Kisić Tepavčević: Postoje mere za borbu protiv korone, ali vakcinacija nema alternativu

02.10.2021

20:31

0

Autor: I. P.

Apelovala je na sve građane da se vakcinišu jer, kako je istakla, jedino vakcinacija spašava živote

Kisić Tepavčević: Postoje mere za borbu protiv korone, ali  vakcinacija nema alternativu
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da u Srbiji itekako postoje mere za borbu protiv korona virusa koje su na snazi, ali i ukazala da vakcinacija nema alternativu, zbog čega je još jednom apelovala na sve da prime vakcinu protiv kovida 19.

Gostujući na RTS-u, ukazala je da je pogrešno u ovom momentu govoriti da ne postoji nijedna mera i istakla da mere itekako postoje - mere na ulasku u zemlju koje podrazumevaju da ko nije vakcinisan ili nema nalaz PCR testa mora u izolaciju, mere za sve zatvorene prostore, za školske i predškolske ustanove, trgovinske centre...

Na pitanje da li se može očekivati donošenje restriktivnijih mera, imajući u vidu povećan broj novozaraženih i preminulih, Kisić Tepavčević je rekla da je odgovor vrlo jednostavan - "vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija".

- Nema alternative za vakcinaciju. Mi itekako imamo mere koje su na snazi, imamo inspekcije koje su na terenu po čitavoj Srbiji, ali nemamo policajce i kontrolore za svakoga od nas. Poslednjih dana imamo porast vakcinacije, ali nemojte da dočekamo da nam se neki član porodice razboli ili umre da bismo bili svesni koliko je ovaj virus opasan, poručila je Kisić Tepavčević.

Apelovala je na sve građane da se vakcinišu jer, kako je istakla, jedino vakcinacija spašava živote.

Kada je reč o ustanovama socijalne zaštite, Kisić Tepavečević je rekla da je trenutno kod 302 korisnika tih ustanova potvrđeno prisustvo korona virusa.

- Radi se o najstarijim sugrađanima, sa hroničnim bolestima, ali koji su uglavnom vakcinisani i upravo zbog toga imaju blage forme bolesti, rekla je Kisić Tepavčević, koja je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Navela je da je u ustanovama socijalne zaštite više od 90 odsto korisnika vakcinisano, dok je treću dozu primilo oko polovina njih.

Kisić Tepavčević je pojasnila da Medicinski fakultet nije uveo kovid setifikate, već da pre ulaska na mesto gde se vrši praktična nastava, to jest u bolnice i klinike, treba da se dostavi potvrda koja sa visokom verovatnoćom ukazuje da student u tom momentu nije nosilac infekcije i da ne može da prenosi korona virus.

To su, dodala je, ili potvrda o vakcinaciji ili potvrda da je preležao Kovid 19 i da ima određeni titar IgG antitela ili da je "svež" nalaz o tome da je negativan na antigentskom ili PSR testu.

Dodala je da, ukoliko neki student ima kontraindikacije, privremene ili trajne, da primi vakcinu, u tom slučaju troškove testiranja snosi država.

- Znači, to nisu nikakve propusnice, već provera da li student u momentu kada ulazi u bolnicu, jednu vrlo rizičnu sredinu, u sebi nosi ovaj virus, dodala je Kisić Tepavčević.

Pojasnila je da je izvođenje praktične nastave na Medicinskom fakultetu specifično jer se ta vrsta nastave izvodi u bolnicama i klinikama gde se nalaze pacijenti.

Samim tim, dodala je da su studenti medicine u odnosu na studente drugih fakulteta u povećanom riziku da dođu u kontakt sa prouzrokovačima mnogih zaraznih bolesti, kao i da prenesu infekciju drugima.

Zato, dodala je, za studente medicine postoje pravila, nevezano od Kovida 19 ili bilo koje pandemije, da ne mogu da dolaze na nastavu ukoliko imaju znake bilo kakve infekcije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike