Pešić: Za pet godina poginulo 64 dece u saobraćaju, a najviše u kolima!

24.09.2021

11:23

0

U poslednjih pet godina u Srbiji je poginulo 64 dece od čega 36 kao putnici u automobilima, a razlog je nekorišćenje ili neadekvatna upotreba auto sedišta za decu, rekao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić na obuci pripadnika saobraćajne policije na Zlatiboru iz Užica,Prijepolja i Čačka.

Pešić: Za pet godina poginulo 64 dece u saobraćaju, a najviše u kolima!
Copyright Foto: Vladimir Lukić

"Danas 62 odsto roditelja koristi sedište za dete ,što je skoro duplo više nego 2013. godine, ali još nedovoljno. Agencija za bezbednost saobraćaja je po prvi put ove godine u saradnji sa Upravom saobraćajne policije organiizovala obuke saobraćajnih policajaca jer je njihova uloga na terenu veoma značajna, ne samo da kažnjavaju, već i da prepoznaju kad roditelji nisu pravilno montirali sedište, postavili ili vezali dete", naveoi je Pešić.

Kako objašnjava, da bi se ceo sistem bezbednosti zaokružio u planu su i obuke zdravstvenih radnika koji rade na otpustu beba iz porodilišta, kako bi došli do toga da beba ne može otići kući ako nema obezbeđen bezbedan prevoz u auto sedištu.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov rekao je da su u prvih sedam meseci u Novom Sadu napisane samo tri kazne zbog nebezbednog prevoza dece u automobilima dok je posle obuke saobraćajnih policajaca na terenu kažnjeno čak 50 vozača.

"Želimmo da spojimo prevenciju i represiju. Takođe, kroz obuke ističemo i značaj vezivanja sigurnosnog pojasa. Kada bi svi u Srbiji koristili pojas na prednjem i zadnjem sedištu oko 100 ljudi bi godišnje manje stradalo. Trenutno, pojas na prednjem sedištu koristi 85 odsto a na zadnjem sedištu 21 odsto putnika u automobilu. Prošle godine poginulo je 493 osoba u saobraćaju u Srbiji od kojih 40 odsto nije bilo vezano", naglasio je Arsov.

Obuka saobraćajnu policije do sada je održana u 23 policijske uprave. Obuku je do sada prošlo 1400 policajaca, a u narednom periodu održaće se u još preostale četri policijske uprave.

Agencija za bezbednost saobraćaja u cilju bezbednijeg prevoza dece u poslednje tri godine podelila je lokalnim samoupravama. 10.000 bezbednosnih sedišta, a 30 odsto od naplaćenih kazni vraća se gradovima i opštinama u cilju unapređenja bezbednosti u saobraćaju.


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike