Sada i zvanično: Krizni štab doneo nove odluke!

25.11.2020

13:46 >> 14:36

0

Raspust će početi 21. decembra, a deo osnovaca prelazi na onlajn nastavu od 30. novembra

Sada i zvanično: Krizni štab doneo nove odluke!
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Dr Branislav Tiodorović je izjavio posle sednice Kriznog štaba da se škole i vrtići ne zatvaraju, ali da deo osnovaca prelazi na onlajn nastavu, učenici od petog do osmog razreda. Zimski raspust će početi 21. decembra i trajaće do 18. januara.

Preporuka je da i fakulteti pređu na onlajn nastavu.

– Verovatno će oni, poput Medicinskog ili Matematičkog, morati da održavaju vežbe u laboratorijama – rekao je Tiodorović.

Najnoviji korona presek: Preminuo 41 pacijent , zaraženo još 7.579 osoba

Zimski raspust od 21. decembra do 18. januara

– Danas smo morali dobro da izvagamo. Doneli smo odluku da zimski školski raspust počne 21. decembra ove godine, a završi se 20. januara naredne godine. Samo za neki dan je duži nego do sada, ali ćemo obezbediti da svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim velikim praznicima i da učenici i studenti budu što više kod svojih kuća – rekao je doktor Branislav Tiodorović.

Đaci od petog do osmog razreda će se školovati od kuće

Pixabay

– Srednje i osnovne škole od petog do osmog razreda prelaze na onlajn nastavu, do početka raspusta. Osnovci od prvog do četvrtog razreda nastavljaju da rade po postojećem sistemu, dok se vrtići neće zatvarati. Fakultetima se predlaže da odluče, ali je preporučeno da i oni idu na onlajn nastavu. Ne zatvaramo škole, ne zatvaramo sistem obrazovanja – naveo je Tiodorović, i dodao da će onlajn nastava početi 30. novembra.

Najveći problem sa nastavnicima koji obole

– U celoj Srbiji mi imamo situaciju koja je u srednjim školama nepovoljnija, ali taj broj ne prevazilazi 0,24 posto. U osnovnim školama je veći problem sa nastavnicima, ili su oni bolesni, ili moraju biti u izolaciji zbog svojih porodica, i taj procenat je 2,2 odsto. Veoma je važno da izdržimo ovu nedelju, a tek posle 4. decembra očekujemo smirivanje situacije – istakao je epidemiolog Tiodorović.

Mere, mere, mere… Apeli da se ponavljaju

– Kapaciteti zdravstvenih ustanova su sposobni da prime tu navalu. Funkcionišu svi sistemi, iako imamo oko 2.000 zaraženih radnika. Ali moramo biti svesni toga, da bi nam se pomoglo, da se pridržavamo mera: maska, distanca i dezinfekcija ruku – dodao je on.

Situacija se smiruje do kraja godine?

– Sa dolaskom vakcine imaćemo mnogo bolju situaciju, kolektivni imunitet je i iznad 20 odsto prema istraživanjima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike