Upozorenje direktora "Bionteka": Sledeće godine trebaće nam nove vakcine

03.10.2021

23:40

0

Autor: I. P.

Izvršni direktor i suosnivač kompanije "Biontek" Ugur Sahin smatra da će zbog brojnih mutacija koronavirusa do sredine sledeće godine biti potrebne nove vakcine.

Upozorenje direktora "Bionteka": Sledeće godine trebaće nam nove vakcine
B.P./ATAImages

Sahin ocenjuje da će se s vremenom pojaviti mutacije koje mogu da izbegnu imunološku odbranu organizma.

On kaže da su buster doze, kako izgleda, u stanju da se suprotstave glavnim varijantama, ali da će se na kraju razviti mutacije koje će moći da izbegnu imuni odgovor pojačan vakcinacijom, zbog čega će biti potrebno razviti vakcine posebno namenjene određenim varijantama.

Čelnik kompanije, koja je u saradnji sa američkim "Fajzerom" proizvela prvu vakicnu protiv kovida 19, rekao je za "Fajnenšel tajms" da su varijante koje su trenutno u cirkulaciji, pogotovo delta, zaraznije, ali da nisu dovoljno različite da bi umanjile efikasnost vakcina koje se sada koriste.

- Ove godine nove vakcine nam apsolutno ne trebaju, ali sredinom sledeće godine mogli bismo da se nađemo u drugačijoj situaciji - upozorio je Sahin.

Poručio je da će virus ostati i da će se i dalje prilagođavati.

- Nema razloga da pretpostavimo da ćemo se sa sledećom generacijom virusa boriti lakše nego sa ovom. Ovo je kontinuirana evolucija i ta evolucija je tek počela - rekao je Sahin.

On predviđa da će sledeće godine postojati dve glavne smernice u programima vakcinacije - buster za one koji su imunizovani i ulaganje kontinuiranog napora da se vakcinišu oni koji do sada nisu imali pristup vakcinama.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti