Počinje izgradnja fabrike vakcina u Zemunu: Predsednik Vučić - Odlična vest za sve u regionu (FOTO/VIDEO)

09.09.2021

10:00 >> 15:12

0

Vučić je na svom instagram profilu Budućnost Srbije objavio i snimak kako će izgledati nova fabrika vakcina

Počinje izgradnja fabrike vakcina u Zemunu: Predsednik Vučić  - Odlična vest za sve u regionu (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

U zemunskom naselju Soko salaš, u delu privredne zone “Autoput”, danas  počinje izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije “Sinofarm”, a svečanom polaganju kamena temeljca prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

Fabrika u kojoj će se proizvoditi “Sinofarmova” vakcina zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pročitajte još

– Ovo je odlična vest za Srbiju. Važna je stvar ne samo za građane Srbije, već i za sve u regionu – konstatovao je Vučić.

Njemu i drugim zvaničnicima, na mestu gde će se izvoditi radovi, predstavljen je projekat buduće fabrike.

Tanjug/Strahinja Aćimović

U razgovoru sa novinarima, Vučić se prisetio 2014. godine, kada je sa partnerima iz UAE gledao maketu “Beograda na vodi”, koji je tada tek počinjao da se radi, i rekao da su oni njega uveravali da će se taj projekat i ostvariti.

– Ovo je druga maketa koju gledamo zajedno i ja verujem da će, kao i prva, koja je gotovo u potpunosti ostvarena, i ovo biti ostvareno u interesu građana Srbije, celog regiona, ali i naše zemlje, prijatelja iz Kine, UAE – kazao je predsednik Srbije.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Tanjug/Strahinja Aćimović

Tanjug/Strahinja Aćimović

Jedna od najmodernijih fabrika

Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić je istakao da će Srbija imati jednu od najmodernijih fabrika.

Predsednik je istakao da je u planu da se u Srbiji proizvodi 30 miliona doza vakcina, što bi bilo dovoljno za zemlju i region.

Govoreći o izgradnji fabrike za vakcine, a povodom tvrdnji da je ona sada nepotrebna, Vučić je rekao da će ona biti potrebna i za 50 ili 100 godina, i to ne samo zbog korone već i za druge potrebe.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Kaldun al Mubarak, generalni i izvršni direktor kompanije “Mubadals” i član Upravnog odbora kompanije “Grupa 42”, i generalni direktor kompanije “Grupa 42” Peng Sijao.

Predsednik će i treću dozu “Sinofarma”

Vučić je upitao šeika Muhameda da li da primi i treću vakcinu marke “Sinofarm”. – Ja sam rekao da ne menjam. Kineska vakcina je apsolutno sigurna – naglasio je Vučić.

 

 

Ambasadorka Kine Čen Bo je rekla da je danas veliki dan za saradnju Srbije i Kine.

– Srećna sam što svedočim ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku vakcine “Sinofarm” – kaže Čen Bo, i dodaje da je ovo novi početak saradnje dveju zemalja u oblasti zdravstva. Kako je dodala, ovo je veliki doprinos u borbi protiv epidemije.

Čen Bo je izrazila nadu da će ovaj projekat u najkarećem roku biti uspešno završen.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Rok za završetak izgradnje fabrike, u kojoj će se mesečno proizvoditi tri miliona doza vakcina, jeste prvi kvartal sledeće godine.

Punjenje vakcina će se vršiti u “Hemofarmu” do završetka izgradnje fabrike, u kojoj će se nakon toga odvijati celokupan proces proizvodnje.

Prvi kontingent sirovine za proizvodnju kineske vakcine, koji je namenjen procesu testiranja, stigao je pre nekoliko dana u Srbiju, a ministar Lončar najavio je da će proizvodnja kineske vakcine protiv virusa korona početi u oktobru i da se očekuje da do kraja godine bude proizvedeno oko šest miliona doza.

Nakon testiranja počeće proces punjenja vakcina, koji je planiran za oktobar ove godine, a plan je da se do kraja godine napuni šest miliona doza.

Kineska tehnologija

Vakcine u Srbiji proizvodiće se po istoj tehnologiji po kojoj se proizvode u Kini i pakuju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Lončar je naveo da će vakcine biti namenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude viška, i za izvoz u zemlje regiona.

Fabrika će se prostirati na oko 11.500 kvadratnih metara, a imaće pogon za aseptičnu proizvodnju i laboratoriju.

U skladu sa dogovorom između Republike Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, 12. jula ove godine potpisan je Memorandum o razumevanju o proizvodnji kineske vakcine u Srbiji koji su potpisali Vlada Srbije, Institut G42 iz UAE i kineska kompanija “Sinofarm”.

Na sajtu opštine Zemun navodi se da je predviđen i pogon za proizvodnju PSR testova.

Takođe, navodi se da se gradi novi put za fabriku vakcina, kao i da se nova saobraćajnica sa kompletnom infrastrukturom gradi na potezu od naselja Grmeč do naselja Soko salaš, paralelno sa auto-putem.

– Danas u 12 sati, zajedno s našim prijateljima iz UAE i NR Kine, polažemo kamen temeljac za našu novu fabriku vakcina. Živela Srbija! – poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prethodno je Vučić na svom instagram profilu “Budućnost Srbije” objavio i snimak kako će izgledati nova fabrika vakcina koja se gradi u Beograd.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike