Ima 20 godina, oboleo od korone i završio u KBC Zvezdara

20.09.2021

11:42 >> 12:20

0

Autor: R.M.

Broj pacijenata u crvenim zonama je za 3.000 veći nego početkom godine i sve više zdravstvenih ustanova se vraća u kovid sistem

Ima 20 godina, oboleo od korone i završio u KBC Zvezdara
Copyright Tanjug/AP Photo/Kyle Green

KBC “Zvezdara” od sinoć je u kovid sistemu, a direktor ove ustanove Petar Svorcan naveo je da je na lečenju trenutno 64 kovid pacijenta, a da najmlađi ima samo 20 godina.

Broj pacijenata u crvenim zonama je za 3.000 veći nego početkom godine i sve više zdravstvenih ustanova se vraća u kovid sistem te je Svorcan uputio apel građanima da se vakcinišu, kako bi se sprečilo širenje virusa.

Svorcan je naveo da su sinoć primljena dva pacijenta i da je “Zvezdara” po peti put u kovid sistemu te da su u poslednjih 48 sati preko 540 pacijenata koji nisu kovid pozitivni prebačeni na VMA, Klinički centar Srbije i KBC “Zemun”.

“Mi smo sinoć od 18.00 časova sa delom svojih kapaciteta ušli u kovid sistem i od sinoć do jutros primili smo 64 pacijenta”, rekao je doktor Svorcan za RTS.

Istakao je da je njih devetoro u jedinici intenzivne nege i dodao da su za sada svi na invazivnoj ventilaciji i niko nije intubiran.

Svorcan je kazao da 80 odsto pacijenata zahteva kiseoničku terapiju i da imaju srednje tešku kliničku sliku koja ide ka teškoj.

Kada je reč o starosti pacijenata, doktor Svorcan navodi da najmlađi pacijent ima 20, a najstariji 86 godina i ističe da četiri petine pacijenata nije vakcinisano, kao i da su im tegobe počele u prvih sedam dana tokom lečenja kod kuće.

Pročitajte još:
Doktor je naglasio da KBC “Zvezdara” ne bi ponovo ušla u kovid sistem da je odziv građana za imunizaciju tomom maja i juna bio veći.

“Moja jedina poruka i apel je kao i do sada je vakcinacija, koja nema alternativu i spasava živote i odlazak na intenzivnu negu”, poručio je doktor Svorcan.

Odeljenja nefrologije sa hemodijalizom i pedijatrije kao i pacijenti koji su na biološkoj terapiji ostaće na KBC “Zvezdari” u nekovid sistemu i zelenoj zoni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike