Krećete na put?: Sada je najopasniji period za vožnju, stručnjaci savetuju na šta da obratite pažnju

18.07.2021

10:50 >> 10:52

0

Autor: M.V.

Kada su u pitanju vremenski uslovi, najopasniji period za vožnju je kada posle toplog vremena dođu prve kiše

Krećete na put?: Sada je najopasniji period za vožnju, stručnjaci savetuju na šta da obratite pažnju
Copyright Pixabay

Najopasniji period za vožnju je kada posle suvog i toplog vremena padnu kiše, napomenuo je direktor agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić i tom prilikom savetovao vozačima da obrate pažnju na nekoliko stavki.

Pixabay

Kada počnu kiše, ističe Pešić, važno je da pratimo inforativne emisije i stanje na putevima na sajtu AMSS-a, a trebalo bi izbegavati i noćnu vožnju.

Na put nikako noću, pauze su obavezne

Statistike nam govore, navodi on, da se najveći broj nezgoda dešava od 12 do 6 ujutru.

Duško Pešić, Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY

– Događaju se na delovima puteva koji su monotoni. U takvim nezgodama ili je vozač, ili su putnici spavali. Savet je da se krene ujutru na put, kada smo odmorni i važno je praviti pauzu na svakih dva sata u trajanju od po 15-ak minuta i da uzimamo što više tečnosti – napominje Pešić za RTS.

Kada su u pitanju vremenski uslovi, najopasniji period je kada, posle toplog vremena, dođu prve kiše.

– Kada se pojave ovakve jake kiše, vidljivost je smanjena i uvek je savet da zaustavimo vozilo i sačekamo da veliki pljusak prođe. Važno je da te prve kapljice vode sa prašinom stvaraju kuglice na podlozi, što utiče na stabilnost vozila – kazao je Pešić.

Smena putnika i nove gužve na putevima

Prema navodima Pešića, velike gužve biće sledeće nedelje, kada se očekuje smena turista.

– Turisti koji su oko 1. jula prošli se sada vraćaju, a imamo nove turiste koji danas i sledeće nedelje dolaze. Veliki broj vozila je na putevima i tek će biti sledeće nedelje – naveo je on i dodao da se, prema podacima Granične policije 2019. godine, od 1. do 15. jula je prošlo milion i 300 hiljada vozila, prošle oko 750.000, a ove godine je prošlo za 45 dana oko milion i 100 hiljada vozila.

– Ako gledamo nezgode, 2019. je poginulo 17 osoba za prvih šest meseci na auto-putu, prošle godine 12, a ove godine 15 – ističe Pešić.

Javlja se, dodaje on, i velika količina vode na kolovozu, pa dolazi do takozvane pojave “akvaplaninga”.

– Između pneumatika i podloge nema trenja. Zakon kaže da je dovoljno 1,6 milimetara, ali oni neće odvesti veću količinu vode. Druga važna stvar je kakvom se brzinom krećemo. Najveći problem je zadržavanje vode na kolovozu i na kraju pojava kolotraga, gde se zadržava voda i kada naiđu vozači, pneumatici ne mogu svu tu vodu da odnesu i javlja se “fil” između pneumatika i podloge – naveo je Pešić.

Uzroci nezgoda

Prema njegovim rečima, uvek savetuje vozačima da biraju one putne pravce koji im odgovaraju.

– Statistika nam govori da su najbezbedniji auto-putevi, tu imamo i najveću bezbednost, ali sa druge strane tu su i najveće brzine – kaže Pešić i dodaje da su umor i brzina dva najčešća uzroka nezgoda.

Pročitajte još
– Vrućine su isto opasne i one dovode do pada koncentracije. Takođe, uzimanje lekova je veoma opasno. Treba obratiti pažnju na kutiju leka, tu postoje simboli – prazan, obojen trougao, i paragraf. Ako postoji neki od ovih simbola, nikako ih ne koristiti pre putovanja – izjavio je direktor agencije za bezbednost saobraćaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike