Danas slavimo svete mučenice Veru, Ljubav i Nadu: Veruje se da devojčice treba obradovati nekim poklonom

30.09.2021

08:58

0

Autor: R.M.

Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i njihova majka Sofija odbile su da se odreknu hrišćanstva, zbog čega su devojčice stavljene na muke

Danas slavimo svete mučenice Veru, Ljubav i Nadu: Veruje se da devojčice treba obradovati nekim poklonom
Copyright Printscreen Youtube Kakve su ti misli takav ti je život

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svete mučenice Veru, Nadu, Ljubav i njihovu majku Sofiju. 

One su bile hrišćanske svetiteljke i mučenice iz drugog veka, a predstavljaju prave i postojane vrline na kojima počiva čitavo hrišćanstvo.

Praznik je posvećen ženama i deci, a veruje se da devojčice danas treba obradovati nekim poklonom, koliko god on skroman bio. Poklon može biti i nematerijalni, kao što je posvećivanje pažnje.

U srpskom narodu smatra da se na današnji dan treba uzdržavati od zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem i prema Bogu.

Sofija (grčka reč za Mudrost) bila je udovica i sama je u Rimu podizala svoje ćerke - Veru, koja je imala 12 godina, Nadu staru 10 godina i Ljubav, sa devet godina.

Kada su u vreme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, one su zarobljene, a nakon što su odbile da se odreknu svoje vere i prinesu žrtve boginji Artemidi, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki, iako su bile tek devojčice. Tako su sve i nastradale.

Majka je uzela njihova tela i sahranila ih van grada. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike