Danas je Mala Gospojina: Današnji dan odrediće kakva će nam biti zima

21.09.2021

04:40 >> 05:03

0

Autor: M. J.

Praznik koji je posvećen Bogorodici Mariji se u našem narodu slavi uz brojne živopisne običaje

Danas je Mala Gospojina: Današnji dan odrediće kakva će nam biti zima
Copyright Facebook

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Rođenje Presvete Bogorodice, praznik koji je u narodu poznat kao Mala Gospojina. Na današnji dan slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Presveta Bogorodica Marija, i spada u jedan od najvećih zavetnih praznika.

Praznik koji je posvećen Bogorodici Mariji se u našem narodu slavi uz brojne živopisne običaje. Ovom danu se posebno raduju žene, jer je veliki broj običaja uglavnom posvećen rađanju dece.

Pročitajte još

Presveta Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog.

Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, ali im je Bog uslišio molitve i pod stare dane podario ćerku.

Dali su joj ime Marija i zavetovali se da će ona služiti Gospodu. Deva Marija, plod molitvi svojih roditelja, odvedena je u hram kada je imala tri godine, a sa 14 godina se vratila u Nazaret, gde joj je, kako uči hrišćanstvo, saopštena blagovest da će roditi Sina Božijeg.

Verovanja na Malu Gospojinu

Na Malu Gospojinu, isto kao i na Veliku Gospojinu, prema narodnom verovanju, postoje i određene zabrane.

Žene tako ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge slične poslove.

Postoji verovanje da na Malu Gospojinu ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama.

Prema starom narodnom verovanju, lekovito bilje koje se sakupi između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojvsta, ali od danas se više ne ide u šumu, jer napolje izlaze zveri i priroda se sprema za zimu.

Nekada je Mala Gospojina označavala vreme kada se počinje sa jesenjim oranjem i setvom. Veruje se da lepo vreme na ovaj praznik najavljuje vedru i suvu zimu.

Često se za Malu Gospojinu kaže da je veseo praznik, jer su jesenje svadbe obično počinjale od ovog datuma, posebno jer se verovalo da će ugovaranje braka na Malu Gospojinu doneti mladencima poseban blagoslov.

Pročitajte još

Pored toga, mnogi slave Malu Gospojinu kao krsnu slavu, a održavaju se i brojni vašari i sabori, u čast Bogorodice, pa bi trebalo da se lepo sredite i obučete.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike