Presek po gradovima: Beograd i dalje najgori, trocifren broj zaraženih i u Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Novom Sadu

03.10.2021

16:30

0

Autor: I. P.

U Srbiji su u protekla 24 sata potvrđena 5.334 slučaja koronavirusa, od 14.950 testiranih uzoraka, a najviše novozaraženih je u Beogradu

Presek po gradovima: Beograd i dalje najgori, trocifren broj zaraženih i u Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Novom Sadu
Pixabay

U Srbiji su u protekla 24 sata potvrđena 5.334 slučaja koronavirusa, od 14.950 testiranih uzoraka, a najviše novozaraženih je u Beogradu - 1.580 osoba.

Trocifren broj novoobolelih je u Nišu 272, u Novom Sadu 220, u Kragujevcu 169, u Kraljevu 163, u Čačku 127, a u Leskovcu je potvrđen 121 novi slučaj koronavirusa.

Broj novozaraženih u Smederevu je 92, u Valjevu 80, u Užicu 78, u Zrenjaninu 77, u Šapcu 75, u Kruševcu 75, u Subotici 74, u Pančevu 73, a u Vranju su registrovana 72 nova slučaja korona virusa.

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ističe da situacija sa virusom više nije samo zdravstveni problem i da mora da se sprovede obimna vakcinacija, ozbiljno pooštravanje mera i oštro kažnjavanje.

Dodaje da bi za 10 ili 20 dana trebalo da vakcinišemo još 20 odsto građana, što izgleda praktično nemoguće.

- Imate sanitarnu inpekciju i komunalnu miliciju gde više od pola njih nije vakcinisano. Nije urađeno ni vakcinisanje vojske i policije, šta onda da kažemo za narod? Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da bi se tako nešto desilo - rekao je epidemiolog gostujuči na TV "Prva".

-Prema tome ispada da smo u takvoj situaciji da apelujemo pre svega na individualnu odgovornost, čak i da uvedemo kovid sertifikate, koje smo tražili još krajem juna meseca. Međutim, bilo kakvo pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena, zatvaranje objekata… nas dovodi u sukob sa javnošću. Krizni štab i sa jedne i sa druge strane služi kao alibi, a ja postavljam pitanje, šta radi lokalna uprava - kaže Tiodorović i dodaje da se moramo ponašati da nam maske budu nešto sasvim normalno.

Navodi da mi i sada imamo mnogo njih koji ne nose maske po autobusu, kada ulaze u apoteku i u mnoge objekte.

- Ne zaboravite, mi smo narod inata, ali u ovakvim situacijama inat nije dobra stvar - ističe Tiodorović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi