najzaraženije. Najbolja situacija je u Poljskoj, oni imaju svega 55 odsto vakcinisanih, ali se pridržavaju mera - naveo je Kočović za "Kurir".

Kako se Srbija nalazi u 93. danu četvrtog talasa, primetan je pad zaraženih, a Kočović je naveo i da smo tokom ove godine imali samo 12 nedelja normalnog života.

-  Ako se nastavi ovaj trend, četvrti talas treba da se završi oko 18. decembra ove godine, kada ulazimo u peti talas. Međutim, situacija je takva da to ne može da se tvrdi sa nekom velikom verovatnoćom. Situacija je takva da zaraza jako sporo opada i čekamo da vidimo šta će se desiti u narednim danima. To što sporo opada može značiti da će u jednom trenutku naglo skočiti broj zaraženih i onda smo opet u problemu. Idemo jako sporo nadole - kaže Kočović.

On je naveo i da se vakcinacija jako sporo odvija kod nas, te da ima mnogo onih koji su primili samo prvu dozu vakcine.

- Kada je u pitanju vakcinacija, jako se sporo odvija kod nas, tu smo negde oko polovine vakcinisanog stanovništva. Mi imamo negde oko 80.000 onih koji su primili prvu dozu, a nisu drugu. Kada uporedimo ovu i prošlu godinu, kada bi pravili prognoze za sledeću godinu imaćemo nešto više slobodnih nedelja nego prošle godine u kojima ćemo moći da živimo i da se ponašamo normalno - prognozira Kočović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike