Infektivna klinika i "Batajnica" izuzetno opterećene: Sve više pacijenata koji zahtevaju mehaničku potporu

04.10.2021

07:35

0

Autor: I. P.

U kovid bolnici u Batajnici i na Infektivnoj klinici gotovo svi pacijenti dišu uz pomoć kiseoničke potpore

Infektivna klinika i "Batajnica" izuzetno opterećene: Sve više pacijenata koji zahtevaju mehaničku potporu
Copyright Tanjug/Nikola Anđić

Rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju UKCS prof. dr Nebojša Lađević rekao je da su Infektivna klinika i kovid bolnica u Batajnici izuzetno opterećene i da se može reći da se traži mesto više.

- Kapaciteti su popunjeni, i uglavnom koliko se otpusti pacijenata iz ovih bolnica kući, toliko se novih pacijenata svakog dana primi - istakao je Lađević.

Dodao je da u ovom talasu epidemije ima sve više pacijenata koji zahtevaju mehaničku potporu i da će danas biti održan sastanak kako bi se otvorilo šesto odeljenje intenzivne nege u kovid bolnici "Batajnica" sa novih 20 kreveta, čime će se broj kreveta na intenzivnoj nezi povećati na 120.

- Moram reći da po odeljenjima, poluintenzivnim negama, imamo veliki broj pacijenata koji dišu uz pomoć neinvazivne ventilacije, tako da se taj broj penje na sigurno 180 pacijenata - kazao je Lađević.

Istakao je da u kovid bolnici u Batajnici i na Infektivnoj klinici gotovo svi pacijenti dišu uz pomoć kiseoničke potpore, ali da se razlikuju stepeni potpore.

Lađević je naveo da se pokazalo da nema pravila i da svi mogu da obole, ali i dodao da je najveći broj pacijenata koji su vitalno ugroženi i imaju tešku kliničku sliku nevakcinisan.

Printscreen/Youtube, RTS
 

 

- Imamo tu i pacijente koji su davno vakcinisani, gde imamo jedan proboj imuniteta, te je potrebno obratiti pažnju na revakcinu, na ponovno postizanje nivoa antitela. Svakako da postoji izuzetno mali broj pacijenata koji su vakcinisani redovnim putem, ali iz bilo kog razloga, bilo zato što su primali neku drugu terapiju ili zato što im je imuni sistem takav, nisu odgovorili na vakcinaciju. Međutim, oni se ne nalaze u jedinicama intenzivnog lečenja, nisu na respiratorima, već su jednostavno pod nekim blažim nadzorom - kazao je Lađević.

Govoreći o simptomima, Lađević je kazao da se oni ne razlikuju u odnosu na prethodne talase, ali i da ima više pacijenata sa težom kliničkom slikom.

- Možemo vrlo lako pretpostaviti da imamo koronu ukoliko dođe do gubitka mirisa. Ima i nekih drugih simptoma, stomačnih simptoma, dijareja, kao početak samog kovida, ali svakako da su temperatura, kašalj i malaksalost prvi simptomi na koje treba obratiti pažnju - istakao je Lađević.

Napomenuo je da je prevencija mnogo bolja nego lečenje i da je značajnije da se pridržavamo epidemijskih mera, da se vakcinišemo, a ukoliko smo zaraženi, najbitnije  je da se na vreme javimo lekaru.

- Ne treba izgubiti tih prvih pet, šest ili sedam dana lečeći se samostalno, pa se onda javiti u bolnicu. Tu je gubitak vremena veoma značajan - kazao je Lađević.

Istakao je da motivacija ljudima koji ne veruju u koronavirus može da bude to što lekari, profesori Medicinskog fakulteta, koji učestvuju u lečenju, poručuju da je veoma različita klinička slika između onih koji su vakcinisani i onih koji nisu vakcinisani.

- Šansa da vi dođete u veoma kritično stanje, da završite na respiratoru, ukoliko ste vakcinisani, jeste mala. Možda plastično da predstavim, to vam je razlika kao da vakcinisani prelazi ulicu na pešačkom, na zeleno svetlo, a nevakcinisani pretrčava na crveno u punom saobraćaju. Tolika vam je razlika u šansi da završite sa teškom kliničkom slikom - poručio je Lađević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike